Новини

Повернутися до переліку новин

Розширена відповідальність виробника упаковки: які механізми будуть найбільш дієвими в Україні

Відповідь на це питання має бути закладена у законі про упаковку та відходи упаковки, проєкт якого наразі доопрацьовується. З цією метою  створено Робочу групу, до складу якої увійшли представники Міндовкілля, Мінінфраструктури, народні депутати, а також громадськість, бізнес та міжнародні експерти.

Ключове завдання – регулювання РВВ упаковки має повністю відповідати європейським вимогам, бути дієвим та сприяти досягненню кінцевої цілі. 

Директива 94/62/ЄС про упаковку та відходи упаковки є однією з найперших у сфері управління відходами в Європейському Союзі. Вона прийнята ще у 1994 році. Перша модель РВВ в Європі була також пов’язана саме із цим видом відходів. Сьогодні ж відходи упаковки мають вагоме значення у круговій економіці Євросоюзу. 

Україна на сьогодні є єдиною країною в Європі, де такий підхід не впроваджений. При цьому, відходи упаковки складають від третини до майже половини побутових відходів, які продукують українці. І ці відходи опиняються на звалищах. 

Відтак у рамках Робочої групи буде опрацьовано питання:

  • кола суб’єктів, яких стосуватиметься нове законодавство;
  • діяльність рітейлу у сфері управління відходами упаковки;
  • модель РВВ, яка має бути впроваджена в Україні;
  • вимоги до упаковки та маркування;
  • мінімальні цільові показники рециклінгу, строки їх впровадження, механізми стимулювання переробки і повторного використання відходів упаковки;
  • інструменти контролю та система відповідальності.

Нагадаємо, суть розширеної відповідальності виробника полягає в тому, що саме той, хто виробив упаковку та продукцію в ній, має забезпечити її приймання, роздільне збирання, сортування, підготовку до повторного використання та відновлення.

Тож впровадження РВВ є важливою складовою загальної реформи управління відходами в Україні. Її реалізація дозволить покрити всю країну системою роздільного збирання упаковки та відновлення цих відходів, а отже перейти до економіки замкненого циклу. Відтак мільйони тонн ресурсоцінних матеріалів, таких як папір, картон, пластик, скло, метали, деревина, не захоронюватимуться на полігонах, а отримуватимуть “друге життя”. Вони ставатимуть сировиною для вироблення нових продуктів. 

За різними експертними оцінками, систему розширеної відповідальності виробника цілком можливо повністю “поставити на рейки” за 5–7 років.

Джерело: Міндовкілля

 

Також читайте:

Яка різниця між відходами з Національного переліку відходів з кодами 15 01 05 (Комбінована (композитна) упаковка) і 15 01 06 (Змішана упаковка)?

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!