Новини

Повернутися до переліку новин

На Херсонщині громада автоматизувала контроль за водопостачанням

Чаплинська громада, яка знаходиться в Херсонській області, співпрацюючи з Програмою DOBRE, створила Стратегію розвитку Чаплинської ОТГ на 2018-2026 роки. 

Цю Стратегію сформували на основі досліджень, діагностичних даних, опитувань та анкетування громадян. Громадяни найчастіше зазначали, що для них пріоритетом є налагодження якісного та цілодобового водопостачання.

Для вирішення цього питання Чаплинська селищна рада створила відповідну робочу групу, яка розробляла «План удосконалення послуги водопостачання в Чаплинській ОТГ на 2019-2023 рр.». 

Робочій групі вдалося розібратися із каркасом проблеми, а впорядкувати – допомогли експерти і консультанти Програми DOBRE.

Наслідком співпраці стала сформована заявка і складений бюджет до неї для реалізації проєкту «Технічне переоснащення свердловин с. Магдалинівка, с. Кучерявоволодимирівка, с. Червона Поляна, с. Морозівка, с. Кудряве, с. Новий Гай, с. Білоцерківка, с. Рачівка (Заміна насоса, встановлення станції управління з частотним перетворювачем, встановлення лічильників, заміна труб, заміна проводу та всіх комплектуючих матеріалів)». 

Проєкт передбачав автоматизацію та диспетчеризацію процесу водопостачання в громаді.

В рамках програми DOBRE закупили і поставили обладнання для свердловин (насоси, фільтри і лічильники), станції автоматичного керування, модулі для диспетчеризації об’єктів, сервер та ліцензійна програми для управління процесом на загальну суму 1 955 336 грн, громада витратила 891 494 грн для закупівлі додаткових матеріалів, виконання робіт по встановленню обладнання та його налаштування.

На процедури погоджень, закупівель і виконання роботи громада витратило понад рік. Проте по завершенню всіх процедур у громади з’явилося місце оператора, облаштоване спеціальним програмним забезпеченням, на якому експлуатуються дев’ять свердловинних насосів з перетворювачами частоти. Оператор одночасно контролює як ефективність роботи насосних станцій, так і основні параметри, які характеризують ефективність роботи системи водопостачання в цілому – тиск в контрольних віддалених точках, локальне та загальне споживання води, споживання електроенергії, ін. Має змогу по потребі дистанційно змінювати уставки тиску, моніторити енергоефективність, змінювати режими роботи насосних станцій, відслідковувати несанкціоноване проникнення на об’єкти та ін.

Оператор може здійснювати дистанційне керування системою як із стаціонарного поста оператора за місцем розташування Серверу, так і з мобільного пристрою – смартфона чи планшета, що додає певної зручності або під час виконання ремонтних робіт, або - віддаленого знаходження оператора від місця керування.

Так як проєкт охоплював аж вісім сіл, в яких на об’єктах немає охорони, то на кожному з них передбачено віддалений контроль за несанкціонованим проникненням на територію об’єктів системи водопостачання. Під час експлуатації насосних станцій та системи в цілому, саме онлайн контроль зазначених параметрів дозволяє оператору одночасно керувати та контролювати дев’ять об’єктів та оперативно приймати рішення в разі виникнення аварійних чи інших ситуацій.

Крім цього, оператор може не лише дистанційно керувати системою, але і відслідковувати аварійні ситуації, вчасно реагувати на факти, які свідчать про втрату ефективності роботи системи водопостачання та, відповідно, запобігати додатковим матеріальним витратам, пов’язаним з експлуатацією системи.

Для вчасного виявлення прориву на трубопроводах програма містить функцію моніторингу витрат води, яка дозволяє вчасно відреагувати на суттєві зміни в водоспоживанні. В такому разі програма зосередить увагу оператора на значне відхилення від базового споживання, як попередження про можливий порив трубопроводу. Автоматизувавши ці процеси, громада отримала змогу економити кошти на утриманні додаткового персоналу.

Джерело chaplynska-gromada.gov.ua

Увага! 
Національний марафон «ЕКОТРАНСФОРМАЦІЯ-2021: концентрат зеленої практики» вже вчетверте  поспіль відбудеться 17 грудня у Києві.

Всіх учасників чекає концентрований день рішень та кейсів екомодернізації! 

Учасники четвертого щорічного форуму поділяться досвідом впровадження безвідходного виробництва, рішеннями проблем очистки повітря та утилізації небезпечних відходів, розкажуть, як займаються екологічним просвітництвом і поширюють принципи раціонального природокористування та енергозбереження.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!