Новини

Повернутися до переліку новин

Дар сонця служитиме людям

У закарпатському селі Ірлява на 23 гектарах розмістили майже 43 тисячі блоків, які здатні забезпечити електроенергією весь Великоберезнянський район, чи 10% потреб обласного центру й Ужгородського району. Річна потужність станції — 10,09 МВт, тут видобувають 9,6 кіловата за годину.

Полікристалічні модулі (сонячні батареї) збирають енергію, що виділяється небесним світилом, потім за допомогою 4 інверторних підстанцій постійний струм перетворюється в перемінний. Через трансформаторну станцію він подається в загальну мережу.

Батареї розташовані під 30-градусним кутом до землі на такій відстані одна від одної, щоб за будь-якої погоди й пори року на них не потрапляла тінь, — розповів інвестор проекту Богдан Андріїв. — Вони здатні до самоочищення, тому персонал у нас — лише охоронці. Діяльність станції не дає жодних вуглекислотних та інших токсичних викидів.

Інвестори обрали село Ірлява, що в Ужгородському районі, зважаючи на високу сонячну активність у цій місцевості: прямі промені світила потрапляють сюди 2 тисячі годин за рік. Змонтували ж станцію за італійською технологією з китайського матеріалу всього за півроку.

Інженер з Італії Сільвіо Матта прокоментував відкриття «сонячної» споруди так: «Закарпаття — перспективний регіон для будівництва подібних станцій, адже тут є багато вільного місця й сонця. Це дешева та екологічно чиста електроенергія без відходів». 

Урядовий кур’єр

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!