Новини

Повернутися до переліку новин

Енергоатом та Держенергоефективності співпрацюватимуть у сфері енергоефективності та енергоменеджменту

Держенергоефективності, НАЕК “Енергоатом”, Інститут енергозбереження та енергоменеджменту НТУУ “КПІ імені Ігоря Сікорського”, ВГО “Вища рада енергоаудиторів та енергоменеджерів України” підписали Меморандум про співпрацю у сфері енергоефективності. Сталося це 13 березня 2018 р., під час семінару щодо впровадження в НАЕК “Енергоатом” систем енергоменеджменту. Журналісти “Екології підприємства” відвідали цей захід та дізналися, що в рамках Меморандуму сторони працюватимуть над підвищенням енергоефективності НАЕК “Енергоатом шляхом впровадження систем енергетичного менеджменту та сучасних енергоефективних технологій на всіх рівнях.

Під час вступної промови президент Енергоатома Юрій Недашковський наголосив, що впровадження систем енергетичного менеджменту та проведення енергоаудитів стануть підготовкою для реалізації проектів з підвищення енергоефективності і зменшення нераціонального використання енергії у Компанії та допоможуть запобігти шкідливому техногенному впливу на довкілля.

Всі ці зміни мають збільшити конкурентоспроможність Компанії на ринку електричної енергії шляхом впровадження кращих світових практик управління енерговикористанням, покращать енергоефективність та оптимізують витрати енергії. Впровадження комплексної системи навчання відбуватиметься за напрямами: “Системи енергетичного менеджменту”, “Енергетичний аудит” та “Енергоефективні ринки електричної енергії”.

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук зауважив:

«Підвищення енергетичної ефективності державних підприємств є рушійним фактором розвитку національної економіки. Зокрема, завдяки лише запровадженню системи енергоменеджменту, при мінімальних капіталовкладеннях можна скоротити енергоспоживання на 10-20%. Заощаджені на енергоносіях кошти варто спрямовувати на подальшу реалізацію енергоефективних заходів». 

Сергій Савчук також нагадав, що Україна залучає кращі європейські практики у сфері енергоефективності. Так, важливість впровадження систем енергетичного менеджменту на підприємствах визначено 27-ою Директивою ЄС про енергоефективність. У більшості країн ЄС всі великі підприємства запровадили вказані системи та регулярно підвищують рівень енергоефективності на 15-20%.

З огляду на це, Агентство забезпечило розробку та подальше затвердження низки національних стандартів серії ISO 50000 щодо впровадження енергетичного менеджменту, що почали діяти з вересня 2016 року. В Україні вже більше 150 підприємств впровадили та сертифікували системи енергетичного менеджменту.

В рамках підписаного Меморандуму, Держенергоефективності буде надавати всю необхідну консультативно-методологічну допомогу в процесі впровадження системи енергетичного менеджменту в НАЕК “Енергоатом”, залучаючи кращий міжнародний досвід.

Інститут енергозбереження та енергоменеджменту НТУУ “КПІ імені Ігоря Сікорського” буде брати участь у методичній, методологічній, технологічній, інжиніринговій, навчальній та консультативній допомозі Енергоатому у питаннях розробки та реалізації заходів з підвищення енергоефективності, впровадження енергозберігаючих технологій та устаткування на об’єктах Компанії, розробки та впровадження систем енергомоніторингу.

Президент ГО “Вищої ради енергоаудиторів та енергоменеджерів України” Вадим Улида наголосив: « Цей семінар стане початком активного руху НАЕК “Енергоатом” у напрямку енергозбереження та підвищення енергоефективності. Система енергоменеджменту, яка визначається серією міжнародних стандартів ISO 5000, успішно впроваджена у багатьох країнах світу і стала по суті невід’ємним елементом в управлінні сучасних енергетичних компаній, аналогічно стандартам управління якістю ISO 9001. Основне завдання – це забезпечення контролю та зменшення використання енергоресурсів при забезпеченні ефективності роботи компанії, дотриманні всіх вимог безпеки. Атомні електростанції НАЕК “Енергоатом” виробляють половину електроенергії в країні. Впровадження системи енергоменеджменту буде мати суттєвий економічний ефект для компанії та позитивно вплине на зменшення енергоємності економіки України, що є надзвичайно важливо в сьогоднішніх умовах».

Підсумовуючи, всі сторони висловили сподівання, що принцип взаємної довіри, який прописано в Меморандумі, дозволить більш ефективно досягнути основної мети – запровадити сучасні енергозберігаючі і енергоефективні технології та системи енергетичного менеджменту на всіх рівнях Компанії, тим самим підвищити енергоефективність НАЕК “Енергоатом” у відповідності до законодавства України, національних стандартів України та кращих світових практик.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!