Новини

Повернутися до переліку новин

Екологи розповіли, як вирішити проблему з поліетиленом в Україні

Пакети, що стали звичною частиною нашого побуту, можуть розкладатися, залежно від щільності, до 400 років.

Наприкінці травня в Київраді порекомендували закладам торгівлі пропонувати клієнтам альтернативу одноразовим поліетиленовим пакетам, щоб мінімізувати їх використання. Таке рішення підтримав і мер столиці Віталій Кличко. Щоправда, повністю заборонити використання пакетів можна тільки на рівні держави, повідомляє Сьогодні.

У Всеукраїнській екологічній асоціації зазначають, що в світі процес відмови від поліетилену відбувався плавно, і, насамперед, великі торговельні заклади, корпорації та виробники запропонували адекватну альтернативу поліетилену – паперові пакети, тканинні сумки тощо.

«Процес відмови від такого виду упаковки повинен відбуватися поступово, з роз'яснювальними екологічними акціями і пропозиціями альтернативної упаковки. Мотивацією для кожного з нас повинна бути ідея, що відмова від поліетилену дозволить людству зберегти нашу планету екологічно безпечною для майбутніх поколінь», – пояснили в лізі.

Екологи також додають, що другим пунктом в боротьбі з поліетиленом має стати запровадження обов'язкової утилізації або вторинної переробки полімерних пакетів. Для цього потрібно створювати пункти або автомати зі збору такого виду сміття і вести роз'яснювальну роботу серед населення.

«Заборона на поховання відходів не вирішить катастрофічну проблему. Звалища займають більшу частину території нашої країни, вони зникнуть тільки тоді, коли з'явиться повноцінна переробна галузь, і для цього вже зараз необхідно думати про будівництво сміттєпереробних заводів», – коментують ситуацію у Всеукраїнській екологічній лізі.

Також експерти зазначають, що одна з серйозних проблем – це недолік інформування та стимулювання населення. Наприклад, у багатьох країнах за переробку сміття додатково платять споживачі.

«Така система повинна бути затверджена на законодавчому рівні, виробники тари і упаковки також повинні нести відповідальність за свій продукт, який потім опиняється на звалищі.

Доцільним було б включити до вартості товарів певну плату за його подальшу переробку», – говорять в лізі і додають, що відсутність державної політики, несприятливий інвестиційний клімат, потужні корупційні схеми наразі перешкоджають створенню і функціонуванню сміттєпереробних заводів.

Тому найближчим часом, на жаль, не варто очікувати, що Україна відмовиться від використання поліетиленових пакетів. Але вже зараз спостерігається позитивна тенденція, і в багатьох великих магазинах пропонують тканинні і паперові пакети. Щоправда, коштують вони трохи дорожче, ніж поліетиленові.

Джерело: www.segodnya.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!