Новини

Повернутися до переліку новин

Чи правомірним є продавати використані відпрацьовані акумулятори (відходи), не маючи ліцензії на поводження з відходами?

На підприємстві утворились небезпечні відходи 2 класу небезпеки – акумулятори відпрацьовані автомобільні. Чи може підприємство їх продати? Підприємство не сплачує екологічний податок, оскільки здає відпрацьовані відходи на утилізацію. Чи правомірним є продавати використані відпрацьовані акумулятори (відходи), не маючи ліцензії на поводження з відходами? Чи потрібно здавати ці відходи на утилізацію спеціалізованому підприємству?

Відповідь: Визначення «хімічні джерела струму» закріплено в Законі України «Про хімічні джерела струму» від 23.02.2006 № 3503-ІV.

Хімічні джерела струму – це джерела електричної енергії, яка виробляється шляхом перетворення хімічної енергії в електричну, що складаються з одного чи декількох неперезаряджувальних первинних елементів або перезаряджувальних вторинних елементів (акумуляторів), у тому числі інтегрованих у вироби промислового чи побутового призначення.

У статті 1 указаного Закону передбачено, що відпрацьовані хімічні джерела струму – це хімічні джерела струму, непридатні для експлуатації за рішенням споживача внаслідок фізичного, морального зносу, непоправного браку або з інших причин.

Коментар експерта:

Таким чином, акумуляторні відпрацьовані батареї є відпрацьованим хімічним джерелом струму.

Спеціальним документом, у якому визначено поводження з  акумуляторними батареями, є Положення про порядок збирання та  переробки відпрацьованих свинцево-кислотних акумуляторів, затверджене спільним наказом Мінпрому України, Мінекономіки України, Мінекобезпеки України від 3.12.1996 № 223/154/165 (далі – Положення).

Відповідно до п. 5 Положення відпрацьовані акумулятори екологічно небезпечні. Відпрацьовані батареї свинцевих акумуляторів, цілі чи розламані, визначені як небезпечні відходи і включені до розділу А (п.п. 32, 34) Жовтого переліку відходів, затвердженого постановою КМУ «Про затвердження Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням і Жовтого та Зеленого переліків відходів»  від 13.07.2000 № 1120.

Коментар експерта:

Отже, відпрацьовані акумуляторні батареї є небезпечними відходами.

У статті 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VІІІ передбачено перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, в тому числі і перевезення небезпечних вантажів та небезпечних відходів.

Передавати відпрацьовані акумуляторні батереї можна лише підприємствам, що  які  мають відповідну ліцензію.

Важливо!

Якщо відходи відпрацьованих акумуляторних батарей будуть понад один рік зберігатися на території підприємства, то такі дії потребують наявності ліцензії на зберігання небезпечних відходів.

Про вимоги до місць тимчасового зберігання відпрацьованих акумуляторних батарей можна прочитати у нашому матеріалі.

Щодо вашого запитання повідомляю, що відпрацьований акумулятор можна продати як акумулятор, що був у використанні (тоді треба оприбуткувати товар та встановити на нього ціну) або передати на утилізацію (у такому випадку оприбуткувати на забалансовий рахунок як відхід «Батареї свинцеві зіпсовані або відпрацьовані» без вартості)

Якщо вирішено передати на утилізацію відпрацьований акумулятор як відхід «Батареї свинцеві зіпсовані або відпрацьовані», для здійснення послуг з утилізації відходу потрібно обрати тільки те підприємство, в якого є такі ліцензії, як:

  • Ліцензія на провадження діяльності у сфері поводження з відходами (Перелік ліцензіатів (поводження з відходами) можна знайти на сайті Міндовкілля);
  • Ліцензія Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпеки) для надання послуг з транспортування небезпечних відходів в межах України.

Якщо вирішено продати відпрацьований акумулятор як акумулятор б/в, ця дія є можливою за умови наявності:

  • відповідного КВЕД – як у продавця, так і у покупця;
  • зазначення відповідного виду діяльності у статутних документах.

Коментар експерта:

Також у покупця має бути ліцензія на здійснення заготівлі та утилізації відпрацьованих хімічних джерел струму. Окрім того, бажаним є володіння двома вказаними вище ліцензіями Міндовкілля та Укртрансбезпеки.

Відносини передачі відпрацьованих акумуляторів регламентовано в Законі України «Про відходи» від 05.03.1998 № 187/98-ВР.

Більше цікавих питань-відповідей – щомісяця в е-журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» - https://e.ecolog-ua.com

 

Увага! Якщо у Вас є персональні питання до експерта з екологічності на підприємстві, зверніться до сервісу ШВИДКА ДОПОМОГА ЕКОЛОГУ (ШДЕ) - https://ecolog-ua.com/consultation

Ставте свої робочі запитання провідним експертам з промислової екології та отримуйте відповіді протягом 3 робочих днів!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!