Новини

Повернутися до переліку новин

Фінальний випуск журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» вже прямує до читачів

Для цього випуску редакція журналу зібрала ідеї для сталого зростання бізнесу, які перевірили на собі ваші колеги — генеральні директори компаній та менеджери-природоохоронці.

А також підготували для менеджерів природоохоронної діяльності шпаргалки на 2022 рік для ефективної роботи та підсумки про важливі зміни в поточному році.

У свіжому випуску підготували роз’яснення щодо тем:

Підводимо підсумки поточного року: зміни дозвільної системи у сфері господарської діяльності

Однією з найактуальніших проблем в регуляторному середовищі країни є правове регулювання у сфері господарської діяльності. За поточний рік відбулися важливі зміни у Законі України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». На що звернути увагу суб’єктам господарювання? Розглядаємо в матеріалі.

Яких термінових змін потребує процедура оформлення дозволів на викиди забруднюючих речовин та сплати екологічного податку?

Реформування у сфері охорони довкілля, які в Україні наразі відбуваються в основному на виконання положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та мають, на жаль, дуже часто декларативний характер. Однією з нагальних проблем у сфері охорони атмосферного повітря в нафтогазовій галузі України є складна і досить тривала процедура з оформлення дозвільної документації для бурових підприємств. З метою спрощення процедури отримання дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря компанією НАК «Нафтогаз України» напрацьовано проєкт змін до деяких законодавчих актів. Яких нагальних змін потребує процедура оформлення дозволів на викиди забруднюючих речовин та сплати екологічного податку? Розглядаємо в матеріалі.

Криміналізація злочинів проти довкілля: розбираємо схвалений законопроєкт

6 жовтня 2021 року на черговому засіданні КМУ схвалено проєкт Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України стосовно посилення відповідальності за кримінальні порушення проти довкілля». Загалом проектом конкретизовано об’єктивну сторону злочинних діянь та посилено кримінальну відповідальність. Детально розбираємося в матеріалі.

Озеленення планети-2021: проєкт консолідації влади, громад та бізнесу, який реалізовується в 140 країнах світу

Проблема глобального потепління стає дедалі болісною для суспільства, тому ми маємо вживати негайних заходів задля гальмування даного процесу. Передусім маємо впровадити масштабну інформаційну кампанію, як на національному рівні, так і на міжнародному. «Озеленення планети–2021» — масштабний проєкт, покликаний об’єднати жителів планети заради спільного, більш «зеленого» майбутнього. Яка мета проєкту? Як вдалося консолідувати владу, громаду та бізнес? Та які результати вже можна спостерігати в реалізації проєкту? З’ясовуємо в інтерв’ю.

Укладаємо договори на продаж відходів: перетворюємо відходи на цінну сировину

У процесі діяльності підприємства утворюються відходи, які йому вже зовсім можуть бути не потрібні, проте для іншого суб’єкта господарювання вони можуть стати корисною та цінною сировиною. Як відходи перетворити на цінну сировину? Що важливо знати при укладанні договорів на продаж відходів? З’ясовуємо в матеріалі.

Як нарахувати екологічний податок за скид забруднюючих речовин у водні об’єкти? Заповнюємо декларацію разом

Суб’єкт господарювання протягом звітного кварталу здійснює скид стічних вод. Згідно з умовами дозволу на спеціальне водокористування на підприємстві здійснюється щоквартальний контроль якості скинутих зворотних вод. Суб’єкти господарювання складають податкові декларації за встановленою формою. Що потрібно враховувати при розрахунку суми податку за скиди у водні об’єкти? Що потрібно враховувати при заповненні додатка 2 декларації з екологічного податку? Розглядаємо разом на прикладі.

Якою має бути сучасна система екологічної безпеки на об’єктах нафтогазового виробництва, СТО, АЗС? Алгоритм для суб’єктів господарювання

Незважаючи на перспективу альтернативних джерел енергії, сьогодні нафтогазовий комплекс і його мережа залишаються формуючою енергетичною системою країни. Водночас об’єкти нафтогазової діяльності та виробництва здебільшого є об’єктами підвищеної небезпеки, зокрема й екологічної. Як сформувати систему екологічної безпеки на об’єктах нафтогазового виробництва? Які можливі негативні впливи на довкілля та як їх мінімізувати? З’ясовуємо з експертом і наводимо у вигляді алгоритму. 

А також в журналі знайдете:

  • Законодавство з декарбонізації: що планується і як це вплине на діяльність підприємств?
  • Головоломки проведення процедури ОВД: чи законна вимога здійснити повторну оцінку впливу на довкілля?
  • Як обрати вірний стратегічний курс для розвитку компанії?
  • «Данон» в Україні: стратегія, системність, сталість — формула трьох «С» на користь здорового довкілля
  • Моніторинг якості атмосферного повітря в Україні: міф чи реальність?
  • Чи готові забудовники до екологічних викликів сьогодення?
  • Сталий розвиток від компанії «ДТЕК Тилігульська ВЕС»: реалізація екопроєкту «Острови птахів»
  • Є проблема? — Маємо рішення. Топ-10 запитань-відповідей
  • Шпаргалка еколога на 2022 рік

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!