Статті

Повернутися до переліку cтатей
АПК

Біодобрива — це новий рівень сільськогосподарського виробництва

Питання землеробства в Україні на сьогодні є найбільш актуальним у контексті сталого розвитку країни. Розвиток сільськогогосподарства наразі неможливий без використання добрив.

На початку ХХ століття активно почали використовувати мінеральні добрива, що призвело до збіднення та деградації ґрунтів.

«Вирішенням проблеми подальшої зміни у ґрунтових формуваннях та ґрунтах в цілому  може стати припинення бездумного внесення мінеральних добрив або відмова від їх використання, та перехід на сучасні органічні добрива, або біодобрива», — зазначає Володимир Сироватко, головний інженер, ґрунтознавець Дніпропетровської філії Державної установи «Інститут охорони ґрунтів України».

Одним з основних видів органічних добрив є продукти тваринництва — це гній та пташиний послід, котрі використовуються у багатьох господарствах та належать до найбільш цінних з агрономічної точки зору. Але застосування органічних добрив у чистому вигляді спричиняє незручності оточуючим через неприємний запах. Саме тому підприємство «Оріль-Лідер», ще у 2012 році поставило перед собою такі цілі:

  • виробництво якісних органічних добрив (біодобрив);
  • мінімізація впливу на довкілля;
  • заміщення природнього газу альтернативним видом палива.

Результатом впровадження поставлених цілей стало будівництво  біогазового комплексу, сировиною якого є курячий послід, силосна маса сорго та стічні води цеху забою та переробки курчат-бройлерів.Ця технологія дозволяє отримати натуральне «зелене біодобриво», яке містить у великій кількості біологічно активні речовини та мікроелементи.

Для розуміння корисних властивостей та потенціалу застосування отриманих біодобрив (рідка та тверда біомаса) у землеробстві,в «Оріль-Лідер» звернулися до «Держгрунтохорони», що майже 15 років досліджує сільськогосподарські угіддя підприємства. Дослідження біодобрив очолив Володимир Сироватко. Вони проводилисьна малопродуктивних землях та тривали не один рік, але результати виправдали всі сподівання.

За підсумками можна зробити висновки, що використання рідкої та твердої фракцій трансформованих органічних добрив, збільшує значення фосфатного потенціалу у ґрунтах до рівня калійної солі ортофосфорної кислоти. Застосування біодобривє корисним у декількох напрямах.

По-перше, це призводить до пригнічення пліснявих грибівта інших шкідливих бактерій, що значно знижує хвороби рослин. По-друге — стимулює гумусоутворюючі процеси, що підвищує родючість ґрунтів.

МХП не зупиняється на досягнутому і в подальшому планує  впроваджувати науково-технологічні проекти, спрямовані на збереження екологічної складової регіону.

Автор: Оксана Михайловська, начальник відділу охорони навколишнього середовища підприємства ПрАТ «Оріль-Лідер».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!