Новини

Повернутися до переліку новин

Активісти збирають 120 тисяч гривень на створення скверу «Самосад» на Подолі

Активні роботи з облаштування простору розпочались на початку травня.

Історія «Самосаду» почалась у 2015 році, коли місцеві мешканці об’єднались у спільноту «Подоляночка» і разом вирішили привести до ладу пустир на розі вулиці Спаської та Волоської. Тоді був зроблений громадський сад, невеличка сцена та місця для сидіння. За два роки конструкції занепали, тому було вирішено зібрати кошти на повноцінний сквер.

Місцева активістка Ольга Закревська розповідає, що на початку травня вже висадили близько 40 дерев й багато кущів, які стануть живою огорожею. «Коли в лютому-березні з нашим ландшафтним архітектором Оленою Поппело продумували і промальовували проект, то орієнтувалися на той бюджет що в нас був. Тоді він здавався розкішним. Але на ділі виявилося, що ми можемо на нього не так багато собі дозволити. Думали почати з бюджетної доріжки і спробувати зробити такий-сякий газон. Але порадою й знижкою допоміг садівничий центр «ДаЛаС». Їхні спеціалісти порадили інвестувати в дерева і показали, які б дерева і кущі вони могли нам продати зі знижкою», – каже Закревська. Тепер в «Самосаду» ростуть клени, граби і липи, яблуні, сливи і черешні, а ще 60 кущів дерну для живої огорожі. Є також і хвойні дерева: сосни і ялини.

Мешканці з допомогою комунальних служб вивезли всі конструкції з «Самосаду», окрім лавки навколо дерева, яку два роки тому зробили «Пилорама» і архітектор Сергій Ковальов.

Облаштування скверу активісти розбили на чотири етапи, один з яких вже пройдено:

1. Вивезення сміття, часткове вирівнювання грунту і посадка дерев.
2. Прокладення пішохідної доріжки.
3. Вистилання газону. Для цього знадобиться багато машин з землею і налаштований регулярний полив.
4. Створення громадського городу у вертикальних грядках та встановлення невеликої сцени.

Зараз триває збір коштів на весь цей обсяг робіт: активісти збирають кошти небайдужих подолян та киян, співпрацюють з грантодавцями, шукають спонсорів. Наразі з авторами проекту скверу активно працює компанія «Міста для життя», яка отримала субгрант від 350.org і наразі займається тим, щоб 3 червня влаштувати «День дій», який і пройде в Самосаду – хочуть за 24 години шляхом проведення флешмобів і майстер-класів, встановити сонячні батареї і системи збору води на сусдіній будівлі СЕС, полікувати дорослий клен, створити станцію для сортування сміття.

Загалом хочуть зібрати щонайменше 120 тисяч гривень, але на повне облаштування потрібно 200 тисяч. «Тоді плануємо запускати чилсенні екологічні та освітні ініціативи для громади, заради якої проект і робиться», – підсумовує Ольга Закревська.

Допомогти активістам фінансово або будівельними матеріалами можна, зв’язавшись з Ольгою, або просто написавши у спільноту на Facebook.

Джерело: hmarochos.kiev.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Екологія підприємства»
Придбати видання

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!