Новини

Повернутися до переліку новин

Держводагентство: Розпочалася промивка річки Інгулець

Промивка річки Інгулець дозволить поліпшити екологічний стан її русла за її течією у чотирьох областях України – Кіровоградській, Дніпропетровській, Миколаївській та Херсонській, а також покращити якість води у Карачунівському водосховищі, яке є джерелом питного водопостачання частини міста Кривий Ріг та інших населених пунктів Криворізького та Широківського районів, за такими показниками як сульфати, сухий залишок, жорсткість та на водозаборі Інгулецької зрошувальної системи.

Зокрема, 4 квітня 2017 року відбувся 29-й пуск води каналом Дніпро-Інгулець, яким розпочато подачу дніпровської води до Карачунівського водосховища. Зазначений захід відбувається на виконання відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 № 929-р «Про скидання надлишків зворотних вод у р.Інгулець».

Довідково

Криворізький залізорудний басейн – найбільший в Україні та в світі басейн з покладами залізних руд, розташований на території Дніпропетровської області. Видобуток та переробка залізної руди супроводжується значними обсягами використання водних ресурсів. У хвостосховищах гірничих підприємств Кривбасунакопичується значний об’єм зворотних вод, які  призводять до їх переповнення, при цьому виникає загроза створення аварійної ситуації.

Враховуючи, що стоку річки Інгулець недостатньо для розбавлення стічних вод до дозволених граничних щорічно у весняний період здійснюється її промивка дніпровською водою через Карачунівськеводосховище, яке наповнюється  каналом Дніпро-Інгулець у визначені Регламентом терміни.

Для покращення екологічної ситуації у басейні, починаючи з 2011 року, Держводагентствомздійснюється подача води каналом Дніпро-Інгулець у Карачунівське водосховище протягом усього вегетаційного періоду обсягом 120-130 млн.куб.м.

Під час виконання Регламенту здійснюється водообмін у Карачунівському водосховищі – основному джерелі питного водопостачання м. Кривий Ріг. Під час виконання заходів з промивки та екологічного оздоровлення р. Інгулець буде здійснюватитсь моніторинг за якістю води у створах с. Андріївка Дніпропетровської області та ГНС Інгулецької зрошувальної системи м. Снігурівка Миколаївської області та почащений - с. Дар'ївка та гирлова частина р. Інгулець у с. Садове Херсонської області.

Промивка р.Інгулець каналом Дніпро-Інгулець дасть можливість:

- виштовхнути з русла р. Інгулець призму високомінералізованих вод;
- оздоровити водні ресурси басейну річки Інгулець;
- покращити умови існування водних живих ресурсів;
- покращити якість води у Карачунівському водосховищі;
- зменшити затрати на доочистку питної води до нормативної якості комунальними підприємствами;
- покращити якість води на водозаборі Інгулецької зрошувальної системи для зрошення сільгоспугідь у Миколаївській та Херсонській областях.

Джерело: www.kmu.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Екологія підприємства»
Придбати видання

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!