Новини

Повернутися до переліку новин

5 актуальних роз’яснень для розробників звіту з ОВД у 2021 році

Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» від 23.05.2017 року № 2059-VIII (далі — Закон) встановив, що перед тим як починати реалізацію планованої діяльності необхідно здійснити оцінку впливу на довкілля. Метою такої оцінки є запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорона довкілля, раціональне використання і відтворення природних ресурсів, у процесі прийняття рішень про провадження господарської діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля. 

Розглядаємо ТОП-5 гарячих запитань від розробників звіту з ОВД у 2021 році.

 Скільки триває кожен етап процедури ОВД?

Умовно процедуру ОВД можна поділити на три етапи. Саме за такою логікою побудована архітектура Єдиного реєстру з ОВД.

Передбачений Директивою етап скринінгу для кожного окремого випадку (case by case) українським законодавством не визначається, натомість закон передбачає модель автоматичного скринінгу. Замовник планованої діяльності самостійно визначає необхідність здійснення ОВД з огляду на види діяльність та об’єкти, визначені у частинах другій та третій статті 3 Закону.

І етап триває від 20 до 30 робочих днів і містить:

  • Підготовку повідомлення про планову діяльність.
  • Проведення громадського обговорення.
  • Публікація в ЗМІ та оприлюднення повідомлення на дошках оголошень.
  • Підготовку вимоги про надання обсягу досліджень.

Тривалість етапу може коливатися в залежності від того, чи буде надіслана вимога про надання обсягу досліджень. Надання такої вимоги є прерогативою замовника планованої діяльності, проте Закон визначає випадки, для яких така вимога є обов’язковою (наприклад, при транскордонній оцінці впливу на довкілля, коли діяльність планується у зоні відчуження). 


Важливо:
Державний орган готує відповідь на вимогу, тобто надає деталізацію обсягу досліджень, що підлягає включенню до звіту, протягом 10 робочих днів.


Також після внесення повідомлення про планову діяльність в Реєстр, суб’єкту надається 3 робочі дні, щоб опублікувати повідомлення у двох ЗМІ та на дошках оголошень у місці провадження планової діяльності.

ІІ етап. Тривалість — від 25 до 35 робочих днів:

  • Підготовка звіту з ОВД;
  • Підготовка оголошення про ГО;
  • Публікації оголошення в ЗМІ та оприлюднення на дошках оголошень;
  • Проведення громадського обговорення звіту (включно з громадськими слуханнями).

Тривалість громадського обговорення визначається замовником. А тому замовнику надано можливість обирати тривалість ГО, що становить 25 чи 29, чи 35 робочих днів. Для тих випадків, коли вплив планованої діяльності більше ніж на одну область, то відповідно і громадські слухання проводяться в кожній з областей. Якщо діяльність матиме транскордонний вплив, то громадські слухання проводяться в третині областей та в м. Києві, тобто за цей проміжок часу має бути фізична можливість організувати та провести громадські слухання. 

Як показує практика, суб’єкти господарювання, для того щоб скоротити загальні строки процедури ОВД, обирають тривалість громадського обговорення, що становить 25 робочих днів.


Зверніть увагу!
Важливим моментом цього етапу є те, що громадські слухання повинні розпочатися не раніше, ніж через 10 робочих днів після завантаження звіту в реєстр. 
Така умова визначена в законі для того, щоб громадськість та інші заінтересовані сторони мали можливість ознайомитися із звітом з ОВД та поставити питання під час громадських слухань замовнику та розробникам звітів з ОВД.


ІІІ етап. Тривалість — максимально 25 робочих днів:

  • Видача висновку з ОВД.

Протягом третього етапу замовник планованої діяльності не вчиняє жодних дій, а очікує результати процедури, які оприлюднюються безпосередньо через Єдиний реєстр з оцінки впливу на довкілля.

 Якщо уповноважений Державний орган відхилив внесене в реєстр повідомлення, а публікації в ЗМІ вже були, то як відбувається процедура виправлення та чи потрібно знову публікувати повідомлення у ЗМІ?

 Як бути, якщо на стадії повідомлення отримано пропозицію надати інші територіальні альтернативи, за умови, що були вказані технічні альтернативи?

 Як бути з післяпроєктним моніторингом, якщо отримано висновок, що був обов’язковою умовою ОВД угоди про розподіл продукції, а діяльності за цим висновком не буде?

 Як бути з тим, що інспекція робить припис провести ОВД на об’єкт, який вже давно працює на заводі?

Увага! Матеріал публікується частково! Повна версія – в статті Марини Шимкус, експертки Сертифікаційного курсу для виконавців звітів ОВД у журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №4, 2021

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!