Новини

Повернутися до переліку новин

В Україні стартує реєстрація установок у Національному реєстрі викидів та перенесення забруднювачів

Як онлайн швидко та без зайвих витрат зареєструвати установки, розповіли представникам бізнесу у Міндовкіллі. Відомство вже створило відповідний сервіс на загальнонаціональній платформі ЕкоСистема.

Восьмого жовтня набрав чинності  Закон “Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів”. Це означає, що підприємства-забруднювачі матимуть 6 місяців, щоб внести дані про свої об’єкти до РВПЗ.

Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів створюється за аналогією з європейським. Єдина відмінність – більш зручна та проста онлайн процедура. 

Водночас, за словами Міністра Руслана Стрільця, вже за два роки український реєстр планують інтегрувати з Європейським. Відтак Україна зможе обмінюватися актуальними, верифікованими даними з компетентним органам ЄС та синхронізувати власну довкіллєву політику. Для реалізації цієї цілі наразі тривають консультації з представниками європейського РВПЗ  для поєднання компонентів обох систем. 

Першим етапом у формуванні національного реєстру стане реєстрація суб’єктів господарювання. Вона здійснюватиметься у форматі peopleless – без участі чиновника. Здійснити реєстраційні дії зможе особисто керівник підприємства або довірена особа. Для цього в рамках сервісу створено можливість “шерингу прав”. Далі дотримуючись підказок суб’єкти вноситимуть всі необхідні дані про свої установки.

На другому етапі формування РВПЗ – підприємства подаватимуть звітність. 

Варто відзначити, що відомості з Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів будуть відкритими. Тож громадськість матиме вільний доступ до інформації про кожне підприємство, діяльність якого впливає на довкілля. Таким чином Україна  виконає важливу частину своїх міжнародних зобов’язань – за Оргуською конвенцією та за Протоколом про реєстри викидів та перенесення забруднювачів. 

Нагадаємо, ще у 2016 році Україна ратифікувала Київський протокол Оргуської Конвенції, зобов’язавшись вести свою екологічну політику відкрито, взаємодіяти з громадянами та залучати їх до розв’язання екологічних питань. Створення національного РВПЗ було однією з висунутих міжнародним документом умов. 

20 вересня 2022 року в Україні прийнято Закон “Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів”.

 

Джерело: Міндовкілля

Також дізнавайтеся про найбільш поширені та небезпечні забруднювальні речовини  із матеріалу "Основи правових заходів з охорони атмосферного повітря".

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!