Новини

Повернутися до переліку новин

Щодо спрощення процедури з оформлення дозволів на викиди забруднюючих речовин: пропозиція внесення змін до статті 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»

У січні ПАЕУ звернулась до Кабміну з пропозицією внесення змін до статті 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» щодо спрощення процедури з оформлення дозволів на викиди забруднюючих речовин.

Проект спрямовано на оптимізацію діяльності із влаштування нових та відновлення ліквідованих нафтогазових свердловин, відповідно, збільшити обсяги видобування природних ресурсів. Проект спрямовано на досягнення визначеної Програмою діяльності Кабінету Міністрів цілі зі збільшення доходів українців від управління державною власністю в їхніх інтересах.

Проект акта дозволить оптимізувати діяльність із влаштування нових та відновлення ліквідованих нафтогазових свердловин, відповідно, збільшити обсяги видобування природних ресурсів. Проект спрямовано на досягнення визначеної Програмою діяльності Кабінету Міністрів цілі зі збільшення доходів українців від управління державною власністю в їхніх інтересах.

Проблема, яка потребує розв'язання

На сьогодні у Законі України «Про охорону атмосферного повітря» (далі - Закон) використовуються поняття «пересувне джерело забруднення» та «стаціонарне джерело забруднення». Згідно з положеннями Податкового кодексу (підпункт 14.1.142. статті 14), пересувне джерело забруднення – транспортний засіб, рух якого супроводжується викидом в атмосферу забруднюючих речовин. При цьому зміст статті 17 Закону передбачає існування пересувних засобів і установок, які згідно з положеннями Закону прирівнюються до транспортних засобів (до яких, зокрема, можуть належати пересувні (переносні) засоби, такі як дизельний генератор, мотокоса, газонокосилка, бензопила, мотопомпа тощо), які використовують пальне не для руху (переміщення), а для виконання певної роботи. 

Якщо ці пересувні засоби не змінюють свої просторові координати протягом однієї робочої зміни чи однієї доби, їх необхідно віднести до пересувних джерел викидів.

Крім цього, з огляду на те, що окремі пересувні засоби і установки (бурові установки, які використовуються для буріння, ремонту та облаштування нафтогазових свердловин та інша спецтехніка), які не змінюють свої просторові координати до одного року, в розумінні законодавства не належать до транспортних засобів, оскільки мають природу викидів відмінну від транспортного засобу (викид в атмосферу забруднюючих речовин супроводжується рухом транспортного засобу, а викид в атмосферу забруднюючих речовин іншим пересувним засобом і установкою не пов'язаний з їх рухом), законопроектом пропонується виокремити пересувні засоби і установки в самостійний вид джерел забруднення, ввівши для його позначення термін «тимчасове стаціонарне джерело». І для таких тимчасових стаціонарних джерел забруднення запровадити спрощену процедуру оформлення дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Зазначена пропозиція зумовлена тим, що використання буровими компаніями для буріння та капітального ремонту нафтогазових свердловин новітніх мобільних установок імпортного і вітчизняного виробництва з дизельним чи електричним приводом обумовлює необхідність отримання такими компаніями відповідно до вимог Закону дозволів на викиди забруднюючих речовин.

Процедура з оформлення дозволу на викиди, включаючи вимоги законодавства про публічні закупівлі, триває від трьох – шести місяців до одного року. При цьому термін спорудження свердловин, завдяки впровадженню сучасних методів буріння, мобільних установок, бурильного інструменту, доліт, очисного обладнання та інших передових технологій, на сьогодні разом з будівельно-монтажними роботами триває близько одного року, інколи навіть три –шість місяців. Капітальний чи підземний ремонт свердловин триває ще менше – декілька діб, інколи  місяців.
Складна та довготривала процедура отримання дозволу на викиди не дозволяє суб’єктам господарювання, що здійснюють видобування вуглеводнів, наростити видобуток вуглеводнів і сприяти енергетичній незалежності держави.


Увага! Пропозицію ПАЕУ щодо внесення змін до ПКУ можна переглянути ТУТ.


Суть проекту акта

Уточнення понять та спрощення порядку отримання дозволів на викиди забруднюючих речовин шляхом запровадження механізму подання Декларації про викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря дозволять забезпечити уточнення положень законодавчих актів та оптимізувати надходження платежів до Державного бюджету.

Вплив на бюджет

Реалізація акта не потребує фінансування з державного чи місцевого бюджетів.

Позиція заінтересованих сторін

Проект акта не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку, соціально-трудової сфери, прав осіб з інвалідністю; сфери наукової та науково-технічної діяльності.
Проект акта не виносився на громадське обговорення відповідно до вимог Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики.

Прогноз впливу

Реалізація акта не матиме впливу на ринкове середовище, забезпечення захисту прав та інтересів суб'єктів господарювання, громадян і держави; розвиток регіонів, підвищення чи зниження спроможності територіальних громад; ринок праці, рівень зайнятості населення; громадське здоров'я, покращення чи погіршення стану здоров'я населення або його окремих груп; екологію та навколишнє природне середовище, обсяг природних ресурсів, рівень забруднення атмосферного повітря, води, земель, зокрема забруднення утвореними відходами, інші суспільні відносини.
У разі прийняття акта він матиме позитивний вплив на налагодження належного обліку викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря і сплати екологічного податку.

Позиція заінтересованих органів

Проект потребує погодження Мінекономіки, Мін’юстом, Мінфіном, Міністерством енергетики та захисту довкілля.

Ризики та обмеження

У проекті акта відсутні положення, що стосуються прав та свобод, гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, впливають на забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, містять ризики вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов'язаних з корупцією, створюють підстави для дискримінації, стосуються інших ризиків та обмежень, які можуть виникнути під час реалізації акта.

Додатки:

  1. Проект акта
  2. Пояснювальна записка
  3. Порівняльна таблиця

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!