Новини

Повернутися до переліку новин

Нова методика нормативної грошової оцінки земель: ключові зміни

            Оскільки нормативна грошова оцінка земельних ділянок є переважно базою для оподаткування, оновлення методики оцінки спеціально здійснювалося таким чином, щоб воно не призвело до суттєвих змін у податковому навантаженні, адже значне зниження показників оцінки може призвести до зниження надходжень місцевих бюджетів, тоді як значне зростання може призвести до погіршення бізнес-клімату через відповідне збільшення податкового навантаження на землевласників та землекористувачів. Які ключові зміни закладені в оновленій формі методики нормативної грошової оцінки земель? З’ясовуємо в матеріалі.

            В Україні склалися три різні підходи до проведення нормативної грошової оцінки земель (далі — НГО):

  • для земель у межах населених пунктів;
  • для несільськогосподарських земель за межами населених пунктів;
  • для земель сільськогосподарського призначення. 
  • Внаслідок такого розподілу показники оцінки суттєво відрізнялися. Багаторазове складання трьох видів документації ускладнювало процес її затвердження та потребувало значних витрат.

Що змінилося?

            З 10 листопада 2021 року набула чинності нова уніфікована Методика нормативної грошової оцінки земельних ділянок, затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.2021 р. № 1147. Методика встановлює методологічні засади проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок, яка застосовується у випадках, визначених Законом України «Про оцінку земель». 

            Об’єктом нормативної грошової оцінки є земельні ділянки усіх категорій та форм власності в межах території територіальної громади (або її частини). Нова методика суттєво спрощує процес та не містить неоднозначних тлумачень. Оцінка буде проводитися на всю територію громади й одразу для всіх земель. Результати оцінки вноситимуть до електронної системи Державного земельного кадастру. Це дозволить швидко надавати оцінювальну інформацію усім зацікавленим особам.

            Тому, за потреби, для кожної земельної ділянки в межах територіальної громади можна буде легко на підставі внесених відомостей в Державний земельний кадастр отримати значення НГО.

            Це — ключова ідея нової методики. Фактично таке об’єднання сприяє спрощенню проведення НГО, зменшує складність обрахунків, адже більшість необхідних даних містить сама Постанова КМУ № 1147.

            Коли реально запрацює нова методика оцінки? Як здійснити розрахунок за новою методикою? З’ясовуємо у свіжому випуску журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №2, 2022

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!