Новини

Повернутися до переліку новин

МВФ розрахував, на скільки потрібно підвищити податок на СО2, аби врятувати планету

За розрахунками Міжнародного валютного фонду, тільки такий суворий крок забезпечить достатню швидкість декарбонізації економіки. Але ухвалити складне рішення мають уряди розвинених країн, а до реформ готові не всі.

Щоб уникнути катастрофічних змін клімату, людству необхідно вжити жорстких заходів щодо обмеження викидів парникових газів. Згідно з доповіддю Міжнародного валютного фонду, найдієвішим із них може стати підвищення податків на вуглекислий газ.

Мета вуглецевого податку — збільшити вартість «брудної» енергії і транспорту, зробивши перехід до зелених технологій більш привабливим з економічної точки зору. Однак сьогодні середня ставка такого податку становить всього $2 за тонну CO2, чого явно недостатньо для декарбонізації, зазначає Phys.org.

За розрахунками МВФ, щоб виконати цілі Паризької угоди і утримати зростання температур на рівні 2°С, необхідно істотно підняти вартість викидів.

У країнах, які виробляють найбільше парникових газів, ставка вуглецевого податку повинна до 2030 року піднятися до $75.

На думку експертів, реформи позначаться навіть на тих державах, яких не торкнутися безпосередньо. Щоб не відстати від науково-технічного прогресу і бути конкурентоспроможними, їм також доведеться відмовлятися від викопного палива.

У МВФ відзначають, що на перших етапах різке зростання вуглецевого податку може негативно позначитися на розвитку економіки. Наприклад, ціни на вугілля піднімуться більш ніж у три рази, а вартість електрики зросте на 30% в Канаді та на 70-90% в Австралії. У більшості країн також зростуть ціни на бензин — в середньому на 5-15%.

Проте, в довгостроковій перспективі введення високого податку буде вигідним. Цей захід не лише допоможе запобігти кліматичній катастрофі, а й зробить повітря чистішим. Тільки в Китаї це врятує 750 000 життів протягом 10 років.

Зібрані гроші МВФ пропонує направити на допомогу людям, які опиняться в складній ситуації через швидкі реформи. Це зробить податок більш прийнятним з політичної точки зору.

На жаль, поки уряд і суспільство в розвинених країнах не можуть домовитися про заходи боротьби з глобальним потеплінням. Наприклад, у Франції плани підвищити вуглецевий податок (більше за $50) привели до повстання «жовтих жилетів». У США частина законодавців пропонують інвестувати значні суми в декарбонізацію економіки, проте доти країною керує адміністрація Дональда Трампа, який вивів США з Паризької угоди, цей план нереальний.

Тим часом, деякі компанії під тиском громадськості і співробітників вже оголосили про плани переходу на чисту енергію. Наприклад, корпорація Amazon має стати кліматично нейтральною до 2040 року.

Нагадаємо, що 7 жовтня, набрали чинності міжнародні норми, які обмежують національні викиди чорного вуглецю — продукту неповного згоряння вугілля, дизельного палива або біопалива.

Джерело: ECOBUSINESS Group за матеріалами Хайтек+

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!