Новини

Повернутися до переліку новин

У якому законі, підзаконному акті тощо наведено терміни та процедура проведення післяпроєктного моніторингу та форми й графік звітування про його проведення?

У якому законі, підзаконному акті тощо наведено терміни та процедура проведення післяпроєктного моніторингу та форми й графік звітування про його проведення?

Відповідь: На сьогодні на рівні нормативного акта затверджені програми проведення післяпроєктного моніторингу відсутні.

Як частина умов дозвільного документа післяпроєктний моніторинг передбачений висновком з оцінки впливу на довкілля та визначає компоненти довкілля, які потребують спостереження, періодичність здійснення моніторингу та показники, за якими моніторинг здійснюється.

Зокрема, відповідно до ст. 13 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» якщо це передбачено висновком з оцінки впливу на довкілля, суб’єкт господарювання забезпечує здійснення післяпроєктного моніторингу з метою виявлення будь-яких розбіжностей і відхилень у прогнозованих рівнях впливу та ефективності заходів із запобігання забрудненню довкілля та його зменшення.

Порядок, строки і вимоги до здійснення післяпроєктного моніторингу визначаються у висновку з оцінки впливу на довкілля. Таким чином, періодичність проведення післяпроєктного моніторингу та звітування про його результати передбачено висновком. Форма звіту про післяпроєктний моніторинг є довільною.

Процедура проведення моніторингу залежить від конкретного компоненту довкілля (вода, атмосфера, ґрунти, шум і т.д.) та регламентується нормативними документами, ДСТУ та галузевими стандартами. Підприємство може самостійно розробити положення про проведення моніторингу та затвердити його. До речі, у межах курсу дистанційного навчання «Екологічне право» надаються проєкти програм моніторингових досліджень.

Також законодавство передбачає, що за результатами післяпроєктного моніторингу, за потреби, суб’єкт господарювання та уповноважений орган узгоджують вжиття додаткових заходів і дій із запобігання, уникнення, зменшення (пом’якшення), усунення, обмеження впливу господарської діяльності на довкілля. При цьому законодавчо конкретно не визначено, в яких випадках настає така потреба та яким чином відбувається узгодження додаткових заходів та дій.

  Чи є в Україні ліцензовані курси, викладачі, ВНЗ, які проводять навчання для екологів-практиків по здійсненню післяпроєктного моніторингу?

Відповідь: Так, такі курси є. Зокрема, Центр підвищення кваліфікації працівників водного господарства передбачає навчальною програмою курс «Основи організації та проведення моніторингу впливу на довкілля згідно сучасних вимог». Також у межах курсу дистанційного навчання від ПАЕУ – Професійної асоціації екологів України «Екологічне право» окремий модуль стосується процедури оцінки впливу на довкілля, у т.ч. і післяпроєктного моніторингу; також було проведено і спеціалізований курс «Післяпроєктний моніторинг: основи організації та проведення».

Подібні навчальні програми проходять постійно; більше можете дізнатися на www.ecolog-ua.com, у рубриці «Навчання для еколога».

  Якщо компанія отримала Висновок з ОВД, де прописано провести післяпроєктний моніторинг, проте наразі проєкт взагалі «заморожено» і жодні будівельні роботи не проводились. Чи потрібно у такому разі проводити моніторинг?

Відповідь: Ні, не потрібно. Післяпроєктний моніторинг здійснюється під час провадження планованої діяльності; а якщо реалізація проєкту не розпочалася, моніторинг здійснювати не потрібно.

З метою запобігання можливим непорозумінням щодо післяпроєктного моніторингу, необхідно у терміни, вказані у висновку, повідомляти суб’єктів, вказаних у висновку, що реалізація планованої діяльності, передбачена висновком, не розпочалася.

      Матеріал є частиною публікації «ТОП-10».

  Повна версія – в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №8, 2020

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!