Новини

Повернутися до переліку новин

Верховна Рада ухвалила оновлений «енергетичний» додаток до Угоди про асоціацію

Верховна Рада України 231 голосом ратифікувала оновлений «енергетичний» Додаток 27 до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Це рішення є передумовою енергонезалежності та передбачає нові енергетичні стандарти, які наблизять Україну до повноправного членства в ЄС, та нові правила, дотримання яких дозволить забезпечити інтеграцію України до внутрішніх енергетичних ринків ЄС.

Звертаючись до депутатів перед голосуванням, Віце-премʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила: «Шановні народні депутати, перед Вами стоїть вибір, від якого залежить успішність інтеграції України до енергетичних ринків Європейського Союзу. Завдяки затвердженню Рішення Ради асоціації між Україною та ЄС щодо оновлення Додатка 27 до Угоди про асоціацію України з ЄС ви покажете всьому світу той напрямок, в якому хоче рухатись український народ. Це рішення є індикатором готовності України та Європейського Союзу поглиблювати співпрацю в енергетичній сфері з метою досягнення повної інтеграції ринків».

«Це і є реальною, а не на папері, європейською інтеграцією. Я переконана, що повноцінні ринки електроенергії та газу з дієвою конкуренцією та правом вибору для кінцевого споживача не зможуть запрацювати на повну силу до того часу, поки Україна не стане частиною європейського енергетичного простору», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона пояснила народним депутатам значення для України «енергетичного» додатка до Угоди про асоціацію. Він передбачає не просто право, а обов’язок європейських партнерів надавати Україні рекомендації з метою досягнення повної інтеграції енергетичного ринку України до внутрішніх енергетичних ринків ЄС та здійснювати двосторонній моніторинг наближення законодавства.

Додаток охоплює всі енергетичні ринки. Зокрема, в галузі електроенергії передбачено впровадження Директив і Регламентів ЄС, що стосуються умов доступу до мережі для транскордонних перетоків електроенергії, доброчесності та прозорості на гуртовому ринку електроенергії і надійності постачання електроенергії та інвестування в інфраструктуру.

Для ринку газу, зокрема, передбачено впровадження вимог Євросоюзу щодо спільних правил для внутрішнього ринку природного газу, умов доступу до мереж транспортування, надійності постачання, а також вимог щодо тарифів на транспортування.

Також Україна має імплементувати Директиву ЄС щодо обов’язку підтримання мінімальних запасів сирої нафти та нафтопродуктів. У сфері енергоефективності Україна бере на себе зобов’язання щодо енергетичних характеристик будівель, а також енергетичного маркування побутової техніки та обладнання. Окремо виписані вимоги щодо екодизайну для пов’язаних з енергоспоживанням продуктів. Ці заходи поліпшать стан довкілля та зменшать споживання енергії.

У галузі ядерної енергетики Україна, зокрема, має впровадити вимоги Євросоюзу щодо захисту від загроз, зумовлених впливом іонізуючого випромінювання. Також Україна бере на себе зобов’язання дотримуватися європейських норм з нагляду та контролю за перевезенням радіоактивних відходів та відпрацьованого палива.

Передбачена імплементація мережевих кодексів ЄС у секторах газу та електроенергії, зокрема, Мережевого кодексу ЄС про балансування газу в газотранспортних системах. Цей кодекс виходить за межі зобов’язань України в рамках Енергетичного Співтовариства. Такий підхід дозволить вести постійний діалог з ЄС у двосторонньому форматі і стати повноправним учасником енергетичного ринку ЄС.

в

Джерело: Євроінтеграційний портал

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!