Новини

Повернутися до переліку новин

Екомодернізація як ключ до підвищення ефективності підприємства.

Як компаніям діяти за законом та захистити свої інтереси у ситуації, коли посилюється відповідальність бізнесу в умовах відсутності системи фінансування екомодернізації?
Спостерігається посилення маніпуляцій на цьому фоні, необґрунтовані дії контролюючих органів та запуск процедур, які часто замість турботи про довкілля перетворюються на інструмент тиску на бізнес. 
Розглянемо низку проблемних питань, з якими стикаються підприємства, що підпадають під численні вимоги щодо екомодернізації, які є лише вершиною айсбергу у ході масштабних змін природоохоронної сфери.

  • Зважаючи на державну реформу щодо промислового забруднення, що на порядку денному у 2021, гостро постали питання щодо дій компаній в частині захисту атмосфери від шкідливих викидів підприємств металургії, енергетики, цементної, нафтогазової, целюлозно-паперової, хімічної та інших галузей промисловості. Стримуючим фактором в екомодернізації підприємств постає застаріла нормативно-правова сфера галузі, що спричиняє сповільнення можливого росту та розвитку еколого-економічної ефективності підприємств. Компанії потребують ефективних технологій, обладнання та рішень для проєктування і будівництва установок очищення газів і повітря від пилу, золи, діоксиду сірки SO2, оксидів азоту NOx, сірководню H2S, бензапирену, меркаптанів та інших шкідливих речовин в рамках діючих законодавчих недосконалих реаліях. 
  • На облаштування локальних очисних споруд (ЛОС) відповідно до вимог низки правил та порядку, затверджених наказом Мінрегіонбуд від 01.12.2017 № 316, промисловим підприємствам відведено 5 років. Після завершення перехідного періоду, тобто, уже через 2 роки, водоканали отримають право відключати підприємства від централізованої системи. Досі залишається багато питань у правовому і технологічному полі, на які підприємства не отримали відповіді, важливі для ефективної реалізації визначених державою вимог.
  • Законодавство в сфері поводження з відходами виробництва повноцінно не врегульовує усі проблемні питання, що виникають у процесі діяльності підприємств галузі. Недостатня консультаційна складова в роботі державних органах не покриває у достатній мірі можливість отримання інформації щодо, наприклад:
  1. можливості переведення відходів надрокористування в статус цінних матеріалів та залучення їх у вторинний оборот;
  2. стимулювання використання відходів надрокористувачів і гірничо-металургійних компаній як вторинної сировини;
  3. заходів для збільшення обсягів і ринку збуту вторинної продукції і сировини;
  4. природоохоронних аспектів рекультивації земель з використанням відходів надрокористування; 
  5. питань класу небезпеки відходів, штрафів, санкцій, податкових пільг тощо.

У ході пошуку рішень щодо вдосконалення регулювання ринку промислових відходів, експертами Професійної асоціації екологів України (ПАЕУ) підготовлено Проект Закону України «Про відходи видобувних галузей», який буде обговорено з профільними фахівцями, зокрема, під час роботи ІІ Щорічного бізнес-форуму «Екомодернізація-2021: Кращі практичні рішення», що пройде у Києві 29-31 березня. 

Перед бізнесом постають нові виклики, і команда ПАЕУ у партнерстві з Торгово-промисловою палатою України (ТПП України), Європейською Бізнес Асоціацією (EBA), за участі понад 100 фахівців промислових, гірничодобувних і гірничо-збагачувальних підприємств, представників уряду, галузевих регуляторно-наглядових органів, розробників, виробників і постачальників обладнання і технологій, інжинірингових і проектно-будівельних інститутів, юридичних і консалтингових компаній, готові реагувати оперативно та надати необхідну кваліфіковану підтримку у їх вирішенні та адаптації до нових реалій.

Отримайте повне уявлення про те, як зробити ефективнішою діяльність свого підприємства із забезпечення екологічної безпеки! 

Детальна програма заходу та реєстрація ТУТ

Участь платна. Кількість місць обмежено
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!