Новини

Повернутися до переліку новин

Дергачівська громада стає взірцем енергетичної незалежності

Багато сотень раз заголовки публікацій у харківських медіа були насичені обуренням громади міста Дергачі (розташованого на північ від Харкова): сусід громади - велике звалище (Дергачівський полігон твердих побутових відходів - ТПВ), що здійснює негативний вплив на стан атмосферного повітря, фільтратом забруднюються поверхневі і підземні води, змінюється місцева фауна, яка харчується на полігоні. Звалище стало пристанищем відходів із 1,5-мільйонного Харкова.

Нарешті, 2 роки тому відбувся старт активного діалогу Харківської міської ради і Дергачівськоі громади, спрямований на впровадження проекту із рекультивації полігону ТПВ.

А вже сьогодні - на Дергачівському полігоні твердих побутових відходів висаджують тисячі дерев та кущів. 

Озеленення - завершальний етап рекультивації старого полігону. Раніше для запобігання потраплянню полігонного газу в атмосферу його вкрили геомембраною, зверху уклали шар фільтрації і насипали грунт.

Загалом заплановано висадити саджанці 2,6 тис. ялівцю та 200 спіреї, а також саджанці тополь. Площа посадки складає 13 га.

Нагадаємо, що в рамках проекту з рекультивації у тілі старого полігону пробурили 35 свердловин для видобутку біогазу, який перероблятиметься на електроенергію. Її використовуватимуть для електропостачання промислового майданчика сміттєпереробного комплексу, а надлишки відправлятимуться на Дергачівську підстанцію.

Нагадаємо, що екологізація і енергомодернізація Дергачівської громади розпочалась у 2015 році із запуску котельні на біомасі (паливних деревинних пілетах) за підтримки Японського агентства з міжнародного співробітництва (JICA) в рамках проекту «Пілотне дослідження з передачі Україні технологій малих і середніх підприємств щодо обладнання з виготовлення пелет з біомаси, а також бойлерів на біомасі». 

В результаті проведеної заміни котельного обладнання економія природного газу по котельні складе 125,7 тис. м3 або 962,9 тис. гривень. 
Модернізована котельня вже опалює Дергачівську гімназію №3, в якій навчається 1500 дітей. Крім того, котел працює на пелетах, виготовлених також на японському обладнанні: встановленому у місті Куп’янську пелетному заводі (пелетайзері) за кошти японського гранту.

А сьогодні, Дергачі стають справжнім взірцем дружньої до довкілля та ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНИМИ об’єктами соціальної сфери громадою.

Прес-служба ECOBUSINES Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!