Новини

Повернутися до переліку новин

Енергоощадні проекти в сфері ВКГ дозволили зменшити річне споживання електроенергії на 63 млн. кВт/год

Днями у Тернополі ввели в експлуатацію реконструйовану каналізаційну насосну станцію № 7 КП «Тернопільводоканал» потужністю 10 тис. метрів кубічних на добу.

Модернізація каналізаційної насосної станції дозволить забезпечити надійне та безперебійне надання послуг з централізованого водовідведення та зменшити споживання електроенергії на 30-40%.

Підприємство «Тернопільводоканал» навіть в ситуації обмежених фінансових ресурсів знайшло механізм впровадження цього енергоощадного проекту. Вартість насосного обладнання - 4,5 млн. гривень сплачуватимуть рівномірними частинами протягом трьох років. Проект окупиться за рахунок економії електроенергії.

Як повідомив в.о. Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник, у модернізацію та розвиток водопровідно-каналізаційного господарства у 2013 році спрямовано 915 млн. грн., з яких 356 млн. грн – кошти місцевих бюджетів, 225 млн. грн.. - кошти кредиту Світового банку в рамках проекту «Розвиток міської інфраструктури»,  219 млн. грн - кошти підприємств водопровідно-каналізаційного господарства. Решта – кошти державного бюджету.

Кошти спрямовували на заміну насосного обладнання, реконструкцію та капітальний ремонт водопровідних та каналізаційних мереж, установку станцій доочистки води на соціальних об’єктах, на встановлення приладів технологічного обліку води.

Результат - капітально відремонтовано 2 тис. 200 км водопровідних та каналізаційних мереж; замінено 1 тис. 674 одиниці насосного обладнання; встановлено 70 станцій доочистки води на об’єктах соціальної сфери; встановлено більше 2,5 тисяч приладів технологічного обліку води.

Крім того, за словами Геннадія Темника, у минулому році в цій сфері впроваджено більше двох десятків енергоощадних проектів та 15 проектів з підвищення якості води.

В якості прикладу Геннадій Темник навів КП «Іллічівськводоканал» (Одеська область). На підприємстві впроваджено  геоінформаційну  систему з віддаленим контролем та управлінням насосними станціями, а також завершено будівництво резервуару чистої  води обсягом 10 тис. метрів кубічних. Це дозволило поліпшити експлуатаційні режими роботи насосних станцій, економія електроенергії склала 23% в рік, на 10 % зменшено втрати води. Економія коштів підприємства – 317 тис. грн. в рік.

На «Чернігівводоканалі» за рахунок впровадження автоматизованої системи диспетчерського управління, автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії річна економія електроенергії склала 32%. Підприємство отримало змогу щорічно заощаджувати 15,8 млн. грн. На 7% зменшено втрати води. А встановлені автомобільні GPS-трекери дозволили зменшити  витрати паливних матеріалів до 30%.

«Загальним результатом впровадження енергоощадних заходів в сфері водопровідно-каналізаційного господарства є зменшення річного споживання електроенергії на 63 млн. кВт. год. або на 1,4% у порівнянні з 2012 роком. Водночас, для 700 тисяч населення підвищено якість питної води», - сказав Геннадій Темник.

За його словами, у цьому році на модернізацію та розвиток водопровідно-каналізаційного господарства планується спрямувати 800 млн. грн. коштів місцевих бюджетів, власних коштів підприємств, коштів міжнародних фінансових організацій. Крім того, 180 млн. грн. у Дербюджеті передбачено на реалізацію Загальнодержавної цільової програми "Питна вода України".

Кабінет Міністрів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!