Новини

Повернутися до переліку новин

Дослідження: через пестициди в Уганді народжуються мавпи-мутанти

В Уганді в Національному парку Кібале виявлені мавпи-мутанти. У них сплюснуті носи і дуже маленькі ніздрі (або зовсім їх немає). Кожен четвертий шимпанзе і бабуїн народжується тут з видимими каліцтвами — увігнутими мордами або відсутніми пальцями. Парк знаходиться в регіоні Себітолі і являє собою територію, що охороняється, площею близько 500 кв. км. Екосистема парку дозволяє йому бути домом для безлічі видів тварин.

У парку живе понад десяток різних видів приматів, яких фахівці вивчають більше 25 років. До недавнього часу каліцтва були рідкістю: до 2014 року вони були помічені лише двічі, однак до 2016 року частота появи приматів з дефектами зросла до 25%. Спочатку дослідники припустили, що так на приматів вплинула тропічна бактеріальна інфекція. Але такі захворювання зазвичай мають і інші прояви, яких у мавп не спостерігалося.

Виявилося, що справа в інсектицидах і пестицидах, якими користуються місцеві фермери, вважають вчені, про що розповіли в дослідженні, опублікованому в журналі «Science of The Total Environment».

Вчені взяли зразки ґрунту, а також перевірили рибу і рослини в регіоні на наявність слідів пестицидів. «Дослідження ґрунту в селах і на території чайних заводів показало присутність в ньому восьми пестицидів: гліфосату, циперметрину, профенофосу, манкозеба, металаксилу, диметоату, хлорпіріфорсу і 2,4-D аміну. Хімічний аналіз виявив, що середній рівень пестицидів у свіжих стеблах кукурудзи, насінні, ґрунті і відкладеннях на берегах річок поблизу території проживання шимпанзе перевищує рекомендовані межі», — повідомляють дослідники.

Зокрема, вчені звернули увагу на хлорпіріфорс, який використовується як інсектицид, що діє на нервову систему комах і викликає їх загибель. У високих дозах він може викликати подібний вплив і на людей.

Зверніть увагу! У № 8 та № 9 журналу «Екологія підприємства» читайте матеріал: «Пестициди: велика шкода VS мала користь. Панацея для аграрія»

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Придбати журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект журналів
Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!