Новини

Повернутися до переліку новин

Щодо спрощення процедури з оформлення дозволів на викиди забруднюючих речовин: пропозиція внесення змін до ПКУ

У січні цього року ПАЕУ звернулася до Кабміну з пропозицією внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення процедури оформлення дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Проект спрямовано на досягнення визначеної Програмою діяльності Кабінету Міністрів цілі зі збільшення доходів українців від управління державною власністю в їхніх інтересах.

Проект акта забезпечить уточнення понять стаціонарних і пересувних джерел викидів забруднюючих речовин, спрощення порядку подання податкової звітності та сплати екологічного податку.

Проблема, яка потребує розв'язання

Податковий кодекс та Закон України «Про охорону атмосферного повітря» оперують поняттям «пересувне джерело забруднення». При цьому змістовне навантаження цього терміну в зазначених нормативно-правових актах не співпадає, що призводить до різнотлумачень під час правозастосування та не відповідає принципу правової визначеності.

Так, стаття 17 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», крім транспортних засобів, згадує ще й інші пересувні засоби і установки, до яких може належати переносне обладнання, таке як бензопила, мотопомпа, мотоблок, мотокоса, зварювальний агрегат тощо, забруднення атмосферного повітря якими здійснюється за рахунок використання пального та витратних матеріалів для забезпечення їх функціонування, а не для переміщення їх в просторі. З огляду на наведене потребує доопрацювання підпункт 14.1.142. статті 14 Податкового кодексу в частині уточнення визначення терміну «пересувне джерело забруднення».

Крім цього, потребує доопрацювання поняття «стаціонарне джерело забруднення» з метою його уточнення та доповнення тексту Податкового кодексу поняттям «тимчасове стаціонарне джерело забруднення атмосфери».


Увага! Пропозицію ПАЕУ щодо внесення змін до статті 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» можна переглянути ТУТ.


Суть проекту акта

Уточнення понять та спрощення порядку подання податкової звітності та сплати екологічного податку, отримання дозволів на викиди для тимчасових стаціонарних джерел шляхом запровадження механізму подання Декларації про викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, дозволять забезпечити узгодження положень законодавчих актів та оптимізувати надходження податкових платежів до державного бюджету.

Вплив на бюджет

Реалізація акта не потребує фінансування з державного чи місцевого бюджетів.

Позиція заінтересованих сторін

Проект акта не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку, соціально-трудової сфери, прав осіб з інвалідністю, сфери наукової та науково-технічної діяльності.

Проект акта не виносився на громадське обговорення відповідно до вимог Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики.

Прогноз впливу

Реалізація акта не матиме впливу на ринкове середовище, забезпечення захисту прав та інтересів суб'єктів господарювання, громадян і держави; розвиток регіонів, підвищення чи зниження спроможності територіальних громад; ринок праці, рівень зайнятості населення; громадське здоров'я, покращення чи погіршення стану здоров'я населення або його окремих груп, екологію та навколишнє природне середовище, обсяг природних ресурсів, рівень забруднення атмосферного повітря, води, земель, зокрема забруднення утвореними відходами, інші суспільні відносини.

Прийняття акта позитивно вплине на налагодження належного обліку викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря і сплати екологічного податку.

Позиція заінтересованих органів

Проект потребує погодження Мінекономіки, Мін’юстом, Мінфіном, Міністерством енергетики та захисту довкілля.

Ризики та обмеження

У проекті акта відсутні положення, що стосуються прав та свобод, гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, впливають на забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, містять ризики вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов'язаних з корупцією, створюють підстави для дискримінації, стосуються інших ризиків та обмежень, які можуть виникнути під час реалізації акта.

Додатки:

  1. Проект акта
  2. Пояснювальна записка
  3. Порівняльна таблиця

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!