Новини

Повернутися до переліку новин

Чи готовий бізнес до створення прозорих правил у сфері переробки відходів?

Сьогодні завершився триденний Всеукраїнський форум «Україна 30. Екологія».

Учасники заходу, зокрема представники Офісу Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, представники ООН, Єврокомісії, міжнародні експерти, говорили про боротьбу з глобальною зміною клімату та посилення ролі України в цьому процесі.

Крім того, під час форуму йшлося про сучасні підходи у сфері захисту довкілля: охорони лісів, переробки відходів, захисту й збереження водних ресурсів та природно-заповідного фонду, розвитку Чорнобильської зони відчуження та перетворення її на привабливий туристичний об’єкт.

В панелі, присвяченій управлінню відходами, взяв участь голова комітету промислової екології та інновацій Професійної асоціації екологів України Владислав Антипов.

Відповідаючи на запитання «Чи готовий бізнес для створення прозорих правил у сфері переробки відходів?», Владислав акцентував:

«Яка мета нових правил?

По-перше, потрібно розібратися із метою. Чого ми хочемо досягти, створюючи якісь нові правила гри на ринку переробки відходів? Я вважаю, що мета повинна бути така – переробка та використання 100% відходів. Я не ідеаліст і розумію, що на сьогоднішньому етапі техніко-економічного розвитку це неможливо, але наведу приклад. 

Я був в Південній Кореї на металургійному комбінаті «ПОСКО». Там переробляється 95% відходів, на українських металургійних комбінатах біля 40%. Це я не до того, що зрада всюди, а до того, що ми маємо значний потенціал.

Що треба, щоб реалізувати цю мету?

По суті, треба відтворити цілу галузь. Необхідно створити попит та пропозицію.

Як створити попит?

Потрібно, щоб споживачі робили вибір на користь вторинних ресурсів замість конкуруючих первинних матеріалів. Можна створювати умови для зменшення ціни вторинних матеріалів (зниження тарифів на транспортування, податків, пільгові кредити та ін.), збільшення ціни конкуруючих первинних ресурсів (більш жорстке регулювання, митна політика та ін.) або надання переваг в системі публічних закупівель.

Якщо ми створимо попит, як державі створити пропозицію?

Нічого не потрібно робити! Створити попит та гарантувати захист власності буде достатньо! Якщо строк окупності інвестицій буде хоча б 10 років, тут буде стояти черга з інвесторів! Бізнес сам створить усі необхідні потужності, логістичні ланцюжки та маркетинг. Ви знаєте, що у світі зараз дуже велика кількість грошей, які потрібно інвестувати. Якщо в Україні у сфері переробки відходів будуть створені привабливі умови, інвестори одразу ж з’являться.

Важливо! Є різні бізнеси!

Потрібно розрізняти 2 типи бізнесу – сумлінний та шахрайський! Сумлінний бізнес хоче інвестувати та заробляти на довгостроковій капіталізації бізнесу, тому йому вигідні прозорі правила гри. Шахрайський бізнес хоче нічого не вкладати та отримувати швидкі прибутки, порушувати правила, тому йому вигідна консервація безладу.

Таким чином, шахрайський бізнес буде постійно чинити опір прозорим правилам гри. А сумлінний бізнес не просто готовий, а чекає на створення зрозумілих та прозорих умов в сфері переробки відходів. А ми підтримуємо існуючі законодавчі ініціативи як Мінприроди, так і Комітету Верховної Ради (наприклад, рамковий ПЗУ №2207-1д). Більш того, ми в ПАЕУ вже розробляємо секторальний законопроект «Про управління відходами видобувних підприємств». Але треба чітко розуміти, що все це не просто та дуже не швидко.

Нам усім потрібно налаштуватися на довгострокову складну, але дуже важливу роботу!» 

Прес-служба ПАЕУ
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!