Новини

Повернутися до переліку новин

Автомобільні шини забруднюють довкілля набагато більше, ніж вихлопи автомобілів

Відомо, викиди з вихлопних труб в нових автомобілях у розвинених країнах Європи набагато нижче законодавчої межі.

Тести показали, що знос шин утворює майже в 2000 разів більше забруднення частинками, ніж викидається з вихлопних газів сучасних автомобілів.

За словами аналітиків, частинки шин забруднюють повітря, воду та ґрунт і містять широкий спектр токсичних органічних сполук, включаючи відомі канцерогени, що свідчить про те, що забруднення від шин може швидко стати серйозною проблемою для регуляторів.

Забруднення повітря спричиняє мільйони ранніх смертей на рік у всьому світі. Вимога щодо кращих фільтрів в авто означала, що викиди часток з вихлопних труб у розвинених країнах зараз набагато нижчі в нових автомобілях, а в Європі набагато нижче законодавчої межі. 

Однак збільшення ваги автомобілів означає, що шини виділяють більше частинок, коли вони зношуються на дорозі.

Тести також показали, що шини виробляють понад 1 трлн ультрадисперсних частинок на кожен пройдений кілометр, тобто частинки розміром менше 23 нанометрів. Вони також виділяються з вихлопних газів і становлять особливе занепокоєння для здоров’я, оскільки їх розмір означає, що вони можуть потрапляти в органи через кровотік. Частинки розміром нижче 23 нм важко виміряти, і наразі вони не регулюються ні в ЄС, ні в США.

«Шини швидко затьмарюють вихлопну трубу як основне джерело викидів від транспортних засобів», – сказав Нік Молден з Emissions Analytics , провідної незалежної компанії з тестування викидів, яка проводила дослідження. «Тепер вихлопні труби настільки чисті від забруднюючих речовин, що, якби ви почали все заново, ви б навіть не потрудилися регулювати їх».

Молден сказав, що початкова оцінка викидів частинок шин спонукала до нової роботи. 

«Ми прийшли до дивовижної кількості матеріалу, що викидається в навколишнє середовище – 300 000 тонн гуми для шин у Великобританії та США щороку лише з автомобілів і мікроавтобусів».

На даний момент немає правил щодо швидкості зношування шин і мало правил щодо хімічних речовин, які вони містять. Тепер аналітика викидів визначила хімічні речовини, присутні в 250 різних типах шин, які зазвичай виготовляються із синтетичного каучуку, отриманого з сирої нафти. «Існують сотні й сотні хімічних речовин, багато з яких канцерогенні», — сказав Молден. «Коли ви помножите це на загальний рівень зносу, ви отримаєте дуже приголомшливі цифри щодо того, що виходить».

Швидкість зношування різних марок шин істотно відрізнялася, а вміст токсичних хімічних речовин змінювався ще більше, сказав він, показуючи, що недорогі зміни були можливими для зменшення їх впливу на навколишнє середовище.

«Ви можете зробити багато, усунувши найбільш токсичні шини», – сказав він. 

«Це не про те, щоб зупинити людей за кермом, або про необхідність винаходити зовсім інші нові шини. Якби ви могли усунути найгіршу половину і, можливо, привести їх у відповідність з кращими в класі, ви могли б зробити значні зміни. Але на даний момент немає жодного регуляторного інструменту, немає нагляду».

Випробування зносу шин було проведено на 14 різних марках за допомогою Mercedes C-Class, який їздив нормально на дорозі, причому деякі тестувалися протягом усього терміну служби. Високоточні ваги вимірювали вагу, втрачену шинами, а система відбору проб, яка збирає частинки за шинами під час руху, оцінювала масу, кількість і розмір частинок до 6 нм. Реальні викиди вихлопних газів були виміряні на чотирьох бензинових позашляховиках, найпопулярніших нових автомобілях сьогодні, з використанням моделей 2019 та 2020 років.

Використані шини виробляли 36 міліграмів частинок на кожен кілометр, що в 1850 разів перевищує середній показник 0,02 мг/км у вихлопних газах. Дуже агресивний, хоча і законний, стиль водіння підвищив викиди часток до 5760 мг/км.

Шини виробляють набагато більше дрібних частинок, ніж великих. Це означає, що в той час як переважна більшість частинок за кількістю досить малі, щоб потрапити в повітря і сприяти забрудненню повітря, вони становлять лише 11% частинок за вагою. Тим не менш, шини все ще виробляють у сотні разів більше частинок у повітрі за вагою, ніж вихлопні гази.

Середня вага всіх автомобілів зросла. Але були особливі дебати щодо того, чи можуть акумуляторні електромобілі (BEV), які важчі за звичайні автомобілі і можуть мати більший крутний момент коліс, призвести до утворення більшої кількості частинок шин. 

Молден сказав, що це буде залежати від стилю водіння, оскільки м’які водії електромобілів виробляють менше частинок, ніж автомобілі на викопному паливі, які їздять погано, хоча в середньому він очікував трохи більших частинок шин від BEV.

Доктор Джеймс Тейт з Інституту транспортних досліджень Університету Лідса у Великобританії сказав, що результати випробувань шин є достовірними. 

«Але дуже важливо відзначити, що BEV дуже швидко стають легшими», – сказав він. «До 2024-2025 років ми очікуємо, що BEV та міські автомобілі [на викопному паливі] матимуть порівнянну вагу. Тільки високоякісні великі електромобілі з акумуляторами великої ємності будуть важити більше».

Інші нещодавні дослідження показали , що частинки шин є основним джерелом мікропластику, що забруднює океани. Спеціальна хімічна речовина, що використовується в шинах, пов’язана зі смертю лосося в США, а цього місяця Каліфорнія запропонувала заборону.

«США більш просунуті у своїх думках про вплив частинок шин», — сказав Молден. «Європейський Союз стоїть позаду. Загалом, це початок, але це може бути великою проблемою».

 

Джерело: https://www.theguardian.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!