Новини

Повернутися до переліку новин

Організація масштабного благоустрою в межах Тростянецької ОТГ

Одна з кращих практик по благоустрою, яка була відзначена Дипломом ІІІ ступеня у щорічному конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування»–2020 у категорії «Формування безпечного, комфортного та привабливого життєвого середовища», це проєкт «Тростянецька громада – громада комфортного та привабливого для проживання середовища».

Загальний бюджет практики становить понад 86,0 млн грн. Фінансування заходів виконувалось за рахунок бюджету Тростянецької ОТГ, коштів підприємств, установ та організацій, громадськості міста і громадян. У реалізації проєкту брали участь влада, громадськість та бізнес.

У 2019 році було розроблено нову стратегію розвитку об’єднаної територіальної громади до 2030 року. Її розробили в рамках проєкту «Сприяння стратегічному розвитку територіальних громад малих міст», що реалізувалась Асоціацією міст України спільно з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та фінансувалось Урядом Федеративної республіки Німеччини і Європейським Союзом.

Ця стратегія передбачала забезпечення мешканців комфортними для проживання умовами в громаді, здійснення комплексу заходів щодо ефективного використання ресурсів громади, реформування житлово-комунального господарства, вдосконалення систем інженерних мереж за рахунок технічного переоснащення та запровадження нових технологій, оптимізації витрат енергетичних і матеріальних ресурсів, забезпечення якісного стану логістичної інфраструктури, підвищення рівня загальної безпеки усієї території громади.

В результаті здійснення проєкту було реалізовано:

  • У парку ім. П.І. Чайковського облаштовано інклюзивний майданчик, відпочинок на катамаранах, встановлено 5 дерев’яних альтанок з оциліндрованого бруса, мангали, декоративно оснащені гойдалки, які є абсолютно безкоштовними при використанні, створена безкоштовна WI-FI зона. В парковій зоні встановлено 99 декоративних опор для нічного освітлення по всьому парку (на яких встановлено 198 енергозберігаючих ліхтарів, які загалом споживають лише 1 кВт/год).
  • У парку біля садиби Л.Є.Кеніга влаштована вхідна група до «Алеї закоханих» (виконана у вигляді колон та пам’ятного знаку). Вздовж алеї висаджено зелені насадження (туї та різного виду квіти), встановлено лавки для відпочинку, сміттєві урни, встановлено декоративні опори для нічного освітлення алеї. Влаштовано фонтан, безкоштовну WI-FI зону. Встановлено старовинну альтанку та влаштовано вихід від неї до озера. Встановлено дерев’яні, бетонні та металеві скульптури. Встановлено об’єкт благоустрою, фото зони та туристичної привабливості - реконструкція старовинної карети (108 тис грн.).
  • Новий парк відпочинку на річці Боромля створений фактично на болотистій місцевості, де залягання ґрунтових вод було занадто високим, у весняний паводковий період було підтоплення території. Протягом 6 місяців реалізовано проєкт по створенню нової зони відпочинку (здійснено підсипання поверхні ґрунтом з подальшим його вирівнюванням). Встановлено 5 альтанок та 3 бесідки з оциліндрованого брусу, які були встановлені на території зони відпочинку, що значно здешевило їх виготовлення (600,0 тис. грн.). Виконані декоративні місточки (3м та 6м). Встановлено бетонні фігурки ведмедів. Організували пляжну зону з облаштуванням берегової території. Проведено розчистку русла р.Боромля. Завезено та підсипано пісок, обстежена акваторія дна, облаштовані сходи для зручності заходу у річку, встановлено попереджувальні показчики, які показують зону можливого купання, проводиться прокат катамаранів, SAP дошок. Облаштовані стоянки для транспортних засобів (в т.ч. для велосипедів та скутерів). Встановлено майданчик для ТПВ, біотуалети, роздягальні, мангали. Встановлено дитячий ігровий комплекс та майданчик для гри у пляжний волейбол. Вся територія парку освітлена у нічну пору. Встановлено камери відеоспостереження та забезпечено покриття безкоштовною зоною WI-FI відпочинкової території. Встановлені містки в кількості 2 шт. на загальну суму 83,0 тис грн.
  • Проведений благоустрій парку в с. Кам’янка, в рамках якого влаштовано тротуарні доріжки, дерев’яні альтанки з оциліндрованого бруса, дитяче – ігрове та спортивне обладнання на суму 50,1тис грн., освітлення парку. Загальна сума коштів, що була використана на благоустрій парку становить 210,2 тис. грн.
  • В с. Лучка та с. Зарічне встановлено тренажери та дитячі ігрові майданчики на суму близько 130,0 грн. На березі ставка, облаштовано зону відпочинку (встановлено альтанку з оциліндрованого бруса), проведено розчищення берегової зони, завезено на пляжну зону пісок.
  • Облаштування комунальної бази відпочинку. Перетворення відбулись і на колись занедбаній базі відпочинку на р. Ворскла, яка належала районній лікарні. Базу передано до Академії спорту, яка сьогодні є міською комунальною базою відпочинку (з 2020 року запроваджено надання відпочинкових послуг в будиночках літнього типу). Перед використанням бази відпочинку було проведено значні обсяги робіт по вирівнюванню території, видаленню чагарників, укріплення берегової смуги, розширено територію бази відпочинку. На базі відпочинку встановлюються красиві малі архітектурні форми (бесідки з оциліндрованого брусу).
  • Програма «Комфортний двір» передбачає благоустрій прибудинкових територій біля багатоповерхових житлових будинків з облаштуванням входів до під’їздів з встановленням сучасних лавочок для відпочинку. Проведено обов’язкове освітлення місць загального користування, як у під’їздах так і біля них. Проведено заміна асфальто - бетонного покриття, влаштовано тротуарні доріжки, та стоянки для транспортних засобів. Проведено облаштування зон відпочинку громадян з проведенням озеленення. Встановлено сучасні вазони, в які висаджуються декоративні дерева. Встановлено дитячі – ігрові та спортивні майданчики, облаштовано зони відпочинку громадянам.

Джерело: www.slg-coe.org.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!