Новини

Повернутися до переліку новин

Чи буде Україна з 2018 року сортувати все сміття?

З 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне, про що йдеться у статті 32 Закону України «Про відходи», до якої був доданий відповідний пункт ще у 2012 році. Цей пункт відповідає двом Директивам ЄС – 1999/31/EC та 2008/98/EC, які врегульовують поводження із сміттям у країнах Європи, надають чітку послідовність дій, що необхідно виконувати із відходами, класифікують сміття, ставлять стратегічну мету скоротити кількість відходів, які вивозять на полігони.

Чинний Закон України «Про відходи» не має переліку та послідовності операцій із сміттям. За таких умов доданий 2012 року пункт до статті 32 цього Закону набуває декларативного характеру. У зв’язку з цим, експерт міжнародної неурядової організації «Екологія. Право. Людина» Алла Войціховська, прогнозує, що через відсутність інфраструктури норма про заборону захоронення неперероблених побутових відходів навряд чи запрацює з 1 січня 2018 року. Сьогодні Україна потребує перегляду принципів перероблення сміття на діючих підприємствах, наголошує Алла Войціховська.

У № 8 журналу «Екологія підприємства» читайте гарячу тему номера: «Проект Стратегії поводження з твердими побутовими відходами під лупою. Аналізуємо недоліки документа».

Як же Мінрегіон збирається виконувати норму про заборону захоронення неперероблених відходів? Пункт про заборону захоронення неперероблених відходів у Мінрегіоні коментувати відмовились. «Відомство активно працює над впровадженням Директив Європейського Союзу 2012/19/EC (про відходи електричного та електронного обладнання) та 2006/66/EC (про батареї та акумулятори), — повідомляє заступниця начальника управління благоустрою та комунального обслуговування Мінрегіону Людмила Полтораченко. — Передбачено розширення відповідальності виробників та імпортерів, що сприятиме сталому виробництву та споживанню електричного та електронного обладнання, батарейок та акумуляторів, створення належних правових умов для їх діяльності та спрямування коштів виробників електричного та електронного обладнання, батарейок та акумуляторів до сфери поводження із побутовими відходами».

Довідка! Як зазначається у звіті Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства «Стан сфери поводження з побутовими відходами в Україні за 2016 рік», торік лише 5,8 % усього сміття в Україні було утилізовано: 2,71%  — спалено,  3,09 % — відправлено на перероблення.

Наразі в Україні спостерігається негативна тенденція збільшення кількості відходів, відправлених на полігони. На цьому знов-таки наголошує Алла Войціховська: «У 2016 року в Україні захоронено на 1,2 % більше побутових відходів на сміттєзвалищах, ніж у 2015 році. Причинами такої ситуації стали незацікавленість населення та виробників у скороченні обсягів продукування та сортуванні сміття, незацікавленість підприємців у переробленні сміття (відсутність стимулювання займатися цим) і застарілість законодавства».

Нагадуємо, у липні 2017 року Міністерство екології та природних ресурсів України закінчило роботу над «Національною стратегією поводження із відходами», в якій детально описано проблему поводження зі сміттям та заходи для її вирішення. Перепоною для реалізації положень документа може стати кількість органів, відповідальних за поводження із відходами та чинний закон «Про відходи» від 1998 року.

Довідка! Наразі у Верховній Раді зареєстровано шість законопроектів про сферу побутових відходів. У контексті утилізації та захоронення сміття найбільш цікавими є законопроекти: № 4028, № 4838 та № 6602. Законопроект № 4028 пропонує новий варіант утилізації товарних упаковок, а законопроекти № 4838 і № 6602 майже повністю змінюють чинний закон «Про відходи», закладаючи основу для запровадження нових стратегій поводження із відходами в Україні та, відповідно до законодавства ЄС, а також чітко прописують систему моніторингу, збору, сортування, транспортування, утилізації та захоронення сміття. Також вони зобов'язують підприємства брати відповідальність за утилізацію своїх відходів. Зрештою, законопроекти № 4838 і № 6602 пропонують відтермінувати норму про заборону захоронення неутилізованих побутових відходів із 1 січня 2018 до 1 січня 2025 року.

У № 10 журналу «Екологія підприємства» читайте спецвипуск — ТОП-50 запитань відповідей у галузі поводження з відходами.

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Придбати журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект журналів
Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!