Новини

Повернутися до переліку новин

Про проєкт «ЕКОтрансформацію-2021»: відповіді на поширені запитання

Відпочатку створення проєкту «ЕКОтрансформація» ще у 2018 році виникає безліч питань щодо його завдань, формату, учасників.

Вже в четвер, 16 грудня у м. Києві у змішаному форматі (офлайн та онлайн) буде підведено підсумки року та відзначено найцікавіші з досягнень. Редакція порталу підготувала та поставила основні питання, що надходять на адресу організаторів, засновнику проєкту «ЕКОтрансформація», СЕО Ecobusiness Group, Президенту ПАЕУ Людмилі Циганок.

Людмило, як відбираються учасники в проєкт? Яка концепція? 

Л.Ц. Долучитися до участі може кожен, хто реально знижує антропогенний вплив на довкілля, має результати, що підтверджують ефективність проєктів, готовий до публічного висвітлення процесу екологізації, адже від моменту долучення до проєкту кожен учасник перебуває під прискіпливим спостереженням всієї екоспільноти надалі! Це своєрідний сміливий виклик собі та ринку! Навіть на сонці є плями, а тут – увага всієї країни!

Водночас, відзнаки вручаються не просто за факт екопроектів, а за їх вплив на економіку, стан довкілля та суспільство! Як Нобелевську премію  - не за факт дослідження, а за важливість його впливу на інші дослідження!

Що дасть учасникам форум «ЛІДЕРСТВО І ЕКОТРАНСФОРМАЦІЯ»?

Л.Ц. Переконана – всі зміни творять люди! Будь-яке досягнення приховує безліч перепон, лайфхаки, подолані стіни та головне – енергію рішення змінюватися та змінювати! Саме еколідери проєктів, що будуть презентуватися, і є носіями головного – ЕНЕРГІЇ ЗМІН!

Фінальний форум щороку надихає, доводить, що все можливо, що попри всі виклики можна і потрібно втілювати проєкти для майбутнього!

Мабуть, це єдиний форум в Україні, що акцентує  увагу на світлому боці екологічної діяльності! 

Головна мета проєкту, що вчетверте поспіль масштабує досягнення сфери екологізації

  • привернути увагу суспільства, влади, бізнесу та науки до необхідності об’єднання зусиль, до пошуку рішень для зменшення антропогенного впливу на довкілля, для впровадження кращих світових практик у протидії змінам клімату;
  • показати, що лише реальні дії, реальні проєкти, реально впроваджені природоохоронні заходи можуть прискорити трансформацію сьогодення;
  • забезпечити обмін досвідом між тими, хто шукає рішення і тими, хто ці рішення пропонує

Учасники четвертого щорічного форуму поділяться досвідом впровадження безвідходного виробництва, рішеннями проблем очистки повітря та утилізації небезпечних відходів, розкажуть, як займаються екологічним просвітництвом і поширюють принципи раціонального природокористування та енергозбереження. 

Розкажіть про цьогорічних переможців. Чи є бездоганно екологічні виробництва в Україні? 

Л.Ц. Почну з найпростішого. Бути показово екологічним (і то відносно, бо якщо підприємство природокористувач – воно вже шкодить довкіллю) може лише те підприємство, що створено в 21 сторіччі. І це природньо, бо минулого, в еру споживання та хижацького використання ресурсу, про екологічність людство не замислювалось

Так, наприклад, ІНТЕРПАЙП СТАЛЬ – єдиний металургійний завод, побудований в Україні з нуля за роки незалежності. В будівництво заводу разом із суміжними виробництвами ІНТЕРПАЙП вклав майже 1 млрд. дол. США. Ця сума є найбільшою екологічною інвестицією в українську промисловість за роки незалежності. Вже зараз завод максимально близько відповідає меті Green Deal на 2050 рік.

Підприємство проектувалось та будувалось згідно найжорсткіших екологічних вимог Євросоюзу.  В результаті переходу на екологічно-дружню електросталеплавильну технологію викиди СО2 знижено у 10 разів, споживання природного газу – у 8 разів. Сучасні системи водопостачання, газо- і пилоочистки та шумоізоляції, що використовуються за заводі, дозволили мінімізувати негативний вплив на навколишнє середовище міста Дніпра, де розташований завод.

Але таких прикладів вкрай мало! А що робити підприємствам, збудованим ще минулого тисячоліття? Їх же більшість! Правильно! – ЕКОтрансформуватись!

Чарівної палички немає ні в кого, однак, -

 єдиний спосіб і далі здійснювати виробничу діяльність в сучасному світі – ЕКОТрансформуватись: поступово знижувати антропогенний вплив на довкілля, почати використовувати технології замкненого циклу, відкривати нові потужності з врахуванням найжорсткіших екологічних вимог, впроваджувати проєкти ВДЕ тощо!

Тема довкілля і клімату не просто на слуху, сьогодні бізнес не зможе мати майбутнього, не ставлячи до пріоритет питання захисту довкілля. Бізнес працює стійкіше, якщо є міцний фундамент для постановки цілей.

Звісно, не можна вирішувати ці питання тільки на виробництві, мова повинна йти про весь ланцюжок, включаючи закупівлі, логістику, дистрибуцію, офіси…

То яке ж підприємство найбільш екологічне? Яке місто найбільш дружнє до довкілля?

 Л.Ц. (посміхаючись) В еру рейтингів і хайпу всі шукають простих рішень! Наш проєкт не дасть відповіді на ці питання!

  • Як можна порівняти процес екотрансформації водоканалу з металургійним підприємством?
  • Що цінніше - реалізація очисних споруд паперовим комбінатом чи інноваційна лінія повного циклу переробки комбінованої картонної упаковки для напоїв та продуктів харчування?
  • Що важливіше: програма відродження грунтів агрохолдингом чи впровадження біогазових потужностей? тощо…

Але ми точно знаємо – лише системний, поступовий, невідворотний процес змін кожного підприємства (всіх сфер і галузей), кожного міста і селища, лише консолідація зусиль влади-бізнесу-громад, за підтримки науковців дасть вагомий результат!

Вже 16 грудня протягом 12-годинного марафону всі учасники форуму «ЛІДЕРСТВО І ЕКОТРАНСФОРМАЦІЯ» складуть єдиний пазл спільної ЕКОтрансформації!

Як влада реагує на виклики сьогодення та чого вдалось досягти в році, що минає?

Як органи місцевого самоврядування сприяють і прискорюють зелені зміни?

Без чого не відбудеться ЕКОТрансформація?

Які проєкти стали прикладом консолідації зусиль влади-бізнесу-суспільства?

Які міжнародні проєкти допомагають досягти поставлених цілей?

Чому без енергоефективності та енергомодернізації промисловості складно уявити більш чисте довкілля?

 А також: 

  • Про введення на Зміївській паперовій фабриці в дію інноваційної лінії повного циклу переробки комбінованої картонної упаковки для напоїв та продуктів харчування (Tetra Pak  і аналогів)
  • Про будівництво унікального заводу в епіцентрі аграрних підприємств західної України для впровадження інноваційних рішень переробки відходів тваринництва  FEEDNOVA — сучасне підприємство, яке виготовляє високопротеїнові кормові добавки для якісної відгодівлі сільськогосподарських і домашніх тварин (понад 20 млн доларів інвестицій)
  • Про реалізацію компанією Bosch в Україні декількох інноваційних і унікальних проєктів (до кінця 2020 року всі 400 підприємств компанії в світі досягли вуглецевої нейтральності)
  • Про наукові багаторічні дослідження компанії ТММ у сфері плазмової газифікації, що дозволили розробити власне бачення вирішення проблеми поводження з промисловими та побутовими відходами та обрати єдину технологію: «Комплексна газифікація відходів - універсальна та кінцева технологія матеріального та енергетичного відновлення відходів».
  • Про діяльність у Фастові рециклінгового заводу Polygreen, який переробляє 700-800 тон пластику в спеціальну гранулу для подальшого виробництва пакетів для сміття «Фрекен БОК»
  • Про нові проривні рішення щорічного лідера управління відходами «Обухівміськвторресурси»
  • Про впровадження «зелених» проєктів Kernel (генерація тепла та енергії для безперервного виробництва з відходів виробництва, використання сертифікованих ЗЗР, оптимізацію схем використання добрив, дотримання збалансованої сівозміни тощо)
  • Про інноваційну програму МХП: Біогаз 5.0 для вуглецевонейтрального виробництва
  • Про колаборацію зусиль «Укргазвидобування» та 20-ти громад щодо глобальної висадки дерев Greening of the Planet
  • Про «Острови птахів» - еко-проект, ініційований та реалізований компанією «ДТЕК Тилігульська ВЕС»
  • Про відкриття першого сучасного посту автоматичного моніторингу стану атмосферного повітря у Рівненській області за ініціативи компанії ТОВ «Кроноспан Рівне»
  • Про впровадження принципів циркулярної економіки в агропромхолдингу «Астарта-Київ»
  • Про впровадження «Запоріжсталлю» на запит громади з 2021 року відкритого доступу до даних власного онлайн моніторингу викидів
  • Про унікальну  технологію виготовлення тротуарної плитки з подрібнених поліетиленових пакетів та суміші піску КП «Добробут» в Іллінецькій ОТГ. Аналогічного проекту в Україні — немає!
  • Про інноваційні рішення «Акваполімер Інжиніринг», запозичені з Європейського досвіду – модульні резервуари для очистки води
  • Про стимулювання розвитку державної та муніципальних систем моніторингу якості атмосферного повітря «EcoCity» — найбільшою мережею, що об’єднує понад 600 установлених станцій громадського моніторингу якості повітря.
  • Про стимулювання екологічності в споживацькому попиті АТ «Житомирський маслозавод», що під егідою компанії Green Cert Ukraine спільно з TÜV Thüringen Ukraine провів першу верифікацію, яка підтвердила кількість відновлюваної енергії при виробництві морозива ТМ «Рудь» у розмірі 5,6 %
  • Про унікальну альтернативу фосфатам у побутовій хімії ВКФ «Полімер» - єдине підприємство в Україні, яке опанувало виробництво сесквікарбонату  натрію
  • Про те, як Caparol створює екологічні фарби, які не завдають шкоди навколишньому середовищу і здоров’ю людини.
  • Про власний підхід до системи післяпроектного моніторингу, затвердженої окремим бізнес-процесом компанії «Укренерго» та багато ін.

Понад 50 надихаючих кейсів успішної консолідації зусиль!

Людмило, Ваші побажання всім учасникам проєкту і тим, хто прискіпливо спостерігатиме збоку?

Л.Ц. Найцінніше, на думку всієї команди проєкту, що отримує кожен учасник – енергію єднання, натхнення і визнання потрібності створених ініціатив, нематеріальний стимул рухатись далі, турботу і увагу, впевненість у собі, надію на майбутнє. Ми й далі будемо підтримувати кожного у нашій країні, хто став на шлях змін, надавати кожному професійну, юридичну, методичну, медійну і просто людську підтримку.

Бо ми – екоспільнота, у нас спільні цінності, спільні прагнення і один шлях. Екотрансформацію не зупинити!

Прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!