Новини

Повернутися до переліку новин

Спрощення агротехнологій приводить до втрати вологи у ґрунті

Вже тривалий час сільськогосподарські підприємства в Україні не проводять агрономічних заходів щодо збереження вологи, таких як боронування штригельними або ротаційними боронами після дощів, аби зберегти вологу у нижніх горизонтах. Про це повідомляє АгроПерспектива, пише agronews.ua.

Це відома практика, яка втратила популярність, оскільки потребує більшої кількості проходів техніки та не дає прямого економічного зиску, порівняно із іншими технологічними операціями. Втім, накопичення вологи підтверджене різними науковими джерелами та нині на практиці результати можна виміряти різними датчиками вологи. Отож, наслідками цього року стало нераціональне використання вологи та утворення поверхневого шару, який не утримує вологу.

Цьогоріч відсутність опадів та початок повітряної посухи призвели до втрати вологи з ґрунту через інтенсивну транспірацію рослин. Унаслідок висихання ґрунту сформувалась кірка, зокрема на тих полях, де переважав більш глинистий ґрунт, пізніше утворилися тріщини, через які швидко втрачалась волога з ґрунту.

Утім, весняно-літня волога не була продуктивною через негативні наслідки посушливої зими. Так, за інформацією Інституту водних проблем і меліорації НААН за сильних злив волога не проникає в нижні ґрунтові горизонти. Так трапилося і цього року, утворився верхній поверхневий шар завтовшки до 20 см, який поглинув воду, решта вологи або стекла, або випарувалась, – тобто була втрачена. А технологічне спрощення сприяло цьому процесу.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!