Новини

Повернутися до переліку новин

Громадська організація має право звертатися до суду з метою усунення порушень вимог екологічного законодавства

Ще один з висновків Великої Палати Верховного Суду - спори, у яких громадська організація заміняє орган державної влади підсудні адміністративним судам, - йдеться у повідомленні Екологія - Право - Людина (ЕПЛ) на офіційній сторінці у Facebook

Велика Палата Верховного Суду визначила, що Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина», як недержавна організація, має право звертатися до суду з метою усунення порушень вимог екологічного законодавства. Водночас, оскільки зверненням із таким позовом ЕПЛ фактично замінює органи державної влади у питанні здійснення контролю за дотриманням природоохоронного законодавства, цей спір має публічно-правовий характер. А отже, він повинен вирішуватися в порядку адміністративного судочинства. Такий висновок був зроблений ВС з огляду на особливості природоохоронного законодавства.

Відповідно до Конституції України кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Екологічні інтереси можуть підлягати судовому захисту, власність не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян та інтересам суспільства, а також погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі, ніхто не повинен заподіювати шкоду довкіллю.

В Україні охорона довкілля, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини є невід'ємною умовою сталого економічного та соціального розвитку нашої держави.

Діяльність фізичної та юридичної особи, що призводить до знищення, псування, забруднення довкілля, є незаконною. Тобто кожен має право вимагати припинення такої діяльності.

Водночас згідно з екологічним законодавством припиненню в судовому порядку підлягає не лише діяльність, яка завдає шкоди довкіллю, а й діяльність, що здійснюється з порушенням його вимог.

Таким чином, публічний характер спору обумовлений не стільки нанесенням шкоди довкіллю, скільки порушенням норм конституційного та екологічного законодавства, якими гарантовано право власності Українського народу на природні ресурси, а також похідним від нього правом кожного на здійснення загального та спеціального використання природних ресурсів.

Джерело: МБО «Екологія - Право - Людина (ЕПЛ)»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!