Консультації

Повернутися до переліку консультацій

Плануємо переробити каналізацію для лабораторії. Замість вигрібної ями хочемо встановити септик. Яка документація для цього потрібна? Чи не буде порушень з боку екології?

Відповідає на запитання:

Кошелєва Олена Сергіївна, еколог промислового підприємства, експерт ПАЕУ, внутрішній аудитор систем ISO 9001, ISO 14001

Відповідно до Закону України «Про водовідведення та очищення стічних вод», Ваше підприємство має септик що відноситься до  локальних очисних споруд.

Локальні очисні споруди — споруди чи пристрої для очищення стічних вод окремого споживача відповідно до вимог правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення.

Відповідно до Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва  та житлово-комунального господарства України від 01.12.2017 № 316 (далі – Правила):

Локальні очисні споруди – споруди або пристрої для очищення стічних вод окремого споживача відповідно до вимог цих Правил та/або місцевих правил приймання.

Оскільки підприємство планує очищувати стічні води у септику (герметичний пристрій) та скидати їх у каналізаційні мережі, отримання дозволу на спецводокористування від підприємства не вимагається.

Відповідно до п. 3 р. 3 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 27.06.2008 № 190

При встановленні локальних очисних споруд підприємство повинно мати технічну документацію (паспорт) на обладнання, ввести його в експлуатацію, укласти угоду з підприємством, яке буде здійснювати послуги з приймання стічних вод.

Зверніть увагу, що під час експлуатації локальних очисних споруд (септику) утворюються осади стічних вод.

Осади, що утворюються на очисних спорудах систем водовідведення в процесі очищення стічних вод є відходом.  Питання управління відходами регулюється Законом України «Про управління відходами».

У зв’язку з тим, що на Вашому підприємстві осад стічних вод утворюється від септика (локальних очисних споруд), необхідно дослідити хімічний склад осаду в спеціалізованій лабораторії та поводитись з цим відходом залежно від того, чи є він «небезпечним», чи «не є небезпечним».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!