Новини

Повернутися до переліку новин

Червневий випуск журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» вже у продажу

Ринок потребує дієвих державних механізмів для ефективного стимулювання екомодернізації та ековідповідальності! 

У цьому випуску ми розповімо, чому немає підстав законно провести пусконалагоджувальні роботи на новому джерелі викидів? Як цю колізію цілком законно використовують державні екологічні інспектори під час перевірки для нарахування збитків за здійснення викидів без дозволу? Чому такі збитки ніколи не буде оскаржено підприємством у суді? І як це вплине на імідж підприємства та довіру до нього громадськості?

Звертаємо також увагу, що відповідальність за порушення екологічних нормативів при землекористуванні суттєво посилено! Для порівняння: 36 995,40 грн (до змін) та 170 148,60 грн (після змін)! Отже, різниця у завданій шкоді суттєва і відчутна. Тож перш ніж порушувати екологічні нормативи при землекористуванні, варто поміркувати, адже порушника ще чекає й кримінальна відповідальність.

І традиційно у випуску — безліч корисних порад та алгоритмів від тих, хто робить свої підприємства екологічнішими на практиці, а не в теорії! Як подати звітність з екологічного податку та рентних платежів? А також про особливості впорядкування документів з екологічних платежів — з’ясовуємо в цьому випуску!

Є проблема? — Маємо рішення. Читайте Топ-10 запитань-відповідей від експертів природоохоронної діяльності вже у свіжому випуску:

  • Підприємство орендує приміщення та здійснює водоспоживання та водовідведення на підставі договору орендодавця ПрАТ «АК Київводоканал», стічні води скидаються до централізованої каналізаційної системи. Маємо паспорт водного господарства. Чи потрібно подавати форму № 2-ТП (водгосп), у зв'язку зі зміною «Порядку ведення державного обліку водокористування», затвердженого наказом від 16.03.2015 р. № 78, п. 1.5 (забирають воду з водопровідних мереж або інших систем водопостачання обсягом від 5 м3 води на добу (у середньому протягом календарного року) і передають зворотні (стічні) води до систем водовідведення;), адже об'єм використаної води становить більше 5 м3/добу? 
  • Чи мають право посадові особи Державної екологічної інспекції України нараховувати збитки за забруднення і засмічення земельних ресурсів, що відбулося внаслідок дій сторонніх осіб на прилеглій території (за парканом) суб’єкта господарювання, керуючись п. 3.1.2 Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25.12.2008 р. № 1051/1051 щодо проходження межі на відстані 10 метрів від фасадів будинків, споруд, огорож та інших елементів благоустрою, або іншими нормами законодавства у сфері благоустрою населених пунктів. 
  • КП «Кривбасводоканал» здійснює прийом і очищення на 6 комплексах споруд повної біологічної очистки господарсько-побутових стічних вод від житлового фонду м. Кривого Рогу і наближених до них по складу виробничих стічних вод промисловості. Відведення очищених стічних вод станції аерації сіл. Авангард відповідно до проєкту здійснюється в шламонакопичувач ПрАТ «ЦГЗК» на договірній основі. Скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти при цьому відсутнє. З метою дотримання вимог природоохоронного законодавства, просимо надати компетентну думку щодо належності об’єктів першій або другій категоріям видів планованої діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля, згідно із Законом України «Про оцінку впливу на довкілля». 
  • Підприємство у своїй роботі використовує такі хімічні речовини, як ксилол, формалін, метанол. Усі речовини не є концентровані та в процесі досліджень змішуються з водою або спиртом. Чи є правомірним злив таких відпрацьованих речовин до систем централізованого водовідведення (каналізації)? Наразі відпрацьовані речовини збираються у спеціальну тару та передаються на утилізацію до спеціалізованого підприємства.
  • Нашому підприємству СП «Оптіма-Фарм, ЛТД» необхідна інформація про журнали, які повинні бути на об’єктах, крім журналів про облік люмінесцентних ламп. 
  • Відповідно до нових Методичних рекомендацій з розроблення нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти зі зворотними водами потрібно розраховувати ГДС по середньоарифметичному значенню аналізів за період 2018-2020 рр. А отже, підприємство може мати регулярні перевищення ГДС, нові ГДС будуть нижчі фонових показників та нижче минулорічних показників (оскільки водойми кожного року стають бруднішими). Прошу надати експертну думку щодо оновлених Методичних рекомендацій стосовно середньоарифметичного значення аналізів. 
  • Порядок збору, сортування, транспортування, переробки та утилізації використаної тари (упаковки), затверджений наказом Мінекономіки від 02.10.2001 р. № 224, згідно з п. 2 якого зворотна тара належить до вторинних матеріальних ресурсів та підлягає повторному використанню. Таким чином не пошкоджена тара з-під сировини, яка не може бути повернута постачальнику, може бути використана повторно, або реалізована організації заготівельнику тари? Чи можна таку тару реалізовувати виробнику тари, котрий може її використати як сировину? Якщо така тара має бути утилізована лише тримачем ліцензії на поводження з небезпечними відходами, то чому не регулюється ринок цих організацій-заготівельників на рівні держави? 
  • Який розмір санітарно-захисної зони газоперекачувальної компресорної станції, розташованої на лінійному трубопроводі? На станції відсутні підземні сховища газу і не ведеться видобуток газу. Чи можливе застосування в даному випадку відстані в 700 м (СНіП 2.05.06-85* «Магістральні трубопроводи» (таблиця 5)) як граничної межі і прийняття її як аналога санітарно-захисної зони? 
  • При встановленні на території міста контейнерів для роздільного збирання небезпечних відходів, наприклад для люмінесцентних ламп та батарейок, чи повинне підприємство мати ліцензію у сфері поводження з небезпечними відходами (збирання, зберігання)? Для перевезення відходів від місць їх збирання (контейнерів для роздільного збирання небезпечних відходів) до утилізатора відходів, чи потрібно виконавцю послуг з вивезення побутових відходів мати ліцензію на перевезення небезпечних речовин? 
  • Який алгоритм буріння свердловин з дотриманням усіх вимог законодавства? 

З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!