Новини

Повернутися до переліку новин

Чи можливе зупинення дії спецдозволу на користування надрами за поданням ДПС через недотримання вимог пп. 14.1.881 ПКУ?

Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 р. № 615 (в редакції 16.11.2021 р. № 1151), в пункті 21 визначено підстави для зупинення дії дозволу. Зокрема, дія дозволу може бути зупинена органом з питань надання дозволу безпосередньо або за поданням Міндовкілля, Держпраці, МОЗ, Держекоінспекції, органів місцевого самоврядування, ДПС у разі:

  • порушення надрокористувачем умов користування надрами, передбачених дозволом або угодою про умови користування ділянкою надр (п. 1);
  • невиконання в установлений строк приписів уповноважених органів щодо усунення порушення вимог законодавства у сфері надрокористування або охорони навколишнього природного середовища (п. 3).

З огляду на наведене, існує дві підстави для зупинки спецдозволу при порушенні 5-річного строку повторної експертизи та оцінки запасів — якщо це визначено Угодою про умови користування надрами, та якщо це є вимогою законодавства у сфері надрокористування, невиконання якої зафіксовано в результаті перевірки уповноваженого органу.

Угода про умови користування надрами, яка складається за типовою формою, зазвичай містить обов’язок надрокористувача проводити у порядку встановленому законодавством повторну експертизу та оцінку запасів родовища корисних копалин, та внесення змін до спецдозволу та угоди протягом 3-х місяців з моменту проведення них. В цьому випадку несвоєчасна переоцінка запасів, факт якої буде зафіксовано актом перевірки Держгеоконтролю з відповідним приписом на усунення в місячний термін, призведе до зупинки дозволу на період експертизи та оцінки, який складає не менше шести місяців.

Важливо!

Проте, норма частини четвертої статті 45 Кодексу про надра України передбачає переоцінку запасів корисних копалин тільки додатково розвіданих у процесі розробки родовищ, тому висновки Держгеоконтролю можливо оскаржувати.

Гірничі відносини в Україні регулюються Конституцією України, Кодексом про надра України, Законом України «Про угоди про розподіл продукції», Законом України «Про нафту і газ», Законом України «Про газ (метан) вугільних родовищ», Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища».

Ні один із наведених законів норми про проведення експертизи та оцінки запасів в строк на 5 років не містить.

Тому, припис щодо усунення порушення вимог законодавства у сфері надрокористування у випадку його формування Держгеонадр за цих підстав сформувати буде безпідставно.

Висновок:

В органів ДПС не існує повноважень:

1. Для перевірки вимог законодавства у сфері надрокористування щодо 5-річного строку повторної експертизи та оцінки запасів,

2. Визначення інших (підвищених) податкових зобов’язань із рентної плати за користування надрами надрокористувача, який використовує при формуванні податкової декларації коефіцієнт рентабельності, визначений Звітом з оцінки запасів понад 5 років.

________________________________________________

Увага! Матеріал публікується частково!

Повна версія – в е-журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №6, 2022


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!