Новини

Повернутися до переліку новин

Алгоритм дій оператора та верифікатора викидів парникових газів в Україні

З січня 2021 року почала діяти система моніторингу, звітності та верифікації (далі — МЗВ) парникових газів (далі — ПГ). Вона впроваджується Міндовкілля за підтримки проєкту Світового банку «Партнерство заради ринкової готовності». 

З чого розпочинати?


Оператору:

  1. Підготувати ПМ за типовою формою і прикладами, які розміщені на сайті Міндовкілля. В принципі, план вже мав би бути готовий на початок 2021 року. 
  2. Із січня оператор відповідно до законодавства має розпочати моніторинг і подати ПМ на затвердження до Міндовкілля. 
  3. Якщо ПМ буде затверджено без змін, варто продовжувати моніторинг за планом. За наявності зауважень — внести відповідні зміни до ПМ і до моніторингу. При цьому треба мати на увазі, що верифікатор згодом може виявити у ПМ якісь відхилення від нормативних вимог. Якщо верифікація розпочата завчасно, буде можливість виправити ПМ і знову затвердити його в міністерстві.
  4. Не відкладаючи, треба визначитися з верифікатором. Список верифікаторів, акредитованих за стандартом ДСТУ ISO 14065, буде на сайті НААУ. Очікується, що у першій половині 2021 року акредитованих верифікаторів може бути дуже мало або взагалі не бути. Проте можна домовлятися і з компанією, яка ще не отримала атестат про акредитацію, а лише подала заявку, але має високі шанси його отримати. Законодавство вимагає наявність акредитації на момент видачі верифікаційного звіту, тобто до кінця березня 2021 року. Таким чином, час для отримання атестата верифікатором ще буде. При виборі верифікатора важливо також враховувати згадані вище ризики щодо об’єктивності.
  5. Після вибору верифікатора оператор надсилає йому запит на верифікацію і надає необхідну інформацію для прийняття рішення, а потім, у випадку готовності верифікатора, отримує від нього комерційну пропозицію.

Верифікатору:

  1. Передусім забезпечити дотримання виконання вимог Постанови № 959 і стандарту ДСТУ ISO 14065.
  2. Подати до НААУ заявки на акредитацію за тією сферою, в якій верифікатор є компетентним. Ще до отримання атестата можна розглядати запити від операторів, якщо є реальна перспектива отримання атестата у встановлені строки.
  3. При розгляді запитів верифікатор повинен оцінити їх відповідність своїй сфері акредитації і наявність ресурсів (перш за все, персоналу) для виконання верифікації, а також необхідні трудовитрати. 
  4. На підставі проведеного розгляду — готувати комерційну пропозицію оператору і укладати договір на верифікацію.

Строки

Законом визначено, що звіт оператора разом з верифікаційним звітом повинен бути поданий до Міндовкілля не пізніше 31 березня року, наступного за звітним.
Але це не означає, що з договором на верифікацію варто чекати до лютого. По-перше, на цей момент всі наявні верифікатори вже можуть бути вже завантажені. По-друге, очікується введення нормативної вимоги про надання верифікаторами інформації до НААУ по своїх договорах до 15 листопада звітного року. Це необхідно, щоб до кінця року НААУ сформувало свою робочу програму на наступний рік і передало її до Міндовкілля. У цій програмі, серед іншого, зазначається, в яких аудитах буде брати участь НААУ, тобто відвідувати установки разом з верифікатором для перевірки його роботи.
По-третє, що є найважливішим для операторів, якщо верифікатор рано береться до роботи, то при виявленні проблем з ПМ його ще можна встигнути змінити і знов затвердити в Міндовкілля. Якщо є проблеми з виконанням ПМ, можна внести зміни до процесу моніторингу та до звіту і уникнути негативного висновку верифікатора. 


Важливо! Верифікатор — це не консультант і взагалі не має права ним бути. Він лише вказує на проблему, а як її вирішити — це справа оператора і його консультантів.


Тому в системі торгівлі викидами Євросоюзу рекомендується укладати договори до липня, а детальну верифікацію починати вже восени за даними 6–9 місяців. І вже остаточно перевіряти звіт за річними даними у січні-лютому.

Проблеми, виявлені в оператора

Основі моменти, де в оператора, за досвідом пілотних проєктів з МЗВ, зустрічалися проблеми — це коректність застосування методик і встановлення рівнів точності, аналіз невизначеності, а також обробка даних — перш за все, алгоритми та фактичні розрахунки, а також система контролю….

Увага! Стаття з журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №1, 2021 публікується частково!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!