Статті

Повернутися до переліку cтатей
Екологічний моніторинг

Деградації ґрунтів одна із основних проблем Українських чорноземів

Однією з причин бідності ґрунтів є неправильне ведення сільського господарства. Бездумне сільське господарювання знищило не одну цивілізацію в історії людства.

Продовольча криза призвела до необхідності стрімкого розвитку аграрного сектору та збільшення площі сільськогосподарських угідь. І тому, все частіше й частіше відбувається незаконне розорювання тих же схилів, балок та луків.

Бездумне використання хімічних засобів, мінеральних добрив, гербіцидів, фунгіцидів та пестицидів призводить до деградації, ерозії ґрунтів, забрудненню навколишнього природнього середовища та опустелювання земель, які раніше були ріллею.

В цій історії Україна  посідає не найкраще місце, адже примусова роль «житниці» всієї Європейської частини колишнього СРСР призвела до розорювання 54% українських земель. Через це ми — одні з лідерів у Європі як за рівнем розораності, так і, відповідно, за показником деградації ґрунтів.

Природа тисячоліттями «годувала» рослину органічними залишками, а не синтетичними сполуками (мінеральними добривами), які не притаманні ґрунтовому світові у природному їх походженні. Тому необхідно повертатися до природних правил ведення землеробства: вносити гній, компости, курячий послід, залучати іншу вторинну продукцію рослинництва, тобто приорювати солому та післяжнивно-кореневі рештки, а не спалювати їх, вирощувати і приорювати сидерати, а не вносити замість цього лише мінеральні добрива.

Дуже швидко міняється світ, міняється і підхід аграріїв до введення сільського господарства. Шляхи виходу з кризи є, один із яких — це перехід на органічне землеробство. Саме тому «Оріль-Лідер»,  що входить  до складу агроіндустріального холдингу МХП,використовує на своїх полях переважно органічне добриво.

Проблему деградації ґрунтів підприємству вдалося успішно вирішити завдяки будівництву та експлуатації внутрішньогосподарського комплексу з виробництва біогазу.Використання якісних, безпечних та екологічно чистих органічних добрив (біодобрив) з побічних продуктів тваринного походження (курячого посліду) привело до покращенняякості ґрунтів, що підтверджується результатами проведених досліджень Дніпропетровської філії Державної установи «Інститут охорони ґрунтів України», яка десятиліттями  досліджувала сільськогосподарські угіддя підприємства.

Склад органічних добрив, які виробляє та використовує підприємство на своїх полях, дуже простий. Це поєднання побічних продуктів тваринного походження (суміші курячого посліду з підстилкою) та спеціально вирощених рослинних культур, що дуже корисно як для рослин, так і для ґрунтів.

Органічне добриво, або біодобриво, що виробляється на підприємстві, поділяється на два види:біомаса органічна рідка та тверда після анаеробного ферментування суміші на основі курячого посліду — продукти виробництва біогазового комплексу.

Біодобрива (біомаса органічна рідка, тверда), вироблені згідно до європейських стандартів та мають паспорт безпечності, у відповідності з вимогами детективи 67/548/ЄC і/чи 1999/45/ЄC.

Використання рідкої та твердої фракцій трансформованих органічних добрив, містить ряд доступних органічних і мінеральних речовин, які збільшують проникність і гігроскопічність ґрунту, сприяють збільшенню вмісту в ньому біогумусу, стимулює гумусоутворюючі процеси, зменшують ерозію ґрунту, підвищує вміст органічної речовини, що сприяє потенційній родючості ґрунтівта підвищенню урожайності сільськогосподарських культур.Використання такого роду добрив (біодобрива) є безпечним, як для людини так і для навколишнього природнього середовища.

Варто завжди пам’ятати, що аграрії тримають майбутнє всього світу в своїх руках. Тому необхідно зрозуміти, що наша роль у виробництві продуктів харчування не дає нам права руйнувати ґрунт і його біологічний, створений століттями потенціал.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!