Новини

Повернутися до переліку новин

Епідемічно небезпечний хлам

В Україні 36 мільярдів тонн епідемічно небезпечного непотребу - отруєння води, тягне за собою загибель цивілізації!

Точного обсягу сміття в Україні ніхто не знає, є приблизні розрахунки і припущення, чи означає це, що відходами ні хто не керує, і не керує вихідними від нього ризиками?!

Невже ці об'єкти переходять в режим самоврядування - «сміття», займаючи величезні території, валяється і повільно розкладається і ніхто не робить висновків, не керує процесами розкладання харчових відходів, окислення металів, впливом відпрацьованого ядерного палива, збудниками інфекційних хвороб та переносниками захворювань. Більшість забруднень, переважно неорганічних, не затримується в грунті під час проходження через нього фільтрату, потрапляє в підземні води і є причиною систематичного погіршення якості водозабору.

Той же фільтрат містить забруднення, що характеризуються наступними показаннями, мг / л: ГПК - 1500-51 тис., БПК - 1500-4800, сульфати - 650-2900, хлориди -650-2900, залізо - 200-1700.

Не виключено винесення з фільтратом бактерій кишкових інфекційних захворювань (черевного тифу, паратифів, дизентерії), а також туберкульозу, правця, газової гангрени, сибірської виразки.Невже процеси поширення, забруднення, в тому числі розпаду складних органічних і хімічних речовин, які протікають вкрай повільно, агресивно впливаючи на все живе, пущені на самоплив?

Такі процеси можна було б контролювати і ними керувати, це ж не пучок світла, за яким встежити неможливо... За даними Міністерства екології, в цілому в Україні накопичилося близько 36 млрд тонн сміття. Полігони і звалища, за оцінками фахівців, займають площу від 102 кв.км. Інші експерти озвучують цифру в 4-7% від всієї території країни - це площа однієї-двох середніх областей. Розумоглядно ми розуміємо, що ці відходи діляться на види і мають класифікацію, розрізняються за походженням на виробничі, відходи споживання, муніципальні, брак, військові відходи і т.д.

За своїм складом вони поділяються на відходи біологічного походження, техногенні відходи, відпрацьоване ядерне паливо, електронні відходи, а так само на агрегатні стани, тверді, рідкі, газоподібні і класи небезпеки (для людини і / або для навколишнього середовища).

Поняття «Небезпечні відходи» використовується у випадках, якщо відходи містять шкідливі речовини, в тому числі що містять збудників інфекційних хвороб, токсичні, вибухонебезпечні і пожежонебезпечні, з високою реакційною здатністю, наприклад, які призводять до корозії, радіації. Відходи становлять небезпеку для здоров'я людини та / або для нормального стану навколишнього середовища. Не дарма перерахуван цей перелік відходів і в зв'язку з цим питання, - «чи є якісь документи, наприклад, паспорта відходів, де фіксувався б певний клас небезпеки і ліміт на розміщення відходу в навколишньому середовищі, ліміт на накопичення на підприємстві або інші документи визначають долю того, чи іншого відходу в процентному відношенню до інших, з усього того обсягу, який озвучили представники міністерства в 36 000 000 000 тон,

На звалища звозять відходи патологоанатомічних відділень, операційних, медичні відходи, шприци, катетери, крапельниці, експрес - тести на СНІД - без належної утилізації з усіх ЛПЗ міст, районів міського та обласного підпорядкування по всій Україні.

Під час епідемії з кожного пацієнта збирають до 10 кілограмів сміття на добу, в рік людина викидає близько 300 кг сміття, в країні скупчилися мільярди тонн відходів, які зберігають на тисячах офіційних та стихійних звалищах.

У фокусі цих нагромаджень, де немає управління процесами розкладання, окислення металів, впливу відпрацьованого ядерного палива, розповсюдженню збудників інфекційних хвороб і переносників захворювань, забруднень переважно неорганічних, які не затримуються в грунті і потрапляють в підземні води і виявляються причиною систематичного погіршення якості водозабору і характеризуються наступними, часто вживаними питаннями, що робити з водою, що ми п'ємо і як вода впливає на здоров'я

Причиною чого є не регульовані процеси з відходами. 

Факторів негативного впливу на якість питної води, крім процесів зазначених вище від відходів, десятки, якщо не сотні і нітрохи, не в меншому обсязі !!!  

Роль води на планеті неможливо переоцінити, отруєння води тягне за собою загибель цивілізації! Загальний обсяг води, необхідний людині на добу, дорівнює 2-2,5 л, людина на 60-70% складається з води. В середньому в Україні лише людьми поглинається 100 мільйонів літрів води. Скільки небезпечних і особливо небезпечних сполук, речовин, вірусів, бактерій і т.д. потрапляє в організм людини ???

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, 80% захворювань у світі спричинені низькою якістю води. Забруднення води нітратами є однією з глобальних проблем людства, особливо для населення, що використовує в якості джерела водопостачання неналежним чином облаштовані шахтні колодязі, які живляться грунтовими водами. Нітрати добре проникають в грудне молоко і не руйнуються при термічній обробці, якщо жінка приймає воду або їжу, приготовлену на колодязній воді, що містить нітрати.

Описано близько 3000 випадків водно - нітратних отруєнь дітей після вживання колодязної води, що в свою чергу призводить до порушення функцій ферментних систем, дії на ЦНС, серцево - судинну, ендокринну, обмін речовин, порушення імунного статусу, зниження резистентності організму до дії канцерогенних, мутагенних та інших факторів.  

Наступна актуальна для України небезпека - Стійкі органічні забруднювачі (СОЗ). У зв'язку з дуже повільним руйнуванням СОЗ накопичуються в зовнішньому середовищі і переносяться на великі відстані потоками повітря, води або рухомими організмами.

Повторне випаровування і конденсація СОЗ призводять до того, що вони, виділяючись в навколишнє середовище в більш теплих регіонах планети, переносяться потім в холодні навколополярні зони.

Таким чином, вони потрапляють в дуже віддалені регіони. Наприклад, з тропічних областей в Північне море і далі до Північного полюса, накопичуючись в високих концентраціях у воді і основних харчових продуктах - зокрема, в рибі. Як відомо, ескімоси не виробляли і не застосовували СОЗ. Проте, концентрація деяких СОЗ (наприклад, пестициду токсафен) в організмі ескімосів вище, ніж у людей, які проживають в районах, де ці речовини використовуються. При цьому навіть малі концентрації деяких стійких органічних забруднювачів призводять до розвитку хвороб імунної та репродуктивної систем, вроджених дефектів у дітей, ракових захворювань. Під впливом СОЗ відбулося різке зниження чисельності популяції таких морських ссавців, як тюлені, дельфіни, білуга.

Висока частота мертвонароджених, викиднів, вроджених вад розвитку, хвороб репродуктивної системи у жінок - ось далеко не повний перелік наслідків впливу СОЗ на людину. Особливо вразливими до стійких органічних забруднювачів опинилися плід і немовлята. Діючи на організм матері, СОЗ через плаценту передаються розвивається зародку, а через грудне молоко новонародженому. Знизити ризик, пов'язаний з впливом СОЗ на навколишнє середовище і людину, можна, заборонивши виробництва і використання цих небезпечних хімікатів, а так само утилізації накопичених заборонених і непридатних СОЗ.

Азот. У воді азот знаходиться в складі як органічних, так і неорганічних сполук. Органічний азот представлений продуктами розкладання тваринних білків (амінокислот і т.п.). Неорганічні сполуки азоту в природній воді - іони амонію, азотистої і азотної кислот. Основні джерела надходження іона амонію - тваринницькі ферми, господарсько-побутові стічні води, поверхневий стік з удобрених сільгоспугідь, стічні води харчової, коксохімічної, лісохімічної промисловості і список можна продовжувати.  

Безпечне водопостачання та утилізація відходів, а також охорона санітарно - гігієнічного благополуччя людей мають найважливіше значення для попередження передачі інфекцій і охорони здоров'я людини під час спалахів будь-яких інфекційних захворювань, включаючи Коронавірусние інфекцію COVID-19.

Послідовне впровадження науково обгрунтованої практики водопостачання, санітарії, гігієни (ВСГ) і поводження з відходами в громадських місцях, домогосподарствах, навчальних закладах, на ринках і в закладах охорони здоров'я сприяє попередженню передачі патогенів, в тому числі ТОРС-КоВ-2, що є збудником COVID- 19, від людини до людини.

Джерело: blogs.korrespondent.net

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!