Новини

Повернутися до переліку новин

Екомодернізація бізнесу: 10 акцентів на «зелені» фінанси від «Укргазбанку»

Проекти з альтернативної енергетики ми готові кредитувати у валюті — під 6–7 % річних. Середній термін кредитування проектів з відновлювальній енергетиці становить 3,5 роки, проектів, спрямованих на підвищення енергоефективності — близько 5 років.

У 2018 році від клієнтів проекту «Екологія підприємства» надійшло безліч запитань, серед яких: де взяти бюджет на «зелену» модернізацію, який механізм отримання кредитів для бізнесу та які вимоги для його отримання.
На ці та багато інших запитань ми отримали відповіді у голови правління першого екобанку «Укргазбанк» Кирила Шевченка.

Е. П. Як в Україні фінансуються інвестиційні екопроекти? Які сфери кредитує банк, окрім сонячної енергетики?

К. Ш. Якщо говорити про альтернативну енергетику, то з початку співпраці з IFC ми вже профінансували 117 проектів «чистої» енергетики на суму 385 млн євро, загальною потужністю 630 МВт. Завдяки нашим проектам загальний обсяг виробленої екологічно чистої електроенергії становитиме більше 1300 гігават годин на рік. Цього буде достатньо, аби забезпечити екологічно чистою електроенергією близько 310 тисяч домогосподарств протягом цілого року.

Попитом, особливо серед малого та середнього бізнесу, користуються програми з фінансування енергоефективних проектів. Тут йдеться про енергоефективне будівництво, енергомодернізацію підприємств, теплову генерацію, енергоефективний транспорт. Наприклад, ми кредитуємо заміну сільськогосподарського та виробничого обладнання на більш енергоефективне. Економічне зростання мінімальне, тому якщо бізнес не може забезпечити приріст, потрібно скорочувати витрати. Наприклад, заміна освітлення у виробничих масштабах окупить себе за півтора року.

Ще один наш напрям — фінансування заходів із захисту довкілля. У межах співпраці з Міністерством екології та природних ресурсів України ми провели роботу з першою сотнею найбільших підприємств-забруднювачів. Наш банк видав кредит «Запоріжсталі» на встановлення нового фільтраційного обладнання, що дозволило зменшити шкідливі викиди у регіоні на 20 %.

Ми першими в Україні запровадили програму на встановлення «під ключ» домашніх сонячних станцій і теплових насосів для населення — «ЕКО-енергія». Своя станція — це значна економія на комунальних послугах, щомісячний додатковий дохід близько у 10 тисяч гривень від продажу надлишку електроенергії у загальноукраїнську мережу за «зеленим» тарифом, а також — незалежність від перебоїв у мережі. «Зелені» технології не тільки корисні, вони вигідні — і для кожного українця, і для бізнесу. Вже сьогодні подібні програми ввели й інші державні банки, що ще раз підтверджує зацікавленість українців у «чистій» енергетиці.

Ставки на «зелене» фінансування завжди нижче ринкових — так ми мотивуємо до переформатування діяльності на екологічно чисту і енергоефективну. Гривневі кредити видаємо у середньому під 18–20 %.

Зазвичай «зелене» фінансування на 2 п. п. дешевше, ніж звичайне. Але за деякими програмами для населення ставка може становити 0,001–0,01 % річних. На таких умовах, наприклад, ми кредитуємо придбання електромобілів.

Це цікаво! Сьогодні завдяки соціально відповідальним українцям і бізнесу, які оформили екокредити від Укргазбанку, рівень CO2 скоротився на 913 тисяч тонн. Це рівнозначно тому, якби ми прибрали з доріг майже півмільйона автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння одночасно. Бачите — користь і вигода.

Е. П. Які  найбільш успішні проекти «зеленої» модернізації, реалізовано в Україні спільно з «Укргазбанком»?

 

К. Ш. Наймасштабніший проект — фінансування будівництва Новотроїцької вітрової електростанції потужністю 70 МВт, що реалізується компанією «Віндкрафт Таврія» у Херсонській області. Після реалізації проекту вона увійде до трійки найбільших та найпотужніших в Україні. До речі, Херсонщина на сьогодні на другому місті після Запорізької області з реалізації «зелених» проектів.
Серед сонячних станцій найбільшою стала СЕС «ВОСХОД СОЛАР» потужністю 53,4 МВт. Щорічно вона генеруватиме 11–12 млн кВтгод «зеленої» електроенергії, чого достатньо для енергозабезпечення 15 сіл Великоолександрівського району.

Також у Запорізькій області побудовано сонячну станцію «Токмак Солар Енерджи». Наразі потужність СЕС вже 25 МВт, після повного завершення будівництва потужність станції становитиме 50 МВт.

До речі, зовсім нещодавно у нас з’явився новий проект — «Укргазбанк» профінансував будівництво першої в Україні ГЕС, яка використовуватиме технологічні стоки металургійного заводу. Це унікальний не лише для України, а й для всієї Європи проект — аналогів йому поки немає.

Будівництво міні-ГЕС дозволить використовувати енергію великих обсягів використаної води з користю для населення. Завдяки такій технології можна буде виробляти екологічно чисту електроенергію, що суттєво збільшить обсяги її постачання до загальної мережі. У результаті реалізації такого проекту значно зменшаться й шкідливі викиди СО2.

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія  в журналі «Екологія підприємства» № 9, 2018 

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!