Новини

Повернутися до переліку новин

Екологічні проблеми Запорізького регіону допомагатиме вирішувати профільне міністерство

6 грудня 2013 року Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков та голова Держекоінспекції України Павло Жила, які перебувають у Запорізькій області з робочою поїздкою, взяли участь у нараді, яка відбулася в облдержадміністрації під керівництвом голови ОДА Олександра Пеклушенка.

Серед учасників наради – заступник голови ОДА Петро Гончарук, Запорізький міський голова Олександр Сін, директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Сергій Карпій, начальник Головного управління Державної санепідслужби України в Запорізькій області Роман Терехов та в.о. директора «Дніпроспецталь» Віталій Корнієвський.

За словами Олександра Пеклушенко, в регіоні запроваджено ретельний моніторинг екологічного стану повітря та викидів промислових підприємств. Предмет особливої уваги – Запорізька АЕС та ТЕС. Найбільш напруженою ситуація залишається в обласному центрі.

«Запоріжжя – це потужний промисловий центр і має ним залишитись. Однак наша мета, щоб обсяги промислового виробництва збільшувались, а викиди – зменшувались», - зазначив голова облдержадміністрації.

У цій роботі керівництво області вже досягло певних успіхів. Графік забруднення повітря, який представив учасникам заступник голови ОДА Петро Гончарук, свідчить про те, що за останні 10 – 12 років забрудненість повітря істотно зменшилась, особливо це стосується 2012 року. Ці дані підтвердив і начальник ГУ Державної санепідслужби України в Запорізькій області Роман Терехов.

Також Петро Гочарук зупинився на основних заходах та програмах, які реалізуються в області для стабілізації екологічної ситуації, зокрема, щодо використання коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

У цьому контексті особливий напрямок роботи – будівництво полігонів твердих побутових відходів. Як пояснив посадовець, підприємства регіону виробляють близько мільйона тонн ТПВ, а переробляють всього 1-2%. Вже є земельні ділянки під такі полігони, ведеться пошук інвесторів.

 «Переконаний, якщо ви зробите якісну логістику та доведете економічну доцільність,  інвестор знайдеться навіть на вашій території. Якщо ж ваші розрахунки не підтвердять економічні вигоди, майте на увазі, що можна запропонувати інвесторам співпрацю на засадах державно-приватного партнерства. Ми готові розглянути різні варіанти мотивацій, приміром, зменшення податкового навантаження. Політика Президента України та Уряду спрямована на те, що вигідніше недоотримати в бюджет певну суму, аніж потім спрямовувати величезні кошти на вирішення екологічних проблем», - заявив Олег Проскуряков.

За словами Міністра, така позиція стосується будь-якого проекту, який матиме екологічну складову. Також він повідомив, що є відповідна постанова про рефінансування частини екологічного податку, які сплачують промислові підприємства: «Частина цих коштів буде повертатись на підприємство для проведення модернізації виробництва».

Серед найбільш серйозних проблем, які були порушені в ході наради, – будівництво полігону ТПВ для Запоріжжя. За словами Запорізького міського голови Олександра Сіна, цю проблему вкрай необхідно вирішити за найближчі два роки, бо ситуація стає критичною.

Підбиваючи підсумки обговорення, Олександр Пеклушенко відзначив, що контроль за викидами промислових підприємств буде посилено.

Підбиваючи підсумки наради, Олег Проскуряков повідомив: «Всі проблемні питання Запорізького краю були почуті і, по можливості, Міністерство допомагатиме в їх вирішенні. Також буде переглянута економічна складова фінансування заходів з оздоровлення екології регіону».

По завершенні наради Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков та голова ОДА Олександр Пеклушенко поспілкувалися з журналістами.

Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!