Новини

Повернутися до переліку новин

Чотири пропозиції на випадок великої енергетичної кризи

Країни Європи можуть багато чому навчитися з минулих енергетичних криз. 

Там вважають, що інвестиції в енергоефективність та енергозбереження можуть відігравати ключову роль у підготовці.

Загарбницька війна, розпочата росією проти України, спричиняє величезні людські страждання та величезні матеріальні збитки. 

Європа може зіткнутися з великою енергетичною кризою, якщо ціни на енергоносії піднімуться до безпрецедентного рівня або відбудуться серйозні перебої з енергопостачанням.

Але це не перший випадок, коли країни світу стикаються з раптовим зростанням цін на енергоносії та дефіцитом. 

Багато фінів ще пам’ятають зусилля з економії енергії під час нафтової кризи 1970-х років. Новий робочий документ Sitra On the Brink of an Energy Crisis розглядає те, чого можна навчитися з минулого. 

Під час нафтової кризи 1973 року різним країнам допомогли економія енергії та використання вітчизняної нафти або перехід на альтернативне паливо. 

Після цунамі 2011 року на атомній електростанції Фукусіма в Японії країні вдалося заповнити близько половини втраченої електроенергії за допомогою заходів з енергозбереження та підвищення ефективності.

Ці приклади показують, що в короткостроковій перспективі країни можуть значно і швидко скоротити споживання енергії. Їм також потрібно інвестувати у власне виробництво чистої енергії та впровадження нових технологій

Чотири пропозиції щодо подолання глибокої енергетичної кризи

По- перше, нам потрібна видимість і відкрита дискусія щодо різних можливих майбутніх подій, навіть неприємних. Інвестування часу та ресурсів у підготовку окупиться під час кризи. 

Позитивним є те, що країни Європи мають порівняно хороший рівень підготовки.

По- друге, зараз варто інвестувати в енергозбереження та ефективність як частину готовності. 

Під час серйозної енергетичної кризи споживання енергії має бути швидко скориговано, але необхідно заохочувати добровільні заходи, навіть якщо ми уникнемо серйозної кризи.

Заощаджуючи енергію, ми всі маємо можливість долучитися та від’єднати Європу від російської енергетики. Для домогосподарств економія енергії також означає економію грошей

По- третє, необхідно терміново забезпечити виробництво електроенергії та теплової енергії для заміни російської енергії, щоб мінімізувати збої. 

Перехід буде легшим, якщо ми, наприклад, прискоримо будівництво потужностей з відновлюваної енергії та прискоримо відхід від нафтогазового опалення.

Нарешті, важливо захищати наше спільне майбутнє. 

Вирішення кризи екологічної стійкості вимагає рішучих дій у напрямку розвитку суспільства кругової економіки, стійкого для клімату та природи. 

Наприклад, інвестиції в такі рішення, як морська вітрова енергетика, централізоване теплопостачання без спалювання палива та синтетичне паливо, також є інвестиціями в майбутнє.

Джерело: www.sitra.fi
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!