Новини

Повернутися до переліку новин

Екотрансформація. Рішення. Кейси

Інноваційна програма МХП «Відновлення родючості українських ґрунтів за допомогою органічних добрив»

Інноваційна програма МХП «Відновлення родючості українських ґрунтів за допомогою органічних добрив» на базі біогазового комплексу «Біогаз Ладижин» у Вінницькій області

Ні для кого не секрет, що через зміну клімату та інтенсивне використання природних ресурсів зменшується потенціал родючості ґрунтів. У гонитві за високими врожаями зросла інтенсивність сільського господарства; за це довелось поплатитися дегумунізацією чорноземів та руйнуванням екосистем. Чи можливо в сучасних українських реаліях розраховувати на те, що нащадкам не залишиться пустеля?

У червні редакція журналу відвідала підприємства ТОВ «Вінницька птахофабрика» та біогазовий комплекс «Біогаз Ладижин», щоб дізнатися про суть та очікуваний результат програми МХП «Відновлення родючості українських ґрунтів за допомогою органічних добрив».

Ми звикли вважати, що Україна — «житниця Європи», а українські ґрунти — одні з найродючіших у світі. Проте статистка свідчить, що за останні 100 років наші чорноземи втратили значну частину свого гумусу — основного родючого компонента.

Зменшення природної родючості ґрунту аграрії лише починають відчувати, але загрозливі для сільського господарства тенденції продовжують зростати. Щорічні втрати ґрунтів становлять майже 500 млн тонн на рік. За різними експертними оцінками, внаслідок втрати NPK в ґрунтах через ерозію, щорічні збитки становлять десь 5 млрд доларів США, а на 1 гривню доданої вартості в рослинництві припадає 1/3 гривні втрат від ерозії.

Якщо у 1990 році аграрії вносили мінеральних добрив у середньому по 141 кг/га, то починаючи з 2000-х цей показник різко зменшився, що негативно вплинуло на врожайності культур. Пам’ятаєте, як у 2000-х Україна імпортувала пшеницю? Потім у 2018 році показник внесення добрив зріс до 110 кг/га, але все ще не наздогнав показник 1990 року. Щодо органічних добрив, то вони потрібні для ефективного використання мінеральної складової у кількості не менше, ніж 6 т органіки на кожен гектар.

Згідно з науково обґрунтованими нормами в Україні цей показник становить:

для Полісся — 12 т, Лісостепу — 10 т, Степу — не менше 8 т на 1 га.

Усі екологічні проблеми слід вирішувати комплексно!

Компанія МХП завдяки реалізації біогазових проєктів досягає амбітних цілей, зокрема:

  • значно скорочує викиди парникових газів;
  • екологічно утилізує органічні відходи;
  • виробляє «зелену» енергію;
  • відновлює родючість ґрунтів;
  • поліпшує соціальні питання ОТГ.

Інноваційною у реалізації зазначених цілей є нова програма МХП «Відновлення родючості українських ґрунтів за допомогою органічних добрив», що базується на моделі циркулярної економіки.

Як це працює?

Ключ 1

Енергія може бути зеленою, а відходи — це не проблема, а вигода!

Усвідомлюючи це, агрохолдинг МХП поряд з «Вінницькою птахофабрикою» побудував першу чергу біогазового комплексу, що працює на курячому посліді. Саме він може стати найбільшим у світі.

Довідка: Об’єкт розташований неподалік міста Ладижин, у селі Василівка Тульчинського району Вінницької області. Проєкт будівництва «Біогаз Ладижин» реалізовується у дві черги із запланованою встановленою енергетичною потужністю 24 МВт, що зробить його найбільшим біогазовим комплексом з переробки органічних відходів від курчат-бройлерів у світі. Лише перша черга може забезпечити електроенергією на побутовому рівні всіх мешканців Тульчинського та Гайсинського районів Вінницької області. А в промисловому масштабі виробленої енергії має вистачити для забезпечення електрикою близько 40 % потужностей агроіндустріального сектору МХП.

Згідно з різними експертними розрахунками, експлуатація першої черги комплексу «Біогаз Ладижин» дозволить скоротити викиди парникових газів орієнтовно на 100 тисяч тонн СО2-еквіваленту щорічно, а після повної реалізації двох черг комплексу — до 200 тисяч тонн щороку.

У грудні 2019 року було введено в експлуатацію першу чергу комплексу з виробництва біогазу встановленою енергетичною потужністю 12 МВт.

Комплекс «Біогаз Ладижин» має три ідентичних блоки, що містять дільниці, де відбувається змішування, гідроліз, процес підготовки окислення, а також працюють три основних ферментатори і один доброджувач. Увесь газ накопичується у великих газойдерах, де відбувається накопичення газу і перший ступінь очистки, потім він подається на другий ступінь очистки, і третя очистка проходить за допомогою активованого вугілля, яке допомагає отримувати чистий газ без сірководню.


Олександр Домбровський, заступник голови правління МХП

«Зелена» енергія, чисте довкілля, органічна та якісна продукція — це основа здоров’я українців

В аграрному секторі України відбулися значні структурні зміни за часів незалежності: поголів’я сільськогосподарських тварин і, відповідно, кількість внесених органічних добрив суттєво зменшилась порівняно з 1990 роком. Поряд з тим валовий збір багатьох сільськогосподарських рослин — зріс. Внаслідок таких структурних змін спостерігається негативна динаміка до деградації ґрунтів та зменшення вмісту гумусу в них. Саме циркулярна економіка та дотримання принципів сталого агробізнесу допоможе вирівняти цей дисбаланс.

Вчасно реагуючи на глобальні виклики та відповідаючи принципам сталого розвитку, МХП вибудував унікальну та ефективну модель циркулярної економіки у межах вертикальної інтеграції напрямів своєї діяльності. Наша компанія ефективно використовує органічні відходи, що утворюються в процесі діяльності підприємств Групи МХП, для виробництва «зеленої» енергії на 2-х біогазових комплексах. Біогазові проєкти агроіндустріального холдингу МХП — це суттєвий вклад в енергетичну незалежність компанії, побудову моделі циркулярної економіки та свідчення екологічної відповідальності.

Біогазові комплекси — це високотехнологічні об’єкти, що перетворюють органічні відходи сільського господарства у «зелену» енергію та чисті органічні добрива за найвищими світовими екологічними стандартами. Для забезпечення бездефіцитного балансу гумусу в ґрунтах та їх розкислення нагальним завданням є зміна системи мінералізації з переорієнтацією на збільшення частки органічних добрив. Тому цьогоріч МХП запустив пілотну програму «Відновлення родючості українських ґрунтів за допомогою органічних добрив» на базі біогазового комплексу «Біогаз Ладижин» у Вінницькій області.

МХП та його біогазові комплекси можуть стати фундаментом для потужного розвитку органічного виробництва не тільки у Вінницькій області, а й у всій Україні. Використання органічних добрив створює передумови для розвитку органічного сільськогосподарського виробництва, що дозволить, в перспективі, збільшити дохід від реалізації продукції. Мета цієї програми — сталий та збалансований розвиток аграрного сектору регіону, основою якого є екологічно чисте виробництво.

«Зелена» енергія, чисте довкілля, органічна та якісна продукція — це основа здоров’я українців.


Іван Тракслер, директор «МХП Еко Енерджи»

Такі проєкти, як біогазовий комплекс ВП «Біогаз Ладижин» МХП — потужний внесок у формування енергетичної безпеки та свідомої екологічної політики. На нашому комплексі переробляється близько 460 тонн курячого посліду та 70-100 тонн гною великої рогатої худоби (далі - ВРХ) на добу. Дільниця з виробництва біогазу побудована поряд з площадками вирощування птиці, щоб мінімізувати логістичні витрати на постачання сировини. Когенераційна дільниця розміщена на території переробного комплексу. Це зроблено, аби максимально і постійно використовувати додатковий ресурс — теплову енергію у вигляді насиченої пари та гарячої води, що отримуємо при спалюванні біогазу. Щодоби виробляється майже 150 тонн пари. Це «зелена» теплова енергія.

ВП «Біогаз Ладижин» забезпечує приблизно 20 % теплової енергії, що споживається переробним комплексом. Вироблена електрична енергія продається за «зеленим» тарифом в об’єднану енергомережу.

Щодо особливостей нашого біогазового комплексу: вперше в Україні побудовано 40-метровий бетонний резервуар робочим об’ємом 7500 м3. Також спроєктовано та побудовано газогін для перекачування біогазу, що дозволяє транспортувати 5 тис. кубометрів газу на годину на відстань 10 км до переробного комплексу. Особливу увагу варто звернути на триступеневу систему газоочистки, яка дозволяє стабільно тримати допустимий вміст сірководню в біогазі.

Ще один, новий та цікавий для нас напрям діяльності — виробництво органічних добрив. Можна сказати, що з проблеми органічні відходи перетворилися на цінний ресурс: ми переробляємо курячий послід, додаємо туди гній ВРХ — це також відходи з наших підприємств, і в результаті переробки отримуємо якісні та збалансовані органічні добрива. Вони не містять насіння бур’янів, патогенної мікрофлори, і є цінним продуктом для сільського господарства. Добрива вносимо на поля МХП та співпрацюємо з місцевими фермерами.

Ключ 2

Біогазові комплекси з відходів виробництва дають органічні добрива, які МХП використовує для відновлення родючості ґрунтів

Ідея впровадження технології полягає у тому, що використання органічних добрив може стати досить серйозним підґрунтям для розвитку органічного землеробства та вивести Україну в світові лідери з виробництва екологічно чистої продукції.

А прикладом застосування таких добрив є практика на ПрАТ «Зернопродукт МХП», що працює на Вінниччині.


Сергій Боковенко, агрохімік ПрАТ «Зернопродукт МХП»

«Земельний банк «Зернопродукту МХП» становить близько 84 тис. гектарів земель. На території наших господарств ми проводимо внесення добрив з біогазового комплексу. Ще у 2020 роки почали працювати з сумішшю органічних добрив, що виробляться птахокомплексом, тож маємо вже напрацьовану схему і досвід внесення. Вносимо добрива, зазвичай, під соняшник, кукурудзу і озимий ріпак — ці культури найбільше потребують органічного живлення у своїй системі. Норми — різні, залежно від культури. Тобто внесення мінеральних добрив заміняємо органічними, чим полегшуємо навантаження на ґрунт і отримуємо кращі результати по врожаю.

Також ми розкислюємо цим ґрунти, адже кислотність суміші pH=8, що дозволяє краще засвоюватися поживним речовинам».

На сьогодні багато фермерів не знають, що робити з соломою після збору врожаю, а МХП може її ефективно використати на своєму біогазовому комплексі. Позитивний результат очікується у вигляді поступового відновлення родючості ґрунтів та збільшення урожаю у фермерів.

Суть проєкту: МХП пропонує пілотне внесення рідких органічних добрив для сусідніх фермерів, а також дає можливість скористатися твердими органічними добривами іншим сільськогосподарським підприємствам Вінницької області.

В обмін на ефективні біодобрива, своєю чергою, фермери надають солому зі своїх угідь.


Дмитро Мельник, керівник відділу екоінновацій МХП

«Відновлення родючості українських ґрунтів за допомогою органічних добрив» — пілотна програма компанії МХП. Загалом, біогазові технології від самого початку проєктувалися у Європі та світі для утилізації органічних відходів; потім стало зрозуміло, що це вигідно з точки зору отримання «зеленої» енергії. Наступний крок — те, що робить Європа, і що вже робить компанія МХП — це використання органічних добрив для потреб сільського господарства. Біогазові комплекси МХП виробляють органічні добрива у твердій і рідкій формах, які є універсальними та збалансованими, та містять у своєму складі повний комплекс необхідних NPK, макро- та мікроелементів, органічні сполуки. Загалом, це унікальний продукт, який завдяки своїм властивостям може відновлювати родючість ґрунтів та розкислити їх, підвищувати вміст гумусу, що призводить до збільшення урожайності.

«Зернопродукт МХП» уже застосовує цей унікальний продукт; також ми запустили пілотний проєкт з використання добрив після біогазового виробництва місцевими фермерами. Ми ініціювали впровадження проєкту «Органічний гектар», суть якого полягає в обміні соломи із сільськогосподарських угідь фермерів на наші добрива. Використання нашої унікальної продукції може сформувати новий напрям бізнесу у регіоні. Світ починає переходити на органічну продукцію, виробництво якої неможливе без використання чистих органічних добрив, які не забруднюють довкілля. Тому сподіваємося, що наш проєкт буде успішним та взаємовигідним, а фермери на своїх господарствах відчують переваги застосування органічних добрив. Компанія МХП провела ряд практичних семінарів в регіоні, вже відгукнулися більше 20 фермерів; проводимо пілотні внесення добрив для 5 господарств. Наша важлива робота тільки розпочинається.

Це унікальний взаємовигідний проєкт, що повністю відповідає принципам сталого розвитку та моделі циркулярної економіки.

МХП демонструє, що є надійним партнером, який ефективно взаємодіє з малим та середнім агробізнесом.

Довідка

МХП — найбільший в Україні агропромисловий холдинг за об’ємами експорту курячого м’яса.

Більше 30 підприємств у 16 регіонах.

Виробничі активи в Нідерландах, Словенії та Словаччині, Балканських країнах, дистриб’юторський офіс в ОАЕ.

Експорт до більш як 80 країн, зокрема до країн ЄС та Об’єднаних Арабських Еміратів.

МХП котирується на Лондонській фондовій біржі з 2008 року — перша українська компанія на LSE.

Найбільш інноваційна компанія в українському АПК.

МХП успішно експлуатує 2 біогазових комплекси.

Підприємство налагодило взаємодію не лише з бізнесом, а й з місцевими громадами.


Василь Марцинюк, село Василівка, депутат районної ради, голова постійної комісії з питань розвитку агропромислового комплексу Тульчинського району Вінницької області

Село у нас невелике, близько 300 жителів, і половина з них — пенсіонери. Компанією було реалізовано ряд важливих соціальних та інфраструктурних проєктів як на території нашої громади, так і в Тульчинському районі загалом. Тому люди загалом виступили за будівництво біогазового комплексу МХП біля нашого села. Це дозволило нам і вирішити проблему з працевлаштуванням у селі, і отримати додаткові переваги завдяки збільшенню фінансування громади. Компанія МХП — це надійний партнер нашої громади та усього Тульчинського району».

Ще одна з переваг — доступні якісні органічні добрива, що дозволять підвищити врожаї на підсобних господарствах. Тож маю надію, що село Василівка не зникне з мапи України. У нас хороші перспективи!

Отже, для досягнення стратегічних цілей України — відновлення родючості українських ґрунтів та потужного виходу на глобальний ринок органічної продукції, необхідно зробити перший крок. І традиційно проблема, що виникає, є ключем для вирішення нових амбітних завдань! МХП може пишатися тим, що створив унікальну модель циркулярної економіки.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!