Новини

Повернутися до переліку новин

Бактерії допоможуть у будівництві

Цементний розчин з бактерій? Це – можливо. Вчені саме тестують таку технологію. Спершу дуже поширений тип земляної бактерії потрібно активізувати у суміші сечі та поживних речовин при постійній температурі у приблизно 30ºC.

“У цій суміші бактерії знову починають розвиватися, їхня кількість зростає. Нам потрібна певна кількість бактерій, щоб створити з них цемент. Після приблизно 3 годин ферментації, нашу суміш можна використовувати,” – пояснює біолог П‘єро Т‘яно.

Науковці з Європейського дослідницького проекту потім просто додають оживлену бактерію до суміші піску, залишків цементного виробництва та попелу рисового лушпиння.

Частка виробництва цементу у світових викидах діоксиду вуглецю в атмосферу становить 5%, кажуть науковці. Вони хочуть довести, що менш шкідливий для екології цемент – насправді доступний матеріал.

Лаура Санчес Алонсо, інженер:

“В якості сировини ми використовуємо, здебільшого, сміття. Тому додаткових витрат – немає. Наприклад, ми не мусимо добувати та транспортувати вапняк, який часто використовується для виробництва цементу. Ми також заощаджуємо на енергії.”

Джеймс Стюарт, консультант з дизайну

“Для виробництва звичайного цементу потрібні дуже високі температури. 1400-1500ºC необхідні, щоб перетворити вапняк на цемент. Це частина процесу. І вона вимагає жахливо багато енергії. В нашому випадку необхідне розмноження бактерій відбувається при 30ºC. В цьому -основна різниця. І таку велику кількість енергії вдається зберегти, тому що ми використовуємо біологічні процеси, щоб поєднати частки разом.”

Бактерія поєднує ці речовини разом завдяки карбонату кальцію, який виробляє. Перші випробування показали гарні результати, кажуть дослідники. Мікробіологи та хіміки проводять подальші випробування, щоб взяти найкраще від цих бактерій.

Лінда Віттіг, хімік виробництва:

“Важливо знати скільки бактерій додавати у суміш. Ми провели такі дослідження. Наприклад, ми знаємо, що більша кількість бактерій не обов‘язково робить продукт стійкішим. Навпаки, в певний момент забагато бактерій можуть зашкодити міцності остаточного продукту. Тому потрібно знайти оптимальну кількість таких клітин для виробництва цементу.”

Перші результати тестів, які ще тривають, показали гнучкість, еластичність та стійкість матеріалів до навантажень чи деформації. Такі якості можуть стати гарантією широкого застосування продукту.

“Ми вирішили використовувати цей матеріал як закріплювальний розчин, тому що він не такий міцний як традиційний цемент. Його міцність менша, ніж у звичайного цементу. Тому він працюватиме як цементний розчин,” – каже інженер проекту Нікос Бакас.

Яким би не було остаточне застосування, науковці сподіваються, що новий матеріал з‘явиться на будівельних майданчиках Європи вже менше ніж за 10 років.

Телерадіокомпанія «РАІ»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!