Новини

Повернутися до переліку новин

У Великобританії запущено робота-акулу, який допоможе боротися зі сміттям на прибережних територіях

В Ілфракумській гавані в північній частині графства Девон (Великобританія) був запущений автономний морський робот WasteShark для очищення прибережних вод від пластикового сміття. Як стверджують розробники, пристрій не забруднює навколишнє середовище і не становить загрози для дикої природи. Про це повідомляє +1 з посиланням на The Independent.

Прообразом для робота, створеного голландською компанією RanMarine, стала китова акула — один з найефективніших у природі поглиначів морської біомаси. Долаючи відстань до п'яти км за один заплив, робот може збирати до 60 кг сміття. Працюючи п'ять днів на тиждень, пристрій здатний очищати водні шляхи від 15,6 т відходів щороку.

WasteShark програмується таким чином, щоб проходити через найбільш забруднені ділянки. Шлях відстежується пошуковими системами і регулюється дистанційно. Крім того, пристрій оснащений спеціальними датчиками для збору даних про якість води, глибину та погодні умови, і, крім пластика, може поглинати деякі види водоростей.

«Ми сподіваємося побачити наш дрон в містах та селищах — де б люди не жили на воді — по всьому світу», — наголосив комерційний директор RanMarine Олівер Каннінгем. Він упевнений, що WasteShark, який вже був запущений в п'яти країнах, є дешевим, ефективним і екологічним засобом для боротьби з морським сміттям.

Запуск пристрою у Великобританії є частиною спільної роботи Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) і кампанії Sky Ocean Rescue, спрямованої на захист спеціально охоронюваних морських районів. Координатор британської морської програми WWF Дженні Оутс зазначила, що північні райони Девона є місцем розташування незвичайних берегових ліній та «будинком» для багатьох морських мешканців, але пластик руйнує ці території. На її думку, щоб скоротити кількість пластикових відходів, країні потрібні «серйозні системні зміни», але такі інноваційні технології, як WasteShark, також можуть надати відчутну допомогу.

Довідка: кампанія Sky Ocean Rescue, запущена в 2017 році, покликана надихнути людей внести зміни у своє повсякденне життя і відмовитися від пластикових виробів, а також знайти інноваційні рішення для боротьби із забрудненням Світового океану. В межах співпраці з WWF вона забезпечує захист понад 400 тис. км² морських територій в Європі.

Фото: RanMarine Technology

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»  

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!