Новини

Повернутися до переліку новин

ЧОРНОБИЛЬСЬКА ЗОНА МАЄ ЦІННІСТЬ ДЛЯ ВСЬОГО СВІТУ

5 серпня відбувся брифінг за участі Міністра екології та природних ресурсів Андрія Мохника на тему «Створення Чорнобильського біосферного заповідника».

Перш за все Міністр підкреслив важливість зміни іміджу України з негативного на позитивний, в контексті створення на місці колишньої чорнобильської трагедії Біосферного заповідника: : «Хочу підкреслити, що головна мета створення заповідника – зберегти в природному стані найтиповіші екосистеми Полісся, підвищити бар’єрні функції Чорнобильської зони відчуження та зони обов’язкового відселення. Також це дозволить стабілізувати водний режим і очистити забруднені радіонуклідами території. Зрештою, Чорнобильська зона є унікальним місцем для наукових досліджень, вона має цінність для всієї міжнародної спільноти».

Андрій Мохник розповів про розподілі територій: «До Чорнобильського біосферного заповідника пропонується включити більшу частину території зони відчуження (а це близько 230 тис. га). Цю територію поділять на кілька функціональних зон: заповідну, буферну зону та зони антропогенних ландшафтів. Згідно із Законом України «Про природно-заповідний фонд України» на території заповідника здійснюватимуться природоохоронна, наукова, еколого-освітня діяльність, а також діяльність, спрямована на відновлення радіаційно забруднених земель».

Керівник Міністерства екології та природних ресурсів зупинився і на тих ділянках, які не потраплять до заповідника: «До складу біосферного заповідника не заплановано включити території, на яких розташовано: промисловий майданчик ДСП «Чорнобильська АЕС», комплекс «Вектор», ПЗРВ «Буряківка», «ІІІ-я черга ЧАЕС», «Підлісний», та інші виробничі об’єкти загальною площею понад 32тис га».

Наостанок Міністр розповів про найближчі плани: « В якості подальшої міжнародної перспективи планується створити (в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера») транскордонний українсько-білоруський біосферний резерват (площею близько 500 тис. га). До нього увійдуть також: природний заповідник «Древлянський» (це в Житомирській обл.) та Поліський державний радіаційно-екологічний заповідник (Республіка Білорусь). Питання створення цього транскордонного об’єкта буде розглянуто в рамках Угоди між Міністерством екології та природних ресурсів України та Міністерством природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Республіки Білорусь про співробітництво у сфері охорони та сталого використання транскордонних природоохоронних територій.

Міністерству екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!