Новини

Повернутися до переліку новин

Чому при нормуванні ГДС показник «температура» є необхідним?

Питання стану нормування такого показника, як температура, з якою здійснюється скид стічних вод до водних об’єктів є актуальним в силу своєї значущості для біологічних процесів, що мають місце у будь-якому водному середовищі. 

З передбачуваною періодичністю щороку засоби масової інформації та інтернет-ресурси поширюють дані про негативні явища на водоймах України: інтенсивне розмноження водоростей (особливо синьо-зелених), масові замори (задухи) риби тощо. Не останню роль у природному регулюванні цих процесів відіграє температурний показник водного ресурсу.

З підвищенням температури води, зазвичай, пришвидшуються процеси розпаду органічних та хімічних речовин у водному середовищі, що призводить до зниження вмісту розчиненого кисню у воді та сприяє виникненню явища задухи риби.

Аналізуючи викладені в онлайн-реєстр водокористувачів та дозволів на спеціальне водокористування кожен охочий може дізнатися, що, на жаль, такий показник, як «Температура» Державним агентством водних ресурсів України нормується не завжди.


enlightenedДовідково: На сьогодні переважна більшість науковців вважає, що причиною глобального потепління є діяльність людини. Одною із головний причин такої діяльності полягає у викидах забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел викиду та пересувних джерел (транспорту). І це дійсно так, але коли, наприклад, у водний об’єкт з температурою води у літній час 20–220 °С скидається умовно чиста вода від якоїсь теплової установки з температурою 27–350 °С, та ще і в значному об’ємі це відразу наштовхує на думку що така господарська діяльність також впливає на глобальне потепління.


Зростання температури призведе до осушення багатьох річок та озер, що, своєю чергою, прискорює колообіг води в природі. Такий сценарій створює всі умови для збільшення нерівномірності розподілення річної норми опадів и як наслідок в результаті сильних злив за декілька днів може випасти сезонна норма опадів для регіону (наприклад у 2018 році на Запоріжжі за 1,5 доби випала третина річної норми опадів, проте перед цим 90 днів дощів не було взагалі, аналогічна ситуація відбулась на Одещині в 2019 та серпні 2020 року). 

На кожен градус підвищення температури йде зниження загальної врожайності на 5–15%

Якщо розглядати питання в розрізі, що Україна — це аграрна держава, то вартим уваги є звіт Національної американської академії наук, згідно з яким на кожен градус підвищення температури буде відбуватися зниження загальної врожайності на 5–15%.

Цвітіння води в річках та загибла риба вздовж річок це бодай хто-небудь пов’язував із виданим дозволом на спеціальне водокористування, в якому при нормуванні ГДС відсутній показник «температура»?

Той, хто стикався з процедурою анулювання дозволу на спеціальне водокористування, зрозуміє. Натомість його все-таки можливо анулювати у судовому порядку, але лише за умови достатньої доказової бази, що водокористувач порушує умови дозволу.

А що робити коли такі умови не передбачені дозволом на спеціальне водокористування залишається відкритим.

Варто звернутися до відповідальних та небайдужих громадян України, від яких залежить включення до дозволу на спеціальне водокористування такого показника, як «температура». Не забувайте про майбутні покоління!

Увага! Матеріал публікується частково! Повна версія – в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №11, 2020

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!