Новини

Повернутися до переліку новин

Звітність ESG: чим вона відрізняється від звітності про сталий розвиток?

Структура довкілля, соціальної сфери та управління (ESG) використовується інвесторами для оцінки діяльності організації за конкретними критеріями. Такі критерії використовуються для вимірювання ризику суб'єкта господарювання з метою вдосконалення інвестиційних рішень.

ESG набула популярності після публікації звіту 2005 року «Who Cares Wins». Цей звіт продемонстрував, що інвестиції ESG мають хороший бізнес-сенс. 

І з моменту публікації звіту такі інвестиції зросли в геометричній прогресії.

Наприклад, за підрахунками, до 2025 року половина усіх професійно керованих інвестицій у Сполучених Штатах будуть активами, підпорядкованими ESG (за даними Центру фінансових послуг Deloitte).

Чому ESG важливий? 

Однак відповідальність ESG несуть не тільки інвестори. Клієнти та співробітники також розвивають бізнес з певною метою. Таким чином, ми спостерігаємо ідеологічний зсув у сфері бізнесу, де відповідальність виходить за межі прибутку. 

Тобто успішний бізнес – це той, який приносить прибуток, зберігаючи й підтримуючи навколишнє середовище та суспільство.

Важливо розуміти різницю між ESG та стійкістю, а також звітуванням обох, щоб точно, прозоро й ефективно повідомляти відповідним зацікавленим сторонам екологічні повноваження організації.

ESG та стійкість: розуміння подібності

Здається, термін ESG є синонімом стійкості, але взаємозамінне використання цих двох термінів є неправильним.

Чому ESG використовується як заміна стійкості?

Для когось стійкість означає збереження нашого довкілля, тоді як для інших цей термін є всеохоплюючим, інкапсулюючим екологічну та соціальну відповідальність.

Отже, існує потреба прийняти більш чітке визначення, і ESG, здається, задовольнила цю потребу.

Проте замінювати один термін іншим, що має інше значення, неправильно. Отже, що означає стійкість і чим вона відрізняється від ESG?

Сенс корпоративної стійкості

З точки зору бізнесу, стійкість — це балансовий акт задоволення екологічних, соціальних та економічних потреб, що мають відношення до відповідної організації. Тобто є три стовпи, які позначають корпоративну стійкість.

  1. Екологічний стовп: Екологічна стійкість – це задоволення потреб довкілля. Це означає неушкодженість природних екосистем, підтримку біорізноманіття, збереження природного середовища та ресурсів, а також відновлення природних кліматичних циклів.
  2. Соціальний стовп: Соціальна стійкість полягає у задоволенні потреб та підтримці громад, співробітників, споживачів та інших зацікавлених сторін. Це включає в себе все: від благодійних благодійних пожертв до встановлення здорового балансу між роботою та особистим життям для співробітника.
  3. Економічний стовп: Економічна стійкість – це задоволення потреб самого бізнесу. Якщо бізнес не прибутковий, він не може працювати.

Розглядаючи ці три стовпи разом, метою корпоративної стійкості є збереження підприємства в довгостроковій перспективі, не виснажуючи навколишнє середовище та не впроваджуючи соціально шкідливу практику.

ЗНАЧЕННЯ ESG 

Кожна категорія в рамках ESG збігається з 3 стовпами корпоративної стійкості, як ми пояснюємо:

  1. Довкілля: це включає корпоративну політику щодо клімату, використання енергії, відходи, забруднення, збереження природних ресурсів та поводження з тваринами. Категорія навколишнього середовища розглядає екологічні ризики, з якими може зіткнутися компанія.
  2. Соціальні: Соціальні критерії розглядають відносини компанії із зацікавленими сторонами, до яких належать працівники, споживачі та інвестори. Це враховує благодійні пожертви та умови праці для працівників.
  3. Управління: Управління означає, як керують компанією, і наскільки добре виконавче керівництво та рада директорів піклуються про інтереси різних зацікавлених сторін компанії – співробітників, постачальників, акціонерів і клієнтів. Це включає прозорі та повні фінансові звіти, а також етичне та юридичне управління.

Як ви бачите, існує збіг між трьома стовпами стійкості та трьома категоріями ESG. 

І ось у чому ці два терміни схожі.

ESG та стійкість є стратегічними міркуваннями для бізнесу, керівних команд та інвесторів. Обидва вони об’єднують одну і ту ж мету – покращити бізнес-практики компанії, щоб збільшити прибуток та завоювати прихильність інвесторів, клієнтів та регуляторів – водночас захищаючи навколишнє середовище та підтримуючи спільноти.

Враховуючи ці подібності, легко зрозуміти, як можна плутати два терміни. Отже, що ж їх відрізняє?

ESG чи сталий розвиток: розуміння відмінностей 

ESG дивиться на те, як світ впливає на компанію чи інвестиції, тоді як стійкість зосереджується на тому, як компанія (або інвестиції) впливає на світ

ESG — це концепція, яку використовують інвестори, що дає їм основу для оцінки ефективності та ризику компанії. Законодавці, інвестори та організації, що звітують про ESG, встановили стандарти як інвестиційну основу.

З іншого боку, стійкість має ширшу спрямованість на зацікавлені сторони, враховуючи працівників, клієнтів та акціонерів. На відміну від ESG, стандарти стійкості включають науковий внесок.

ESG прагне ідентифікувати та ранжувати підприємства, які демонструють бажані характеристики, які є ширшими, ніж те, що розглядається у стійкості – ці характеристики поширюються на зарплату директорів, різноманітність зацікавлених сторін, ставлення до працівників, залучення громади та проблеми охорони здоров’я та безпеки (плюс більше).

Різниця між ESG та стійкістю є тонкою, але важливою.

СТАЛІСТЬ ESG

Критерії ESG діють як список покупок, який компанії повинні мати під рукою, щоб залучити відповідальні та етичні інвестиції. Ці критерії є більш конкретними і керуються даними, ніж критерії, які використовуються для оцінки стійкості організації. Ця специфіка може бути причиною того, що ESG стає кращим вибором фрази, коли йдеться про бізнес, орієнтований на цілі. 

Тобто ESG залишиться тут назавжди – просто подивіться на статистику для підтвердження:

  • За даними McKinsey Research, стратегія ESG може підвищити операційний прибуток на 60 %
  • 71 % керівників вважають, що вони відповідають за те, щоб політика організації ESG відображала цінності їхніх клієнтів.
  • Deloitteвиявив, що активи, підпорядковані ESG, можуть становити половину всіх професійно керованих інвестицій до 2024 року, що становитиме 35 трильйонів доларів.

Перехід від стійкості до показників ESG показує еволюцію бізнес-практик до більш точних вимірювань ефективності. 

У цьому сенсі зміни є хорошими, оскільки вони вказують на дозрівання ділової практики до більш точного вимірювання того, як бізнес впливає на навколишнє середовище та соціальні системи.

Очевидно, що в подальшому від компаній очікують високоякісні та точні дані ESG, що означає, що їм доведеться збирати вчасно, повні, точні та піддані аудиту дані.

Щоб продемонструвати ці дані, корпораціям потрібно буде створити звіт ESG. 

Що підводить нас до наступного питання: у чому різниця між ESG та звітом про сталий розвиток

Звітність ESG: що таке звіт ESG і чим він відрізняється від звіту про сталий розвиток? 

Щоб інвестувати ефективно та відповідально, інвесторам потрібні звіти ESG, оскільки ці звіти дозволяють їм переглядати надійні, точні, порівнянні та своєчасні дані.

Звіт ESG розкриває екологічні, соціальні та корпоративні дані з використанням конкретних критеріїв з метою показати інвесторам профіль ризику підприємства.

Звітність з управління, як правило, надається в річному звіті організації. 

Для компаній стандартним є надання копії своїх процедур управління та етичних кодексів.

Дані про навколишнє середовище подавати складніше, оскільки показники набагато складніші. У цій сфері розробляються нові нормативні акти, і разом з цим стандарти звітності можуть покращитися.

Соціальні питання включають добробут працівників, трудові відносини, здоров'я та безпеку на робочому місці. Компанії повільно надають достовірні та порівнянні дані з соціальних питань.

РОЗУМІННЯ РІЗНИЦІ МІЖ ESG ТА ЗВІТОМ ПРО СТАЛИЙ РОЗВИТОК

Звіт про сталий розвиток – це періодичний звіт, який публікують компанії, які хочуть поділитися своєю корпоративною соціальною та екологічною відповідальністю з широким колом зацікавлених сторін.

У звіті буде синтезована та оприлюднена інформація, яку організація вирішила повідомити щодо своїх зобов’язань та дій у соціальних та екологічних сферах.

Таким чином організація дозволить зацікавленим сторонам – від клієнтів до співробітників та будь-якому іншому, зацікавленому в діях організації – знати про стратегію сталого розвитку бренду.

Ми вже знаємо різницю між ESG та стійкістю, тобто ESG є специфічним критерієм, встановленим законодавцями, інвесторами та організаціями, що звітують про ESG. 

З іншого боку, стійкість — це загальний термін, що означає робити добро для широкого кола зацікавлених сторін. 

Ця різниця відображається у звітності

Хоча багато стандартів, що використовуються для звітності ESG, також можуть бути використані для створення звіту про сталий розвиток, цілі та цільова аудиторія звітів відрізняються. 

Крім того, звіт про сталий розвиток може бути невизначеним, тоді як звіт ESG суворо структурований за екологічними, соціальними критеріями та критеріями управління.

ESG та звіти про сталий розвиток покращують загальну ефективність компанії 

ESG стає новим галузевим стандартом для комунікації цільового бізнесу. 

Це пов’язано зі специфікою вимог ESG, що робить його більш комплексним і точним показником, який визначає ефективність організації на екологічному, соціальному та економічному фронті.

Звітність та розкриття ESG допомагає компаніям отримати доступ до ринків капіталу, а також отримати ліцензію на діяльність. 

Інвестори, а також інші зацікавлені сторони, такі як клієнти та співробітники, шукають бренди, які мають високі показники ESG.

Хоча термін ESG, здається, замінює стійкість, важливо розуміти різницю, щоб розрізняти звітність кожного з них. Таке розуміння покращить пов’язані комунікації для підвищення прозорості компанії.

Проте, крім розуміння відмінностей, організації повинні також розуміти схожість між ESG та стійкістю. 

Обидва є стратегічними структурами, які використовуються для підвищення стійкості бізнесу та покращення загальної ефективності компанії. 

Джерело - https://greenbusinessbureau.com 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!