Новини

Повернутися до переліку новин

Екологи, депутати та бізнес об’єднують зусилля, щоб прийняти новий екологічний закон, створений за європейським прикладом

Пропонований новий законопроект про забезпечення екологічної безпеки передбачає, що кошти «екологічного податку» будуть спрямовані виключно на вирішення екологічних проблем. Головне завдання — зробити ЕКОПОДАТОК ЦІЛЬОВИМ!

Задля цього 16 травня народні депутати, бізнес та Професійна асоціація екологів об’єднують зусилля, готуючи резолюцію за результатами річної взаємодії на різних екомайданчиках в різних містах України, провівши обговорення, залучаючи найкращих експертів. Резолюція буде передана до Кабінету Міністрів України, а також профільного комітету Верховної Ради, щоб найближчим часом його можна було внести до сесійної зали і затвердити в першому читанні.

Важливість питання полягає ще й в тому, що в межах євроінтеграції Україна має виконати низку зобов’язань перед ЄС у питаннях посилення захисту навколишнього середовища та поступового скорочення шкідливих викидів.

Разом з тим головною проблемою впровадження природозахисних заходів є відсутність належної фінансової підтримки з боку держави. Практика використання екоподатку показує, що накопичення екологічного податку в бюджеті є вкрай неефективним, а кошти, отримані державною від сплати екоподатку, розчиняються в бюджеті та не використовуються за цільовим призначенням.

Через це екологічний податок не виконує в Україні своєї ролі, він не фінансує природоохоронних заходів, а підприємства — платники екоподатку не мають стимулу для екологічної модернізації, оскільки сплата податку і витрати на екологічну модернізацію є для них великим фінансовим навантаженням.

Відтак у цій сфері гостро назріла необхідність реформування механізму використання податку, а також створення стимулюючих факторів для платників податку.

Нагадаємо, під час проведення ЕCOFORUM–2019 від Professional Association of Ecologists of Ukraine (PAEU) у м. Києві 22 квітня 2019 року була запропонована та обговорена кардинально нова концепція використання коштів екологічного податку на екологічні потреби виробничих підприємств, яка може позитивно відобразитись на впровадженні природозахисних заходів в Україні.

Варто зазначити, що в роботі ECOFORUM-у взяли участь 176 делегатів, представники законодавчих і виконавчих органів влади, керівники та менеджери провідних компаній вітчизняної екології, провідні експерти громадських об’єднань і наукових організацій, а також 22 представники ЗМІ.

Новий підхід передбачає дуже простий, швидкий і незабюрократизовний механізм використання екологічного податку. Пропонується надати підприємствам право використання до 70% суми нарахованих коштів екологічного податку на компенсацію витрат із проведених природоохоронних заходів. Так, підприємства, які своєю діяльністю справляють негативний вплив на довкілля, як і раніше, повинні будуть звертатися до Мінприроди для отримання висновків і рекомендацій з оцінки впливу на довкілля задля усунення негативного впливу. Погоджені Мінприроди проекти з природоохоронних заходів будуть виконуватись підприємствами, після чого, в наступних періодах, підприємства зможуть знижувати нарахований екоподаток (але не більш ніж 70%) на суму понесених витрат на екологічні заходи.

Таким чином, екологічний ефект може бути досягнуто швидше й ефективніше, оскільки запропонований спосіб компенсування витрат на природоохоронні заходи вбачається дуже зручним для підприємств. Перевагою концепції є прозорий і вже працюючий механізм визначення переліку природоохоронних заходів Мінекології. Крім того, позитивним аспектом є відсутність необхідності мандрування частини коштів екологічного податку до держбюджету і назад, і як результат — економія часу та відсутність бюрократичних перешкод.

Що стосується решти коштів, пропонується спрямувати 45% коштів від екоподатку, які зараз потрапляють у загальний фонд Державного бюджету, до його спеціального фонду. У подальшому ці кошти будуть спрямовувались Міністерством екології та природних ресурсів виключно на природоохоронні цілі. Таким чином, екологічному податку буде повернуто статус цільового.

Очікується, що в такий спосіб справді буде реалізована суть екологічного податку — його використання за цільовим призначенням, в результаті чого має зменшуватись або нівелюватись негативний вплив на екологію.

Зменшити негативний вплив на довкілля можуть лише об’єкти, які цей вплив справляють — великі промислові підприємства. А спосіб його зменшення є тільки один — екологічна модернізація. Тож необхідно не просто невпинно збільшувати екологічний податок, а й стимулювати підприємства інвестувати в екологічні заходи. На зміну фіскального принципу «Забруднювач платить!» має прийти стимулюючий принцип «Забруднювач інвестує!».

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!