Новини

Повернутися до переліку новин

Екологічна трансформація «Запоріжсталі»: невідворотний процес

Від редакції
До участі у проекті «EKOtransformation-2018» у вересні долучилося підприємство «Запоріжсталь», яке 16 листопада зустрічає свою 85-ту річницю.

Промисловий комплекс України — це, в абсолютній більшості, надбання Радянського союзу: підприємства з їх масштабністю, потужністю та, на превеликий жаль, відсутністю екологічної складової як явища — реальність вітчизняної промисловості. Щоб продовжувати роботу та забезпечувати зайнятість сотень тисяч технологів, металургійні підприємства вимушені трансформуватися — це сучасна запорука впевненого розвитку в майбутньому. Актуальність процесу екологічної трансформації також зумовлена імплементацією європейських директив з охорони навколишнього середовища. Як цей шлях пройшов один із найбільших металургійних гігантів України — комбінат «Запоріжсталь», та з якими результатами зустрічає свій ювілей — у цьому матеріалі.

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: \\MARKET7\obmen\2018\ЕКП\#11\Запорожсталь, материалы для статьи\Запорожсталь 4_Аглофабрика до и после.jpg

Екологічна модернізація як запорука розвитку

Активна екологічна модернізація «Запоріжсталі» стартувала в 2012 році. За цей час в екологічну трансформацію підприємства спрямовано понад 9 мільярдів гривень «зелених» інвестицій.

Металургійний комбінат починається з серця підприємства — доменного цеху. На «Запоріжсталі» добове виробництво чавуну сягає 13,5 тисяч тонн. У парку печей повністю реконструйовано три доменні печі з чотирьох. Всі вони обладнані сучасними системами аспірації, які забезпечують очищення від пилу до 20 мг/м³. Загальні інвестиції в доменний переділ склали понад 4 млрд гривень

Тут використана найсучасніша з нинішніх технологій очищування пилу — через рукавні фільтри. Вони затримують найменші часточки пилу, які в надалі повертаються у виробництво.

Зокрема, понад 95 % сучасних металургійних підприємств Китаю, Японії, США та Європи використовують саме технологію очищування в рукавних фільтрах.

Ці ж технології працюють і на очисних спорудах аглофабрики «Запоріжсталі». На кожній з шести агломашин аглофабрики встановлено очисне обладнання, яке забезпечує очищення повітря від пилу до 30 мг/ м³, від сірчаного ангідриду — до 400 мг/ м³. Також нові газоочистки дозволили поетапно знижувати скиди вод від аглофабрики в річку Дніпро.

Загальна сума інвестицій — 1,2 млрд гривень.
Специфічною особливістю рукавних фільтрів є їх інтегрованість у виробничий процес. Робота фільтрів забезпечує ексгаустер, який працює в двох напрямках: подає повітря на агломашину для спікання агломерату та транспортує забруднене повітря після спікання на власне рукавні фільтри. Таким чином, ексгаустер забезпечує як виробництво, так і роботу очисного обладнання. Зупинка очисних споруд можлива тільки за умови зупинки всієї агломашини на технічне обслуговування.

«Нові газоочисні системи аглофабрики дозволять знизити викиди пилу на 90 %, а сірчаного ангідриду на 50 %. Для «Запоріжсталі» — це на 100 % екологічний проект, в якому немає економічної складової», — відзначив генеральний директор комбінату «Запоріжсталь» Ростислав Шурма.

На підприємстві повністю реконструйовано прокатний переділ з будівництвом нової травильної лінії НТА-4. Унікальна, єдина в Україні лінія травлення металу в соляній кислоті дозволила повністю відмовитися від використання сірчаної кислоти в травленні металу, припинити скид вод від цеху холодної прокатки № 1 та викиди парів сірчаної кислоти в повітря. Інвестиції склали понад 870 млн гривень.

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія  в журналі «Екологія підприємства» № 11, 2018 

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!