Новини

Повернутися до переліку новин

Чим небезпечний пальмовий олеїн в дитячому харчуванні?

Суперечки про шкоду і користь пальмової олії ведуться давно, і особливо багато сумнівів викликає його додавання в дитяче харчування. А чи насправді такий продукт шкідливий? Або інформація перебільшена і недостовірна? Розберемося в цьому!

Що це таке?

Пальмовий олеїн – це компонент пальмової олії, що представляє собою одну з фракцій його жирів. Його температура плавлення низька, вона становить близько 19-23 градусів, а при 20 градусах вміст твердих жирів становить близько 9-10%. Саме пальмове масло отримують з плодів олійної пальми, цей продукт дозволений до застосування у всіх країнах світу.

Застосування

Як і де застосовують олеїн? Він не вимагає додаткової обробки, тому його активно використовують у кулінарії, він є чудовою заміною будь-якого рослинного масла. Його додають в різні салати, а також використовують для смаження. Пальмовий олеїн присутній і в дитячому харчуванні, але в невеликих кількостях.
Широке застосування пояснюється властивостями продукту. Так, на відміну від інших рослинних олій, олеїн не окислюється при взаємодії з киснем, тобто довго зберігається і при цьому не псується, а також зберігає всі свої властивості.

Чи це корисно?

Чомусь всі враховують тільки негативний вплив пальмової олеїна, але, між тим, його користь неоціненна, і в цьому він схожий з оливковою олією.
Основні властивості:

  • Пальмова олія, як і олеїн, містить велику кількість вітаміну Е, який є потужним природним антиоксидантом і, по-перше, нейтралізує шкідливі і небезпечні вільні радикали, по-друге, перешкоджає раннього старіння і руйнування тканин, по-третє, запобігає утворенню ракових клітин.
  •  У олеїні міститься вітамін А, а він необхідний для підтримки гостроти зору і поліпшення стану шкіри і всіх слизових оболонок.
  • Це справжній природний сорбент, який буквально притягує до себе токсини, шлаки та інші шкідливі речовини і виводить їх з організму, але робить це м'яко і дбайливо.
  • Продукт допомагає знижувати рівень шкідливого холестерину.
  •  При вживанні пальмової олеїну не відбувається різкого підвищення рівня цукру в крові, що важливо при цукровому діабеті.
  • Пальмова олія набагато краще засвоюється, ніж, наприклад, ті ж молочні жири. І тому його додавання в дитячі молочні суміші цілком виправдано.
  • У олеїні містяться незамінні амінокислоти, які беруть участь у регенерації тканин і утворення нових здорових клітин.

Шкідливий такий продукт?

Шкода пальмової олеїна був розглянутий у багатьох засобах масової інформації і до цих пір є предметом суперечок дієтологів і вчених. Насправді продукт дозволений до застосування, і це значить, що він безпечний і нешкідливий. Але все ж вживати його варто в обмежених кількостях, втім, як і багато інших компонентів повсякденної їжі. Міру треба знати в усьому.

Так чим же може нашкодити пальмовий олеїн?

  • У пальмовій олії містяться насичені жири, які вважаються самими шкідливими. Їх надлишок може призвести до збільшення маси тіла, тому варто обмежувати споживання такого продукту. Але в дитячому харчуванні кількість олеїна мінімально, так що ожиріння дітям точно не загрожує. Крім того, якщо брати до уваги такий критерій, то більш популярне вершкове масло можна вважати більш небезпечним.
  • При зловживанні таким продуктом можуть виникнути проблеми в роботі серцево-судинної системи.
  •  Якщо в адаптованої молочної суміші міститься пальмовий олеїн, то кальцій буде засвоюватися з неї гірше на 15-20%. Але так як цей елемент дуже важливий для зростаючого дитячого організму, то сумлінні виробники харчування збільшують його обсяг, щоб уникнути дефіциту і забезпечити малюкам збалансоване і повноцінне харчування.
  • При вживанні пальмової олеїну може збільшитися щільність калу, що призведе до запорів. Але якісне дитяче харчування такий компонент входить в особливому структурованому і максимально наближеному до складу грудного молока вигляді, так що проблем з травленням у малечі не повинно виникати.

Так як же бути?

Варто все ж купувати продукти з вмістом пальмової олеїна або краще від них відмовитися? Вони безпечні, тому що їх цілком можна вживати. Але щоб отримати з продукту користь, варто звертати увагу на кілька важливих моментів:

  • Якщо ви купуєте дитяче харчування, то купуйте лише те, в якому олеїн міститься в структурованому вигляді. Він максимально наближений до грудного молока і тому правильно засвоюється.
  •  Купуйте продукти високої якості, що виготовляються перевіреними виробниками.
  •  Якщо ви вирішите вживати продукт в чистому вигляді, не зловживайте, це може призвести до набору ваги та іншим проблемам.
  • Тепер ви знаєте про пальмовому олеине практично всі, і це допоможе вам прийняти вірне рішення з приводу вживання такого продукту.

Джерело: poradumo.pp.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!