Новини

Повернутися до переліку новин

Дим від спалювання стерні робить нас вразливими до вірусів та бактерій

Люди знову активно палять стерню, бур'яни та рештки бадилля, що залишилося після збору врожаю. І хоча мало не щодня хтось із селян гине в полум'ї за цим заняттям, а неконтрольований вогонь навіть спалює чужі хати та поля, такий спосіб поведінки із землею у нас досі вважається нормою, пише газета Експрес.

Та ось на яку цікаву закономірність вказали медики: відколи люди почали активно спалювати сухостій, у поліклініках побільшало пацієнтів із явними ознаками риновірусної інфекції -- усі шморгають носами. Який тут взаємозв'язок?

Про це докладно в розмові з Уляною Жемелко, лікарем санітарно-гігієнічних досліджень обласного лабораторного центру.

-- Які хвороби найчастіше провокує спалювання сухостою?

-- При спалюванні сухої трави чи листя з димом виділяються хімічні речовини, які мають насамперед подразнювальну, а також алергічну дію на слизову оболонку верхніх дихальних шляхів. Відтак може виникати загострення таких хвороб, як бронхіальна астма, хронічні бронхіти, риніти (запалення слизової носа), тонзиліти (запалення слизової мигдалин), подразнення слизової оболонки очей. 

Це -- захворювання, які ми можемо відчути одразу. Але зі спалюванням сухостою в атмосферне повітря виділяється й низка небезпечних речовин, які не провокують хворобу одразу, а матимуть канцерогенну чи мутагенну дію, котра виявлятиметься з часом і матиме віддалені наслідки. Таку недугу непросто пов'язати з горінням трави, але це один із провокуючих факторів при виникненні різних хронічних захворювань. Адже при спалюванні трави виділяються всі ті речовини, які осідають на неї впродовж року. 

-- Що ви маєте на увазі?

-- До прикладу, якщо спалюється трава біля траси, де інтенсивний рух транспорту, в атмосферне повітря виділяється бензопірен -- сильний канцероген, який може стати одним із факторів розвитку онкозахворювань. А як відомо, канцерогени, потрапляючи в дихальні шляхи, осідають там і згодом, за певних обставин, сприяють утворенню патогенних клітин.

Так само в палаючій траві може бути якесь сміття, поліетиленові пакети, пластик, гума, оброблені лаками, фарбами шматки меблевої деревини, при згорянні яких також у повітря виділяються канцерогенні речовини. Якщо ж спалюється трава на сільськогосподарських угіддях, яку обробляли пестицидами -- ці речовини також виділяються у повітря й ми дихаємо ними. На загал, перелік небезпечних речовин, які можуть виділятися у повітря разом із димом, дуже великий.

-- Який патологічний процес запускається в організмі, коли вдихаємо горіле?

-- З'являється запалення слизової оболонки, першіння у горлі, кашель, зумовлені подразнюючою дією диму. Крім того, на подразнену слизову легко осідають віруси, бактерії та інші різноманітні мікроорганізми, які мають уже сприятливі умови для свого розвитку та дії. Подразнена слизова оболонка стає чутливою, тому набагато легше разом із димом проникають небезпечні хімічні речовини, ще й нашаровується вірусна та бактеріальна флора.

Автор: Ірина ШЕЛУПЕЦЬ

Джерело: expres.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!