Новини

Повернутися до переліку новин

23 липня відбувся «Круглий стіл» щодо національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів (у форматі відеоконференції)

Відповідно до рішення Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування було проведено засідання «круглого столу» щодо національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів під головуванням народного депутата України Василенко Л. В.

Захід було проведено за участі понад 40 стейкхолдерів — парламентаріїв, урядовців, представників громадського сектору тощо. В обговоренні торкнулися таких питань, як механізми зменшення викидів, якими мають бути податок та система торгівлі квотами. Йшлося також про необхідні законодавчі зміни та ініціативи для запровадження національної СТВ та її узгодження з європейськими нормами.

Варто зазначити, що відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Україна взяла на себе низку зобов’язань щодо формування та реалізації державної політики в сфері зміни клімату, зокрема, у частині імплементації положень Директиви No2003/87/ЄС про встановлення системи торгівлі квотами на викиди парникових газів, а також низки її невід’ємних складових. Станом на сьогодні цим інструментом охоплено 35 країн. Для України така система є абсолютно новим інструментом реалізації державної політики в сфері зміни клімату, відтак її впровадження вимагатиме значних перетворень та створення цілої низки правових, інституціональних та організаційних передумов, зазначалось під час круглого столу.

Учасники зібрання також наголошували на тому, що для того, аби стимулювати скорочення викидів парникових газів, потрібно встановити обмеження та визначити необхідну кількість квот або дозволів, які мають бути правильно розподілені, а безпосередня торгівля повинна базуватися лише на основі даних, отриманих у результаті функціонування системи моніторингу, звітності та верифікації викидів. Водночас, щоб система повноцінно запрацювала, потрібно здійснити низку підготовчих заходів. Серед основних — розроблення та прийняття нормативно-правових актів, розроблення методики, а також створення органу чи підрозділу, якому буде делеговано відповідні функції.

Наголошувалося також на тому, що запровадження СТВ — досить капіталоємний проект, а отож потребує підтримки ззовні, зокрема Світового банку тощо. Варто також звернутися до досвіду інших країн, зокрема Польщі, особливо у напрацюванні закону про торгівлю викидами парникових газів та приведення у відповідність з ним нормативних урядових і відомчих актів.

Що ж стосується екологічного податку, який функціонує нині, то учасники відеоконференції наголосили: такий податок поки що має бути, проте кошти, отримані від нього, повинні спрямовуватися не в загальний бюджет, як це відбувається нині, а на конкретні проекти зі збереження довкілля.

Також варто зазначити, що оскільки СТВ та оподаткування викидів СО2 тісно пов’язані між собою, відповідно у державі має бути комплексний підхід до цього, при цьому мета має бути одна — скорочення викидів.

Експерти комітету промислової політики та інновацій Професійної асоціації екологів України Антипов Владислав та Наумов Володимир долучилися до обговорення. Зокрема, В. Антипов наголосив, що Carbon Border Adjustment Tax може завдати критичної шкоди українському гірничо-металургійному комплексу. Потрібно впроваджувати СТВ, але дуже акуратно, щоб не вбити нашу промисловість.

Підбиваючи підсумки зібрання, Леся Василенко наголосила, що тема, винесена на розгляд круглого столу, потребує серйозної роботи, проте маємо розуміти, що вирішення питання безпечного довкілля — це запорука якості життя нинішнього та майбутнього поколінь.


Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!