Новини

Повернутися до переліку новин

Бізнес вимагає урядовців врегулювати торгівлю квотами на викиди парникових газів

Критично важливо прийняти і оприлюднити всі підзаконні нормативно-правові акти, передбачені Законом №377-ІХ "Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів"

Бізнес закликає не затягувати запуск торгівлі квотами на викиди парникових газів  в Україні та врахувати досвід європейських країн щодо національної схеми торгівлі квотами на викиди парникових газів (СТВ), повідомляє GreenPost.

Про це ідеться в заяві Європейської Бізнес Асоціації.

Учасники Асоціації переконані, що Україні варто  максимально узгодити архітектуру СТВ з правилами і процедурами функціонування СТВ в ЄС, які будуть застосовуватися з 2021 року.   

На думку бізнесу, підготовка до повноцінного запуску схеми торгівлі квотами на викиди парникових газів має включати 4 основні моменти:

  1. запуск СТВ варто здійснювати після завершення пілотного періоду моніторингу, звітності та верифікації, проте, не раніше січня 2025 року;  
  2. обов’язково має бути тестовий режим, коли транзакції з квотами на викиди парникових газів проводяться, але фінансових наслідків для учасників системи не створюють;
  3. цільові показники викидів парникових газів за типами установок/галузями промисловості (benchmarks), а також правила розподілу квот на викиди (в тому числі і безкоштовні) мають спиратися на точні дані національної системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів та  враховувати поточний стан розвитку окремих галузей промисловості;  
  4. кошти, які будуть отримані державою внаслідок продажу квот на викиди, мають розподілятись прозоро з пріоритетом на екологічну модернізацію/підвищення енергоефективності тих підприємств, які будуть купувати відповідні квоти, а також для відшкодування їхніх витрат, пов’язаних із функціонуванням СТВ.

За оцінками експертів Асоціації, критично важливо прийняти і оприлюднити всі підзаконні нормативно-правові акти, передбачені Законом №377-ІХ "Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів" якомога швидше.

Крім того, чітко визначити, яка структурна одиниця буде виконувати ці повноваження та розробити порядок ведення Єдиного реєстру з моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (МЗВ). У іншому випадку Закон не зможе запрацювати з січня 2021 року, як заплановано.

Відомо, нафтогазові гіганти поставили за мету знизити викиди парникових газів до 2025 року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!